* NaslovnaTriatlon

Svetska Ironman titula i rekord staze najzad u rukama (nogama) Lucy Charles-Barclay!

Nema komentara

Nakon što joj je četiri puta ,,izmakla“ titula vicešampionke, britanska atletičarka Lucy Charles-Barclay konačno je osvojila titulu na Svetskom prvenstvu za žene u Ironmanu u Koni i oborila rekord staze!

Ova 30-godišnjakinja završila je druga na četiri od pet poslednjih izdanja Svetskog prvenstva. 

Nemačka atletičarka Anne Haug, šampionka 2019. godine, osvojila je srebro. A njena sunarodnica Laura Philipp je zauzela treće mesto u prvoj trci na Svetskom prvenstvu samo za žene u Koni. Petostruka pobednica Daniela Ryf, završila je na petom mestu.

Lucy Charles-Barclay ide od žice do žice na Koni

Kao što je to činila mnogo puta ranije, Charles-Barclay otvorila je takmičenje sa značajnim vođstvom u plivanju od 2,4 milje (3,9 km). Bila je jedina žena koja je stigla do prve tranzicije za manje od 50 minuta.

Favoriti trke Haug, Ryf i aktuelna šampionka Chelsea Sodaro bile su u drugoj grupi sa nekih pet minuta manje od tempa.

Sledeći je bio ciklus od 112 milja (180,2 km), gde je aktuelna dvostruka svetska šampionka u Ironman 70,3 (pola Ironman) Knibb napravila pomak sa sedmog plivanja na drugo mesto nakon plivanja.

Charles-Barclay je nastavila da gura napred, povećavajući svoju prednost na tri minuta u odnosu na Knibb i šest od Ryf i Haug.Knibb je odslužila jednominutnu kaznu za nenamerno bacanje smeća pre tranzicije i započeo trku sa minusom od tri minuta i 49 sekundi. Laura Philipp je bila skoro sedam minuta dalje na trećem mestu, ali je ju je Haug ubrzo prestigla.

Glatka maratonska distanca

Charles-Barclay je istrčala maratonsku distancu glatko. Na sredini puta, bila je šest minuta ispred Knibb, a Haug nešto više od devet minuta dalje.

Sa 12 km do kraja, Haug je pretekao Knibb i osvojila drugo mesto, ali je i dalje imao sedam minuta da nadoknadi.

Ovog puta Charles-Barclayovog nije imala problema da izbije na lidersku poziciju i osvojila je dugo očekivanu svetsku titulu Ironman sa vremenom od 8:24:31. Skoro dva minuta ispod prethodnog rekorda staze koji je postigla Ryf 2018. – 8:26:18.

„Ne mogu tačno da opišem šta ovo znači za mene i ceo tim. Hvala vam što nastavite da verujete u mene i što ste mi pomogli da ostvarim ovaj san! Još uvek u neverici! Budite strpljivi, neustrašivi i nikada ne odustajte, peti put srećni! USPELI SMO!“

Haug je nezvanično istrčala rekord staze Ironman maratona za žene od 2:48:23 u cilju tri minuta iza pobednice.

Filip ,,uhvatila“ je Knibb u završnim kilometrima i osvojila svoju prvu medalju na svetskom prvenstvu u Ironman-u. Da podsetimo, ona je prošle godine bila četvrta nakon što je dobila petominutnu kaznu za draftovanje (slipstreaming) na vožnji bicikla. Sa druge strane Ryf je završila na petom mestu.

Charles-Barclay je završila druga 2017, 2018, 2019. i 2022. 

Rezultati za žene 2023.

  • Lucy Charles-Barclay (GBR) 8:24:31
  • Anne Haug (GER) 8:27:33
  • Laura Philipp (GER) 8:32:55
  • Taylor Knibb (USA) 8:35:56
  • Daniela Ryf (SUI) 8:40:34

Izvor: Olympics

Merrell Agility Peak 5 recenzija
Kilian Jornet se popeo na 177 vrhova Pirineja za samo OSAM DANA
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed