* NaslovnaOna trčiZdravlje

Kako se vratiti trčanju posle porođaja dok još uvek dojite?

Nema komentara

Posle porođaja, prvih nekoliko meseci je fantastično, ali jako iscrpljujuće za nove mame. Beba je stigla, vi se prilagođavate novoj ulozi, umorne ste, ali jako želite da se vratite uobičajenim rutinama, uključujući i trčanju. Ali sigurna sam da se pitate da li je bezbedno vratiti se dok još uvek negujete bebca?

Dobra ves je da se možete vratiti trčanju dok ste još u fazi dojenja, kako kaže Vicky Hill, lična trenerica, specijalizovana za postnatalne vežbe. Međutim, morate razmotriti potpuno novi set pitanja, uklljučujući i ona koja se odnose na mleko koje izlazi. Evo njenih najboljih saveta za trčanje tokom ove faze:

1. Ne požurujte povratak na stazu

Preporučeno je da nove majke sačekaju najmanje tri do četiri meseca pre nego što počnu da trče.

„Čak i ako je porođaj prošao u najboljem redu, morate telu pružiti priliku da se oporavi pre nego što se vratite na aktivnosti velikog intenziteta.“

2. Dojite ili izmuzite mleko pre trčanja

Želite li da izbegnete curenje mleka tokom trčanja? „Ako imate jako pune grudi, onda svakako nahranite bebu ili se izmuzite. Ovo je za vašu udobnost, a sve sa svrhom da se vam grudi budu manje osetljive i bolne dok trčite.“

3. Postepeno se vraćajte trčanju

Mnoge mame su smanjile ili prestale da trče tokom trudnoće. Ovo znači da bi trebalo početi trčanje polako i malim intenzitetom. „Postepeno povećavajte trčanje, ne pokušavajte da se vratite staroj rutini“, kaže Viki.

4. Kupite novi sportski brus (ne oslanjajte se na stari)

Možda ćete doći u iskušenje da navučete stari sportski brus i trčite sa njim, ali to neće uspeti nakon trudnoće. „Zaista je važno nabaviti dobar sportski brus, a ne pokušavati da se ugurate u stari jer vam se telo promenilo.“ Postarajte se da kupite brus koji podržava.

„Alternativno, ako želite da povedete bebu sa sobom u beg – a to ne bi trebalo da bude pre sedam meseci, preporučljivo je naći sportske bruseve za dojilje.

5. Jako je važno da ostanete hidrirani

Iako nema konkretnih dokaza da trčanje utiče na protok majčinog mleka, znamo da dehidracija može izazvati probleme. S tim u vezi, potrudite se da pijete dovoljno vode pre, za vreme, i posle trčanja. „Ponekad će se majke vratiti sa trčanja i odmah razmišljati o bebi, a neće se brinuti o vlastitoj hidrataciji“, dodaje Viki. Radi vas i vaše bebe, vodite računa i o svojim potrebama!

Kako ste se vi vraćale trčanju posle porođaja? Pišite u komentarima 🙂

Šta se dešava sa mozgom dok trčite?
Kreativna inspiracija je šarena laža, a Kafka nam to potvrđuje
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed