Triatlon

Challenge Roth: Daniela Ryf oborila svetski rekord Ironman distance za 10 minuta

Nema komentara

Daniela Ryf (SUI) oborila je svetski rekord na Challenge Roth-u koji je dvanaest godina držala Chrissie Wellington za skoro deset minuta. Dok je Magnus Ditlev (DEN) odbranio titulu sa vremenom od 7:24:40 i postigao drugo najbrže vreme na svetu.

Pročitajte i: Da li plivanje može da vam pomogne da budete brži?

Pored toga, oboreni su i rekordi dužina dok je oko 300.000 gledalaca navijalo na stazi triatlona.

Oboren rekord star 12 godina u ženskoj kategoriji

U ženskoj trci, Švajcarkinja Daniela Ryf oborila je rekord Chrissie Wellington iz 2011. za 10 minuta – sa 8:18:13 na 8:08:21. Wellington iz Velike Britanije je lično uručila medalju Ryf nakon što je prethodno rekla:

„Najbolje vreme na svetu će pasti. Sigurna sam u to. Držala sam rekord dovoljno dugo. Tako sam srećna što sam bila tu kada je oboren.“ Pre nego što je pobedila, Ryf je najavila da će za pobedu morati da se obori svetski rekord.

Na cilju, sada trostruka pobednica Roth-a blistala je presrećna:

„Bio je to savršen dan. Bio je to moj najbolji nastup ikada.“ Međutim, nakon početka sezone, virus ju je izbacio iz koloseka pre nešto manje od dva meseca. „Poslednje dve nedelje je su prošle dobro.“ Kada je došla do bicikla, Ryf je izgradila tako veliku prednost da je bila neuhvatljiva za svoju konkurenciju.

Challenge Roth cilj Fotka: Challenge Roth

Tako je čak i prošlogodišnja pobednica, Anne Haug (GER), već otpisala pobedu kada je sišla sa bicikla.

„To je i dalje bila dobra trka za mene, posebno na trkačkom segmentu“, rekla je Haug.

Pročitajte i: Iva Pavlović i Strahinja Trakić osvojili dva zlata na triatlonu u Tirani

Trećeplasirana Laura Philipp (GER) bila je zadovoljna svojim plasmanom:

„Izgubila sam kontakt sa liderkama tokom plivačkog segmenta, a morala i da prođem kroz slabu trku na biciklu. Fantastični gledaoci su ipak omogućili da ovo bude dobar dan.“

Novo najbolje vreme za Magnusa Ditleva

Magnus Ditlev Fotka: Challenge Roth

Novo najbolje vreme na svetu za Magnusa Ditleva bilo je očigledno već kada je sišao sa bicikla.

Prešao je ciljnu liniju u Rotu sa vođstvom od skoro šest minuta ispred Patricka Langea (GER) i Ben Kanutea (USA). Ovaj 25-godišnjak je oborio sopstveni rekord na biciklu postavljen prošle godine i ostao ispod granice od četiri sata sa 3:57:45 na 180 km.

U tranziciji, Sam Laidlow (FRA), koji je kasnije završio na osmom mestu, izašao je iz prelaznog šatora neposredno ispred Magnusa Ditleva. Međutim, na trkačkoj stazi, Laidlow se borio sa listovima, što je omogućilo Ditlevu da brzo poveća prednost.

„Osećam se umorno, ali presrećno“, rekao je Ditlev na cilju. Otprilike na polovini trke od 42 km, shvatio je da će pobediti u trci: „Ali nikada ne smem da razmišljam o tome, inače te to blokira.“ Tek nedugo pre finiša shvatio je da će zapravo postaviti najbolje vreme na svetu: „Prvo i najvažnije, trčao sam za pobedu. Ali činjenica da se ispostavilo da je vreme bio tako dobar čini me još srećnijim.“

Lange oborio rekord maratonske staze

Challenge Roth Fotka: Simon Fischer

Patrick Lange, Roth pobednik 2021. godine, nadoknadio je teren na stazi trčanja, prestigavši Sam Laidlow na 24k. „Ali već sam znao u T2 da neću moći da stignem“, rekao je 36-godišnji pobednik Havaja iz 2017. i 2018. godine.

„Bio je to još uvek mega dan. Pokazao sam dobro sustizanje i ipak ga učinio uzbudljivim na kraju. Dao sam sve od sebe.“ Jedina stvar koja ga je bolela, rekao je, je to što nije stigao na cilj maratona ispod 2:30 sata i to mu je izmaklo za 27 sekundi. „I ja sam dobio udarac u oko tokom plivanja.“

Ditlev, Lange, i Kanute na postolju Challenge Roth Fotha: Challenge Roth

Muški podijum zaokružio je Ben Kanute koji je izašao iz plivačkog segmenta na prvom mestu i proveo veći deo bicikla u jurnjavi sa Langeom. Međutim, Langeovo superiorno vreme trčanja značilo je da se Kanute mora zadovoljiti trećim mestom.

Sebastijan Kienle, pobednik Roth-a 2018, upotpunio je svoje slavlje time što je završio 14. u svojoj poslednjoj trci na duge staze u Nemačkoj.

„Nije me bilo briga za vreme. Želeo sam da uživam još jednom danas… Bilo je senzacionalno. Nikada nisam doživeo ovu atmosferu nigde drugde u svojoj karijeri trčanja“, dvostruki šampion Havaja pohvalio je ljubitelje triatlona u Roth-u.

Više gledalaca nego ikada ranije na Solarer Bergu

Oko 300.000 gledalaca duž staze takođe znači novi rekord za DATEV Challenge Roth. Posebno na startu plivačkog dela trke na kanalu Majna-Dunav i na žarištu Solarer Berg, okupilo se oko 3.500 startera i 650 štafeta. „To je bilo više nego ikada ranije“, rekao je direktor trke Felix Walchshöfer.

Svi rezultati se nalaze ovde.

Izvor: Challenge Roth

Da li plivanje može da vam pomogne da budete brži?
Svetska Ironman titula i rekord staze najzad u rukama (nogama) Lucy Charles-Barclay!
Tags: , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed