Dani su dugi i topli, sezona odmora samo što nije počela i sve više vremena provodimo na otvorenom. Kad upekne zvezda, prijatnije je biti u hladovini ispod nekog drveta uz reku, nego u zatvorenom prostoru uz uključen klima uređaj.

Da sunčevi zraci mogu biti opasni i da mogu biti urzok nastnka raka kože verovatno i vrapci na granama znaju. No i pored dobre informisanosti, ne pridržavaju se svi osnovnih pravila zašite. U kulturi u kojoj je preplanuo crn ten predstavlja odraz lepote mnogi mladi ljudi, a posebno devojke, idu protiv svog zdravlja sunčajući se po najačem Suncu.

Postoje razni načini da se zaštitite od ultraljubičastih zraka kada krećete na trčanje, a najbolji je da ne trčite kada je sunce u maksimumu. Rano jutrnje, kasno popodnevno ili večernje trčanje, pored činjenice što je prijatnije, smanjuju i potrebu za nanošenjem raznih krema za sunčanje sa odgovarajućim zaštitnim faktorom (SPF- Sun Protection Factor).

Efekti primene kreme snimljene običnom i UVA kamerom

Zaštitne kreme zaustavljaju ultraljubičaste UVB i UVA zrake koji mogu izazivati rak kože. Ovi zraci oštećuju DNK i oslabljuju imuni sistem. Koža je vidljiv dokaz stanja i što je najinteresantnije, ona sve pamti. Vaša koža ne zaboravlja kada ste kao dete izgoreli na suncu. Sve se sabira.

Ako, međutim želite da ovog leta trčite ili vežbate na otvorenom iako je sunce jako, obavezno se zaštitite kremom koja ima odgovarajući zaštitni faktor. Ako je sunce takvo da ćete izgoreti posle 20 minuta, krema koja ima SPF 15 će produžiti ovo vreme na 5 sati, naravno, pod idealnim uslovima. Pored ove, možete koristiti i druge vrste zaštite ili promeniti mesto ili vreme treninga.

Saveti za zaštitu kože

  • Koristite kremu sa većim zaštitnim faktorom. Iako kreme sa SPF 30 blokiraju svega 4% više UVB zraka od krema sa SPF 15, bolje vas štite čak i ako ih nanesete u tanjem sloju, a možete je stavljati u većim vremenskim razmacima od krema sa manjim SPF. To nikako ne znači da je dovoljno staviti je ujutru i zaboraviti na nju.
  • Koristite kreme sa SPF koje su vodootporne ili namenjene sportistima. One će se i pored znojenja bolje zadržavati na koži. No i pored toga, neophodno je ponovo nanositi kremu na svaka 2 sata.
  • Kreme obavezno nanesite 20 minuta pre izlaganja suncu.
  • Namažite se kremom za sunčanje i pri oblačnijem vremenu, jer UV zračenje prolazi kroz oblake. Koristite je za otkrivene delove kože od proleća do jeseni.
  • Ako ste ćelavi ili se samo tako šišate, namažite glavu i uši zaštitnom kremom. Sva otkrivena koža je u opasnosti.
  • Ne štedite kremu, koristite je u debljem sloju i više puta u toku dana.
  • Uz kremu, nosite i druge vidove zaštite. Kačket je idealna zaštita za oči, kao i naočari sa UVA i UVB filterima.
  • Izbegavajte najtopliji deo dana, između 9 i 16h, kada su sunčevi zraci najjači.
  • Izaberite zaklonjena, šumovita mesta za trčanje.
  • Obavezno nosite majicu, ne trčite polugoli, jer se rak kože najčašće javlja na leđima.

Pored navedenih saveta, zapamtite da je u toplom delu dana lakše dehidrirati, pa obavezno u toku treninga pijte vodu ili napitke.

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti.