Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Šta se dešava sa mozgom dok trčite?

Kada otkrijemo da trčanje može poboljšati mentalno zdravlje i uticati na mozak, odmah ćete zgrabiti patike i krenuti. Da li smo u pravu? Pa i ne baš. Ali obratite pažnju na sledeće stavke ne bismo li vas možda ubedili da se i vi isprobate u trčanju.

Verovali ili ne, uz redovno trčanje mozak stvara sopstvenu vremensku liniju koja objašnjava zašto se posle trčanja osećamo tako dobro.

Šta se dešava sa mozgom kada se pripremate za trčanje?

U zavisnosti od onoga koliko je vremena prošlo od poslednjeg trčanja, hemikalije koje čine da se dobro osećamo, se i dalje oslobađaju u našem telu. Ovo raspoloženje može potrajati dan ili dva nakon trčanja.

Međutim, ako je prošlo više vremena mozak se priseća trčanja, što u vama isvejedno izaziva dobro osećanje i motiviše vas da ponovo obujete patike.

Šta de dešava sa mozgom kada počnete da trčite?

MIšići organi i druga tkiva oslobađaju citokine – proteine koji posreduju u elementima imunološkog sistema.

Endokanabinoidni sistem stimuliše euforiju.

Endorfini ublažavaju osećaj bola, pa nemojte odustati na prvom umoru.

Neurotransmiteri poput dopamina, serotonina, i acetilholina stabilizuju blagostanje, pružaju motivaciju i poboljšavaju pamćenje.

Šta se dešava kada stvorite naviku?

Više krvi obogaćene kiseonikom teče kroz krvne sudove do mozga. Hipokampus, deo mozga odgovoran za učenje, pamćenje i emocije se povećava.

Povećava se nivo jedinjenja u mozgu koja štite postojeće neurone (nervne ćelije) i pospešuju rast novih.

Dugoročno gledano, mozak se menja na takav način da se može boriti protiv depresije.

Da li su ovo dovoljni razlozi da češće trčite? Pišite u komentarima. :)

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Oprema za trčanje

Kako da izaberemo najbolje patike za trčanje u 2022? To je verovatno nemoguća misija jer ne postoji jedna patika za koju bi smo mogli...

Vesti

Nenad Zivkovic je 11. decembra istrčao deonicu od Kruševca do Kopaonika u dužini od 84km sa ukupnim usponom od 2000mnv. Izabrao je baš ovaj...

Vesti

Tifanne Thayme, Kanađanka koja živi u Dubajiu, je oborila Ginisov svetski rekord (očekuje ratifikaciju) na Adnoc Abu Dhabi maratonu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u...

Vesti

Diana Kipyokei je suspendovana na šest godina (zajedno sa Purity Rionoripo – 5 godina), a titula sa Bostonskog maratona 2021. joj je oduzeta. Naime,...