Connect with us

Hi, what are you looking for?

Motivacija

Pazite šta uzvikujete da ohrabrite trkače na trci! Nije svaki uzvik koristan

Šta uzvikujete da ohrabrite trkače na trci? “Možeš ti to? Ajdeee? Još malo do kraja?”

Ako niste baš sigurni šta radi a šta ne, novo istraživanje je utvrdilo najbolje (i najgore) stvari koje možete uzvikivati.

Ohrabrujte trkače ali na pravi način

Istraživači sa univerziteta Plymouth Marjan otkrili su da pozitivno ohrabrenje od publike može poboljšati performanse trkača.

U studiji ‘Keep the Pace! You’ve Got This!’: Sadržaj i značenje uticajnog ohrabrivanja publike na masovnim trkačkim događajima’, istraživači su otkrili da iako pozitivni komentari mogu koristiti trkačim, neophodno je da to bude pravi tip ohrabenja.

Rezultati su otkrili da kvalitet onoga što se uzvikuje pravi razliku. Tako je pozitivno ohrabrenje uticalo na 861 ispitanog trkača koji su učestvovali u masovnim događajima.

Lažne informacije i uzivici koji se odnose na smanjenje realne preostale distance se smatraju beskorisnim, dok su informacije personalizovane za trkača bile od najveće pomoći.

Vredi imati svoje ime na majici na trci. Trenutak kada vas stranac lično ohrabri da nastavite da se borite, može vam bustovati motivaciju i obnoviti umorno telo.

Zašto je to tako?

Advertisement. Scroll to continue reading.

Prema studiji, ova vrsta pozitivnih komentara je navela trkače da se osete ponosno na ono što rade dok se povezuju sa masom, čineći da se osećaju kao da žele da uzvrate publici većim naporom i boljim trčanjem.

Dobri i korisni uzvici

Istraživanje je dovelo do toga da se skuje zanimljiv akronim – IMPACT. Uzvici koji rade kod trkača su:

  • Instrukcijski i praktični saveti i ohrabrenja – “Održi svoj tempo!”
  • Motivacioni “Bravo! Dobro je!”
  • Personalizvoani imenom ili nazivom kluba, uspostavljanje kontakta očima
  • Autentičan i neosuđujući
  • Podizanje samopouzdanja – “Možeš ti to!”
  • i uzvici prilagođeni realnoj preostaloj daljini – “Ostalo je još samo 2km!”

Loši i nekorisni uzvici

Nekorisni uzvici uključuju lažne informaije o tome koliko je trke ostalo za trčanje, komentare o izgledu ili savetovanje trkačima da se ne trude toliko kad su već crkli.

Istraživači preporučuju navijačima da pokušaju da ostanu empatični prema tome kako se trkači osećaju i da budu iskreni u svom ohrabrivanju, istovremeno se suzdržavajući da ohrabruju povređene trkače da se trude još više.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Gedžeti za trčanje

Lululemon, poznata kanadska sportska marka, je izbacila Blissfeel, svoje prve ženske patike za trčanje. Prve Lululemon ženske patike za trčanje Lululemon je godinama nagoveštavao...

Trening

Pušenje je štetno za zdravlje i to već svi znamo. Međutim to ne menja činjenicu da je preteško sa ovom lošom navikom prestati. Čak...

Najave trka

Nešto novo i atraktivno na trail mapi Balkana! Trka koja pretenduje da postane najizazovnija u regiji – Pelister Unique Trail Marathon. Prenosimo poziv organizatora,...

Najave trka

PSK ”Spartak” i komisije za planinarski treking PSS i PSV pozivaju takmičare na1.kolo treking lige Srbije i Vojvođanske treking lige 20.03.2022. Start i cilj...