Hidratacija pre, posle i za vreme trčanja – nije sve u nalivanju vodom

Poznato vam je da je veoma važan unos tečnosti, naročito kada ste izloženi fizičkoj aktivnosti i visokim temperaturama. Ali, da li znate šta je za vaš organizam pravilna hidratacija?

Boja urina je prvi pokazatelj (ne)pravilnog unosa tečnosti. Što je urin tamniji, znate da niste popili dovoljno vode. Voda nam je najdostupnija, gde god da trčimo, bilo na gradskom maratonu ili na samostalnom treningu u prirodi. Vodu treba piti i pre i posle, a i za vreme treninga, naročito ako je on duži od 40-ak minuta (ovo je individualno, pijte tečnost kad god osetite žeđ!).

Međutim, postoji i pojava kao što je preterivanje u unosu vode (hiperhidratacija), i ono može biti opasno pri teškim fizičkim naporima kao što je maraton ili ultramaraton, naročito u toplim danima. Šta se dešava sa prekomernim unosom vode? Poremeti se balans elektrolita u vašem organizmu.

Elektroliti igraju važnu ulogu u održavanju ravnoteže organizma. Oni pomažu da se regulišu mnogi procesi u organizmu, i omogućavaju normalan tok nervnih impulsa i kontrakcije srca i drugih mišića.

Prilikom trčanja i drugih fizičkih aktivnosti, elektroliti se gube znojenjem (i uriniranjem) pa ih na vreme treba nadoknaditi, jer narušavanje balansa elektrolita utiče na količinu elemenata kao što su natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum.

Jednostavno je nadoknaditi tečnost posle treninga, ali pobrinite se da unosite i elektrolite. Njih je najlakše uneti kroz izotonične napitke (takozvane vode sa ukusima). Zašto su oni praktični?

Izotonik ima isti osmotski pritisak (koncentraciju soli) kao naša krv i to mu omogućava da se apsorbuje čim se unese u organizam. Poznato je da so vezuje vodu. Običnoj vodi treba vremena da se veže za elektrolite pa se tek onda apsorbuje.

Pored gore navedenog, jedan od neophodnih sastojaka napitaka za trčanje je i šećer, koji nam daje energiju. Za brzo nadoknađivanje energije potreban je prost šećer (dakle ne šećer u kristalu). Dekstroza je taj prost šećer koji se odmah rastvara i nadoknađuje izgubljenu energiju.

Sada kada imamo rastvore ugljenih hidrata i elektrolita koji pojačavaju apsorpciju vode u toku trčanja i doprinose izdržljivosti tokom produženog i napornog kretanja, treba nadoknaditi i vitamine. Powerade Mountain Blast je na primer obogaćen vitaminom B6 (on doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti), ali onaj sa ukusom limuna naročito prija na trkama (stvar ukusa).

Dakle, napitke možete da koristite na svakom vašem treningu (naročito dužim), a najbolje je posle treninga. Na kraćim treninzima uzimajte manju količinu a ostatak posle treninga ili uz obrok. Preporučljivo je da jedete u prvih sat vremena posle treninga.

Da rezimiramo: Preventiva je najbolja, sprečite hiperhidrataciju, pijte samo kad ste žedni (bubrezi odrasle osobe mogu da izluče približno 1litar na sat). Na trkama bi bilo dovoljno popiti čašu vode na svakih pola sata ako nemate ništa drugo na raspolaganju. Sportisti uvek imaju spremno izotonično piće (za jednu dužu trku dovoljno je da imate jednu flašu Powerade od 0,5 l).

planovi za trčanje