Motivacija

Kako i zašto da trčite goli?

Nema komentara

Okej, mislili smo „na golo“ a ne golo trčanje (kao u Španiji).

Ako nije zabeleženo na Stravi kao da niste ni trčali, zar ne? Bilo da se radi o aplikaciji, satu, ili bilo čemu drugom, trkači obično vode evidenciju o svojoj statistici.

Ali šta kada prestanete da koristite tempo koji određuje sat i umeto toga trčite po osećaju? Ili iskoristite razdaljinu na svom trakeru i trčite dok se ne umorite ili dok vam ne dosadi? Trčanje na „golo“ može da vam pomogne da trčite dalje, brže i slobodnije.

U proteklih 10 godine, satovi i aplikacije za trčanje su promenili način na koji trčimo. Oni su izuzetno korisni alati koji dele različite uvide o trčanju, ali preterano oslanjanje na uređaj može da deluje kontraproduktivno, dodajući nepotreban pritisak, ubijajući vašu intuiciju, pa čak i inhibirajući performanse.

Vreme je da počnete da trčite „na golo“ – bez bilo kakve tehnologije. Naravno, ne predlažemo da potpuno odbacite svoje trakere. Nastavite da nosite sat, koristite aplikacije, ali bi svakako bilo dobro da te informacije ne čitate u toku trčanja.

Testirajte svoje granice

Trčanje na „golo“ može da vam pomogne da trčite dalje, brže i slobodnije.

Kako da znate za šta ste zaista sposobni? Kao trkači, svaki put kada gađamo lični rekord, donosimo odluku koliko je teško trčati. Često se sve zasniva na faktorima koji se odnose na do sad istrčane trke, trening i kako se osećamo tokom dana.

U najboljem slučaju, to je samo nagađanje, i postoji šansa da ograničite sopstveni potencijal. Evo zanimljivog testa koji možete da uradite da biste videli gde ste:

Kuperov test

Kuperov test je test koji se radi da biste saznali koliko daleko možete ići za 12 minuta. Ovo je koristan način da proverite svoju kondiciju i odgovorite na pitanja: koliko brzo treba da trčite u prvom minutu da biste bili sigurni da niste riknuli u poslednjem? Ovde je instinkt da napravite grubu procenu tokom trčanja, ali na taj način ste već doneli svesnu odluku da ograničite svoj napor.

Uradite ovaj test jednom koristeći sat da ubrzate trčanje i zabeležite svoju udaljenost. Ponovite test nedelju dana kasnije ali ovog puta postavite interval na satu od 12 minuta, pritisnite start i ne gledajte svoj tempo u realnom vremenu dok vreme ne istekne. Trčite u potpunosti na osećaj i vidite rezultate.

Isto tako obratite pažnju na to kako ste se osećali tokom trčanja. Da li ste bili bolji u održavanju konstantnog tempa? Da li ste otkrili da možete više da se forsirate u poslednjoj četvrtini?

Intuitivno trčite

Ništa nije oslobađajuće kao gubitak osećaja koliko dugo, koliko daleko i brzo ste trčali.

Dobar osećaj za tempo je ključan za uspeh na dan trke, a ako se previše oslanjate na svoj GPS sat, možete teško dobiti istinski intuitivan osećaj za tempo.

To može dovesto do problema u uslovima u kojima GPS nije toliko pouzdan, na primer kada je zaista vruć, hladan ili vetrovit dan, kada tčite kroz tunele ili kada ste primorani da ubrzate i usporite da biste se kretali kroz gomilu.

Redovno trčanje po osećaju, a ne po satu, pomaže da naučite kako izgledaju vaši laki, srednji i naporni nivoi, dajući vam veću kontrolu bez obzira na spoljašnje okolnosti.

Trčite u trenutku

Ništa nije toliko oslobađajuće kao gubitak osećaja koliko dugo, koliko daleko i brzo ste trčali. Smestiti se u ritam sa svetom koji vas stavlja u zen je nešto za čim mnogi trkači čeznu.

Ali teško je postići to mentalno stanje kada vaš sat pišti na svaki pređen kilometar, možda čak i podsećajući vas da se ne krećete tako dobro kao prošli put.

Trčanje na „golo“ omogućava da utišate prekide, oslobađajući vas da se prilagodite svom okruženju, disanju, i vašem ritmu.

Oslobođeni pritisaka jurnjave sa vremenom i razdaljinom, bićete u boljoj poziciji da trčite u trenutku i čak napravite pauzu bez osuđivanja.

Optimizujte pokretanje oporavka

Jedna od najvećih grešaka koje mnogi trkači prave je prebrzo trčanje tokom laganog trčanjakoje služi za oporavak. Previše je lako gledati tempo na satu i brinuti se da se krećete presporo. Ali to je vaš ego.

Trčanje bez sata pomaže da pobegnete od sopstvenih beskorisnih očekivanja, omogućavajući vam da odgovorite na to kako se osećate tokom dana.

Ako ste prethodnog dana imali posebno težak trening ili ste loše spavali, to može značiti da se krećete znatno sporije, ali i to je u redu jer je to ono što je vašem telu potrebno. Trčite onoliko sporo koliko vam je potrebno da biste pustili svoje telo da se opusti i oporavi.

Povećava vaš optimizam

Koliko puta ste završili jedan od napornih treninga i osećali se iscrpljeno jer niste dostigli maksimum od prošlog puta, iako ste dali sve od sebe?

Brojevi na satu ne govore celu istinu. Možete podjedanako naporno da trčite na različitim trkama, ali nekad ćete jednostavno trčati bolje a nekad gore.

Ali ako trčite bez sata i slušate svoje telo, možete se iskreno zapitati posle svake sesije: „Da li sam trčao sa intenzitetom i naporom koji su mi bili potrebni danas?“ Ako je odgovor da, onda trakeri nisu bitni.

Negativan fidbek je utišan i možete završiti svaku trku osećajući se dobro sami sa sobom, sigurni da ste dali svoj maksimim. A to je ono što daje optimizam za svaki sledeći trening ili trku.

Trčite li vi „na golo“?

Šta je ono što netrkači ne razumeju kada se radi o trčanju?
Bol i trčanje: 5 stvari koje ćete naučiti kao trkač

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed