Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Trčanje za mlade u periodu adolescencije. Kako izgleda trening mladih trkača uzrasta 15-18 godina.

Trčanje za mlade je specifična kategorija, koja, ako joj se pristupa na odgovarajući način daje najbolje rezultate.  

Adolescencija je period uravnoteženog i proporcionalnog razvoja. Ona traje od 15 do 18 godina. Iako je prošao buran period telesnog razvoja, psihološki razvoj je i dalje intenzivan.

Glavni zadatak adolescenta je da svoj duh uskladi sa novim telom, naglo izraslim, promenjenih dimenzija, oblika i funkcija.

Prelomne godine za bavljenje sportom

Najveći broj dece sport napušta sa 16 godina.

Ovo je kritičan period kada se donose odluke o daljem životnom putu. Svi oni koji ostanu u sportu i posle 16-te godine zadržaće se tu još mnogo godina i sport će postati njihov životni stil.

Mladi sportisti su sada spremni da pređu na viši nivo treniranja. Uloga trenera prestaje da bude dominantno pedagoška. Trener sada postaje COACH.  Vaspitanje više nije osnovni cilj trening, sad je to sportski rezultat.

Izbor takmičarske distance

U ovom periodu trkači pronalaze one discipline koje im najviše “leže”, ali se takmiče i na kraćim i dužim distancama.

Retko se dešava da se neko već u ovim godinama odluči za maraton.

Uglavnom kako godine prolaze trkači počinju da se takmiče na sve većim dužinama. Česti su primeri da trkači dok su juniori trče na 3 i 5 km, kao seniori pređu na 10 km, a kasnije na maraton. Oni koji trče 1.500 m, prelaze na 3 i 5 km.

Advertisement. Scroll to continue reading.
trcanje za mlade prava distanca

Adolescencija je period radikalnih promena u konceptu treninga

Radikalne promene u treningu se ogledaju pre svega u periodizaciji, povećanju obima i intenziteta rada, broju takmičenja i uvođenju “vojničke” ozbiljnosti u trening. Trenažna opterećenja se drastično povećavaju bez rizika od povreda. Definišu se dugoročni ciljevi ciklusa: olimpijskog ciklusa (4 godine) i  makro ciklusa (1 godina).

Specifični treninzi 70% – opšti 30%

Specifičan rad postaje dominantan oblik treninga, za razliku od ranijih faza kad je akcenat bio na svestranom razvoju, sada 70% prema 30% preovlađuje specifičan rad nad opštim.

Postepeni ulazak u anaerobni trening

Intenzitet treninga se povećava do submaksimalnog i maksimalnog. Organizam trkača je spreman da se suoči sa većom akumulacijom mlečne kiseline. Tako se razvijaju fiziološki puferi zaduženi za eleminaciju laktata (soli mlečne kiseline) . Trkači se polako uvode u treninge za razvoj anaerobog laktatnog fizološkog sistema.

Teorijska priprema je važna u periodu adolescencije

Zadatak trenera je da mlade sportiste upozna i zainteresuje za teoriju, fiziologiju, anatomiju i biomehaniku trčanja.

U ovim godinama mladi su spremni za taktiku

Ovo je perid kada se razvija koncepcija taktike trčanja na trkama. Svaki trkač u odnosu na svoje karakteristike formira taktiku koja njemu najviše odgovara kako bi postigao što bolji rezultat.

taktika u trcanju

Rad sa tegovima kod mladih trkača

Organizam mladog trkača je spreman da snagu razvija i pomoću tegova.

Izuzetno je važno da se ovom delu trenažnog procesa pristupi sa  ozbiljnošću i velikim oprezom kako bi se sprečila svaka mogućnost povrede.

Trening razvoja snage sa tegovima treba započeti fazom anatomske adaptacije koja ima za cilj: adaptaciju tetiva i ligamenata na napore koji će uslediti u narednim fazama trening, učenje tehnike rada sa tegovima i povećanje gustine kapilarne mreže koja ishranjuje mišić.

Ova faza bi trebalo da traje 4 – 8 nedelja. Zatim sledi faza hipertrofije mišića koja traje 4-6 nedelja.

U ovom uzrastu treba izbeći fazu razvoja maksimalne sile jer telo mladog trkača još uvek nije spremno da podnese takvo opterećenje.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Faza razvoja i održanja specifične snage bi trebalo da se poklopi sa takmičarskim periodom. Grupe mišića na koje treba staviti akcenat su mišići trupa i mišići nogu.

Takmičenja u fazi adolescencije

Na kraju ove faze broj takmičenja bi trebalo da bude jednak broju takmičenja u seniorskoj kategoriji.

1 Comment

1 Comment

  1. Vita

    14.07.2013 at 15:53

    Sigurna sam da ste pogledali ovaj dokumentarac Matičevića (još pre dve godine), ali ako niste evo linka za ” Kako postati heroj”

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Trening

Podaci o treningu mogu biti odličan alat za napredak, ali je moguće i preterati sa oslanjanjem na njih. Prosečan trkač danas ima više podataka...

Trening snage i trčanje

Ako se spremaš za polumaraton ili maraton. Želiš da oboriš lični rekord i već imaš trkačkog iskustva, radi ovaj trening snage dva puta nedeljno...

* Naslovna

Najbolji efekat se postiže kada se trbušnjaci i trčanje razdvoje na dva treninga. Na jednom treningu treba se maksimalno koncentrsati na jedan zadatak. Mada...

* Naslovna

Vežbe snage su jako važan deo trkačkog treninga. Bez obzira da li ste tek počeli sa trčanjem i cilj vam je da smršate, ili...