* NaslovnaTriatlonVesti

Zanimljivosti iz komšiluka: Andrej Vištica u napadu na hrvatski Ironman rekord

Nema komentara

Andrej Vištica, najbolji triatlonac Hrvatske i jugoistočne Europe, odlučio je ovu sezonu, trenutno sušnu što se tiče trka, da iskoristi kako bi se pripremio i postigao nešto što do sada niko u Hrvatskoj nije uspeo – završiti Ironman trku sa ukupnim vremenom ispod osam sati i samim tim srušiti trenutni važeći hrvatski rekord Dejana Patrčevića iz 2011. s vremenom od 8 sati 12 minuta i 18 sekundi.  

Datum ciljane Ironman trke je 12. jula 2020. u Vitoriji Gasteiz (Španija) gde će Andrej pokušati da ispliva 3,8 km, bicikla 180 km i istrči 42,2 km sa vremenom kraćim od 8 sati. Obzirom na pandemiju virusa COVID 19 sve trke u 2020. su upitne za održavanje tako da će Andrej, ukoliko navedena utrka u Španiji bude otkazana, svoj cilj pokušati da ostvari 26. septembra 2020. na trci Ironman Portugal u mondenskom letovalištu Kaškaiš.

Dodatni izazovi

Svakodnevni ritam profesionalnog triatlonca uključuje plivanje, vožnju bicikla i trčanje. Obzirom da su bazeni zatvoreni plivanje se prebacilo u 14 stepeni hladno more. Takođe, i biciklizam je ograničen na područje grada Makarske te kućni trenažer, tako da je Andrej prilično suženih okvira za trening.

Nezavisno od toga, glavna osobina triatlonaca je ogromna psihofizička izdržljivost tako da navedena ograničenja ne predstavljaju prepreke već samo nove i teže izazove u svakodnevnom treningu.

Andrej je pokrenuo i mesečni Instagram i Facebook izazov #vozidoma kako bi podstaknuo kolege triatlonce, bicikliste ali i rekreativce da do prestanka potencijalnog rizika od pandemije voze u svom domu, na trenažeru.

Ne treba se miriti s prosečnošću!

„Nisam se nikada osjećao bolje, svakim treningom prelazim dosadašnje granice. Moram priznati da su trenutna ograničenja izazovna jer je triatlon sport otvorenog prostora, širine gdje prelazite svakodnevno ogromne udaljenosti samo snagom svojih mišića i glave naravno.

Lako se motivirati kada su uvjeti idealni ali već sam se dovoljno puta susreo sa periodima stagnacije i u ovoj situaciji, osobito kad svaki dan gledaš toliko ljudi oko sebe koji se bore da prežive borbu s virusom, ali i liječnike i ostale djelatnike koji se bore da bi i ja na kraju krajeva mogao trenirati ali i imati normalan život, jednostavno zagrizeš i stisneš do kraja.

Ironman ispod 8 sati nije više u triatlonu nedostižan, no u Hrvatskoj ga još nitko nije ostvario i to je svakako izazovan cilj. Osjećam da je ova godina moja i posvetit ću svu energiju da to postignem, primarno kao sportski cilj ali i primjer društvu da se ne treba miriti s prosječnosti već da možemo postići puno više. Samo je potreban trud.“

Najbolje rangirani hrvatski triatlonac

Andrej Vištica trenutno je najbolje rangirani hrvatski triatlonac i vrhunski sportista u svetskim okvirima. Triatlonom se bavi još od studentskih dana  a poslednje 4 godine potpuno profesionalno. Višestruki je prvak Hrvatske u srednje dugom triatlonu.

Od značajnijih rezultata valja istaknuti ITU titulu evropskog prvaka u dugom triatlonu (Ironman distanca) u Vichyu 2013. godine, 2. i 4. mesto na Ironman triatlonu (226 km) u Walesu 2015. I 2017., 3 mesto na Ironman UK (2016.) i Ironman Italy (2017.) te 5. mesto na Ironman Francuska 2016. godine. 

Posebno mesto u Andrejevoj biografiji drže jedno prvo (2015.) i dva druga (2016. i 2017.) mesta na Embrunmanu, Francuska, prema mnogima najtežem triatlonu na svetu.

Na svetskom Ironman prvenstvu održanom u Koni, Havaji, SAD 2016. godine Andrej je zauzeo 36. mesto u konkurenciji 2.316 takmičara.

Andrej je rođen 31. maja 1983. godine i završio je Fakultet Elektrotehnike i Računarstva u Zagrebu. Informacije o Andreju i njegovim uspesima možete pratiti na Instagramu ili na Facebook –u.

Kako to pomažete mozgu da se osveži kada se zaista fokusirate na svoju trenažnu aktivnost?
Kardio u doba karantina – Kako bez trenažera?
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed