Connect with us

Hi, what are you looking for?

Motivacija

Pazite šta uzvikujete da ohrabrite trkače na trci! Nije svaki uzvik koristan

Šta uzvikujete da ohrabrite trkače na trci? “Možeš ti to? Ajdeee? Još malo do kraja?”

Ako niste baš sigurni šta radi a šta ne, novo istraživanje je utvrdilo najbolje (i najgore) stvari koje možete uzvikivati.

Ohrabrujte trkače ali na pravi način

Istraživači sa univerziteta Plymouth Marjan otkrili su da pozitivno ohrabrenje od publike može poboljšati performanse trkača.

U studiji ‘Keep the Pace! You’ve Got This!’: Sadržaj i značenje uticajnog ohrabrivanja publike na masovnim trkačkim događajima’, istraživači su otkrili da iako pozitivni komentari mogu koristiti trkačim, neophodno je da to bude pravi tip ohrabenja.

Rezultati su otkrili da kvalitet onoga što se uzvikuje pravi razliku. Tako je pozitivno ohrabrenje uticalo na 861 ispitanog trkača koji su učestvovali u masovnim događajima.

Lažne informacije i uzivici koji se odnose na smanjenje realne preostale distance se smatraju beskorisnim, dok su informacije personalizovane za trkača bile od najveće pomoći.

Vredi imati svoje ime na majici na trci. Trenutak kada vas stranac lično ohrabri da nastavite da se borite, može vam bustovati motivaciju i obnoviti umorno telo.

Zašto je to tako?

Prema studiji, ova vrsta pozitivnih komentara je navela trkače da se osete ponosno na ono što rade dok se povezuju sa masom, čineći da se osećaju kao da žele da uzvrate publici većim naporom i boljim trčanjem.

Dobri i korisni uzvici

Istraživanje je dovelo do toga da se skuje zanimljiv akronim – IMPACT. Uzvici koji rade kod trkača su:

  • Instrukcijski i praktični saveti i ohrabrenja – “Održi svoj tempo!”
  • Motivacioni “Bravo! Dobro je!”
  • Personalizvoani imenom ili nazivom kluba, uspostavljanje kontakta očima
  • Autentičan i neosuđujući
  • Podizanje samopouzdanja – “Možeš ti to!”
  • i uzvici prilagođeni realnoj preostaloj daljini – “Ostalo je još samo 2km!”

Loši i nekorisni uzvici

Nekorisni uzvici uključuju lažne informaije o tome koliko je trke ostalo za trčanje, komentare o izgledu ili savetovanje trkačima da se ne trude toliko kad su već crkli.

Istraživači preporučuju navijačima da pokušaju da ostanu empatični prema tome kako se trkači osećaju i da budu iskreni u svom ohrabrivanju, istovremeno se suzdržavajući da ohrabruju povređene trkače da se trude još više.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Oprema za trčanje

Kako da izaberemo najbolje patike za trčanje u 2022? To je verovatno nemoguća misija jer ne postoji jedna patika za koju bi smo mogli...

Vesti

Nenad Zivkovic je 11. decembra istrčao deonicu od Kruševca do Kopaonika u dužini od 84km sa ukupnim usponom od 2000mnv. Izabrao je baš ovaj...

Vesti

Tifanne Thayme, Kanađanka koja živi u Dubajiu, je oborila Ginisov svetski rekord (očekuje ratifikaciju) na Adnoc Abu Dhabi maratonu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u...

Vesti

Diana Kipyokei je suspendovana na šest godina (zajedno sa Purity Rionoripo – 5 godina), a titula sa Bostonskog maratona 2021. joj je oduzeta. Naime,...