Ishrana za trčanje

Da li je vegetarijanski tip ishrane omiljen među trkačima?

Nema komentara

Imamo određene fizičke predispozicije, imamo plan treninga, radimo na poboljšanju performansi, a da li imamo uvek i plan ishrane?

Čuli smo za razne tipove ishrane: koji se baziraju isključivo na proteinima, mastima, neki uopšte ne jedu ništa životinjskog porekla (vegani), neki se napajaju Suncem, a mi ćemo danas malo pisati o vegetarijancima.

Može se reći da je vegetarijanstvo idealan spoj za one koji nisu ljubitelji mesa životinjskog porekla, ali ne nameravaju da se odreknu jaja, sireva, mleka i mlečnih proizvoda kao ni ribe. Njihova ishrana se bazira prvenstveno na integralnim žitaricama, mahunarkama, voću i povrću.

Važno je napomenuti da trening pojačava fizičku i psihičku aktivnost i metabolizam pa su energetske i nutritivne potrebe svih aktivnih sportista veće nego potrebe ljudi koji ne treniraju. S tim u vezi, ukoliko rešite potpuno da izbacite životinjsko meso iz ishrane treba da znate na koji način morate regulisati unos proteina u organizam.

Planiranje vegetarijanske ishrene

Potrebno je obezbediti se namirnicama koje će poboljšati sportske rezultate, odnosno povećati snagu i izdržljivost, zadovoljiti sve nutritivne potrebe s obzirom na vrstu sporta (aerobni, anaerobni, anaerobno-aerobni), pol, godine…itd.

Takođe, važno je znati u kojoj vazi se nalazi sportista: trenažnoj, predtakmičarskoj, uoči trke ili je reč o oporavku nakon trke.

Ako želite ishranu bogatu proteinima, nije potrebno uvek jesti meso, nego treba dobro naučiti kako se kombinuju namirnice kako bi se iskoristila njihova maksimalna vrednost. Kada se mahunarke i žitarice konzumiraju zajedno, postiže se sklad aminokiselinskog sastava jer su u tim kombinacijama zastupljene sve esencijalne aminokiseline.

Najbolji nemesni izvor gvožđa i cinka su mahunarke kao što su sočiva, crni pasulj i grašak. U slučajevima jačih deficita nekih vitamina i minerala, preporučuje se uzimanje gotovih preparata koji osiguravaju preporučene dnevne količine za većinu nutrijenata.

Energetske i nutritivne potrebe aktivnih sportista mogu biti zadovoljene ukoliko se prehranom raspodele kalorije tako da se dobije 60 – 70% kalorija od ugljenih hidrata, 10 – 20% od proteina i 20 – 25% od masnoća.

Da li je vegetarijanstvo i vaš izbor?

O tome kako je čuveni Lav Tolstoj govorio o vegetarijanstvu možete pročitajte ovde. 

Da li vam je dovoljno 200 kalorija za doručak? A pre trčanja?
Koje voće je najzdravije?
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed