* NaslovnaTrčali smo saTriatlon

Strahinja Trakić – Sebe vidim kao ambasadora zdravog, sportskog načina života

Nema komentara

Da li znate ko je prvak Srbije u triatlonu u olimpijskoj distanci (plivanje 1500m, bicikl 40 km, trčanje 10 km) i državni prvak Srbije i apsolutni pobednik 11TRI Belgrade triatlon trke u poludistanci (plivanje 1900m, bicikl 90 km, trčanje 21,1 km)?

Pored ove dve triatlon trke, u sezoni 2019-te popeo se na prvo mesto postolja većine preostalih triatlon trka, kako u zemlji tako i u regionu, na kojima je učestvovao.

Upoznajte Strahinju Trakića!

Ima 27 godina, živi i trenira u Kragujevcu. Član je kluba ekstremnih sportova Kragujevac, trener mu je Marko Pavlović. Oženjen je i otac dve devojčice, Staše i Tee Trakić.

Plasmani na trkama u sezoni 2019.

 • 1. mesto kros u duatlonu u Sremskoj Mitrovici
 • 1. mesto u kros duatlonu u  Beogradu
 • 1. mesto na državnom prvenstvu u duatlonu u Beogradu
 • 1. mesto na državnom prvenstvu u sprint triatlonu u Beogradu
 • 1. mesto na državnom prvenstvu u olimpijskom triatlonu, Vlasinsko jezero
 • 1. mesto na međunarodom Tirana triatlonu
 • 1. mesto na Green Lake triatlonu u Bosni i Hercegovini
 • 1. mesto na državnom prvenstvu u Super Sprint Triatlonu
 • 1. mesto na 11TRI poludistanci i državnom prvenstvu u Beogradu
 • 2. mesto na državnom prvenstvu u akvatlonu u Pančevu
 • 6. mesto na Evropskom prvenstvu u poludistanci

Život prilagođen triatlonu i vrhunskim sportskim rezultatima

Iza ovakvih rezultata stoji život prilagođen triatlonu, velika  posvećenost,  istrajnost i kontinuiranost u treningu, ali i velika pažnja u održavanju psiho-fizičkog zdravlja koje je podjednako bitno.

Moj svaki dan se sastoji od 6h-7h treninga  koji započinjem jutarnjim treningom plivanja od 5h ujutru, zatim podnevnom vožnjom bicikla i kasnije trčanja.

Veliku pažnju svakodnevno posvećujem i ishrani, suplementaciji, pravilnoj hidrataciji a sve u cilju adekvatnog i brzog oporavka nakon napornih treninga i očuvanju priho-fizičkog zdravlja.

Sebe vidim kao ambasadora zdravog, sportskog načina života. Triatlon, kao sve popularniju sportsku disciplinu, želim da približim populaciji koja nije u vrhunskom sportu već se pored svojih svakodnevnih profesionalnih obaveza rekreativno bavi sportom i  triatlonom sa puno žara i ljubavi.

Ovo je definitivno tvoj poziv, a kako je izgledao tvoj put do triatlona?

Triatlonom se bavim 100%. Imao sam jedan period kada sam se zaposlio i nisam uspeo da uskladim trening sa poslom, ali sam shvatio da to nije za mene i vratio se sportu. 

Kao mlađi sam se bavio plivanjem, a kasnije kada sam čuo za triatlon, rešio sam da se oprobam u tome. Prvu trku sam uradio u Novom Sadu 2008. godine, na kojoj sam završio 7. u apsolutnoj i 3. u juniorskoj kategoriji. 

Kako funkcionišu mnogočasovni treninzi i strogo isplaniran raspored? Da li si strog prema sebi? Koliku ulogu ima trener u tvojim pripremama?

U principu svaki dan je unapred isplaniran, tako da se može reći da je raspored strogo isplaniran.

Naravno da nivo motivacije varira iz perioda u period, ali ja na to gledam kao stavljanje novca u banku. Svaki dan stavite određenu sumu novca u banku i kada dođe vreme (trka), vi taj novac podignete. 

Sto se tiče lične strogoće, to isto zavisi od perioda. Kada je početak pripremnog perioda nisam toliko strog, ali kada se približi takmičarski…:) Oko sebe imam tim ljudi koji vodi računa o svemu. Plivački trener Slobodan Žugić, trener atletike Vlasta Stevanović i glavni trener Marko Pavlovic. Posvećeni smo svim stvarima. Triatlon je kompleksan sport i morate voditi računa o svemu.

Šta misliš o suplementaciji, da li ona postaje neophodna? Da li praktikuješ neki poseban režim ishrane?

Suplementacija je jako neophodna. Kako bi ste ubrzali oporavak posle treninga, morate dati organizmu baš ono što mu treba u tom trenutku.

Od skoro sam prešao na vegetarijanski način ishrane, i mogu vam reći da se osećam mnogo bolje, da mnogo bolje podnosim treninge i željno iščekujem ovu sezonu.

Koliko dugo nastupaš u duetu? Koliko odvajaš vremena za zajedničke pripreme?

Pored individualnog nastupa, nastupam u duetu kao vodič našeg paratriatlonca Lazara Filipovića (koji ima značajno oštećenje vida) sa kojim sam u ovoj sezoni postigao takođe značajne rezultate koji su popeli na 7. mestio kvalifikacione liste za Olimpijske igre u paratriatlonu u Tokiju 2020. (prvih 10 ide u Tokio).  

Lazar i ja smo započeli saradnju krajem 2016. godine, na Evropskom prvenstvu u poludistanci, na kojem smo zauzeli drugo mesto. Od tada smo dogovorili saradnju do para Olimpijskih igara 2020. U Tokiju. Dosta treniramo zajedno. Zato što imamo zajednički cilj, a i znači nam društvo na treninzima. 

Paratriatlon rezultati do sada:

 • 4. mesto na svetskom kupu Francuska
 • 4. mesto na Evropskom prvenstvu Španija
 • 3. mesto na svetskom kupu, Turska
 • 3. mesto na  svetskom kupu Funchal Triathlon Cup 2019, Madeira Portugal, trka kojom smo zatvorili sezonu

Čujemo da si pokrenuo i svoju trenersku karijeru?

Prethodnih godina sam dopunjavao svoje znanje o svemu sto je vezano za triatlon, pa i o planu treninga. Upustio sam se u trenerske vode krajem prošle godine i za sada fino ide. Uglavnom su to online treninzi, ali bih voleo da radim sa mladim selekcijama u budućnosti. 

3 stvari koje su, po tebi, preduslov za uspeh u bavljenju sportom?

 1. Želja
 2. Disciplina
 3. Spremnost na odricanje

Da li maštaš o nečemu, nekom postignuću (bilo u sportu ili u životu)?

Naravno. Svi mi maštamo o nekim stvarima. Jedna od želja mi je da se kvalifikujem na svetsko prvenstvo u Ironman-u, a maštam o tome da budem na podijumu 🙂

Triatlon u Srbiji – gde se nalazi u odnosu na Evropu i šta očekuješ u narednih 5 – 10 godina?

Triatlon u Srbiji je dosta iza evropskog i svetskog. Ostale države imaju dosta dobar sistem, a i budžete za razvoj triatlona. Poslednjih godina se situacija popravlja, ali treba jos dosta da se radi kako bi se dostigao ozbiljniji nivo

Preporuka za one koji bi se prvi put oprobali u triatlonu ove godine – koje trke preporučuješ za prvi nastup?

Za neke totalne početnike, Super sprint distanca bila bi ok za prvi put. Dok neki koji su koliko toliko aktivni, moglo bi da se isprobaju na sprint distanci. 

Za kraj, projekcija tvoje sezone 2020

Sa završetkom takmičenja u Portugalu sa Lazarom (kojim smo popravili rang za učešće na Olimpijskim igrama 2020) ušao sam u period odmora, a onda još sredinom novembra meseca počeo sam sa pripremama za novu sezonu 2020.

Cilj mi je da u novoj sezoni pomerim sopstvene granice, postavim novi državni rezultat u triatlonu ali i da se pred sam kraj naredne sezone oprobam u  izazovnijim distancama.

Hvala Strahinja! Mi ti želimo uspeha u toj nameri!

Beogradski maraton se odlaže za 18. oktobar 2020.
Spartakove vežbe za snažniji core, Vol. 2 (VIDEO)
Tags: , , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed