blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Šta se dešava sa mozgom dok trčite?

Kada otkrijemo da trčanje može poboljšati mentalno zdravlje i uticati na mozak, odmah ćete zgrabiti patike i krenuti. Da li smo u pravu? Pa i ne baš. Ali obratite pažnju na sledeće stavke ne bismo li vas možda ubedili da se i vi isprobate u trčanju.

Verovali ili ne, uz redovno trčanje mozak stvara sopstvenu vremensku liniju koja objašnjava zašto se posle trčanja osećamo tako dobro.

Šta se dešava sa mozgom kada se pripremate za trčanje?

U zavisnosti od onoga koliko je vremena prošlo od poslednjeg trčanja, hemikalije koje čine da se dobro osećamo, se i dalje oslobađaju u našem telu. Ovo raspoloženje može potrajati dan ili dva nakon trčanja.

Međutim, ako je prošlo više vremena mozak se priseća trčanja, što u vama isvejedno izaziva dobro osećanje i motiviše vas da ponovo obujete patike.

Šta de dešava sa mozgom kada počnete da trčite?

MIšići organi i druga tkiva oslobađaju citokine – proteine koji posreduju u elementima imunološkog sistema.

Endokanabinoidni sistem stimuliše euforiju.

Endorfini ublažavaju osećaj bola, pa nemojte odustati na prvom umoru.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Neurotransmiteri poput dopamina, serotonina, i acetilholina stabilizuju blagostanje, pružaju motivaciju i poboljšavaju pamćenje.

Šta se dešava kada stvorite naviku?

Više krvi obogaćene kiseonikom teče kroz krvne sudove do mozga. Hipokampus, deo mozga odgovoran za učenje, pamćenje i emocije se povećava.

Povećava se nivo jedinjenja u mozgu koja štite postojeće neurone (nervne ćelije) i pospešuju rast novih.

Dugoročno gledano, mozak se menja na takav način da se može boriti protiv depresije.

Da li su ovo dovoljni razlozi da češće trčite? Pišite u komentarima. :)

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Gedžeti za trčanje

Lululemon, poznata kanadska sportska marka, je izbacila Blissfeel, svoje prve ženske patike za trčanje. Prve Lululemon ženske patike za trčanje Lululemon je godinama nagoveštavao...

Zdravlje

Da li možete više da naučite o sebi trenirajući neki sport ili čitajući knjige? I kako dizanje tegova može uopšte da utiče na jačanje...

Trening

Pušenje je štetno za zdravlje i to već svi znamo. Međutim to ne menja činjenicu da je preteško sa ovom lošom navikom prestati. Čak...

Najave trka

Nešto novo i atraktivno na trail mapi Balkana! Trka koja pretenduje da postane najizazovnija u regiji – Pelister Unique Trail Marathon. Prenosimo poziv organizatora,...