lifestyleMotivacija

Da li vas mala odustajanja sprečavaju da dostignete svoj puni potencijal?

Nema komentara

Mala odustajanja su ona kada si naterao sebe da uradiš trening ali ipak si na pola sebe uverio da je dosta za danas i da ne moraš da uradiš baš sve kako je planirano, jer bože moj već si uradio više nego da si odustao od treninga.

Možda toga niste ni svesni, ali mala odustajanja vas možda sprečavaju da postignete najbolje u treningu i trkama.

Šta su mala odustajanja i zašto to radimo?

Dok je odustajanje u potpunosti odustajanje, mala odustajanja su svi mali, suptilni, gotovo nevidljivi načini na koje odustajemo od svojih ciljeva.

Odustajanje je preskakanje napornog treninga dok je malo odustajanje kada promenite plan rada/odmora na tom treningu jer ne verujete da ste dovoljno jaki da ga uradite kako je napisano.

Odustajanje je odabir da ne ustanete iz kreveta da biste se sastali sa svojom grupom za rano jutarnje trčanje. Malo odustajanje je odlaganje, trčanje sami i olakšavanje sesije jer niko neće znati.

Malo odustajanje je ipak suptilno odustajanje i odustajanje. Suptilno je jer je lako ubediti sebe da nije tako loše kao potpuno odustajanje. Evo nekoliko primera malih odustajanja koje se svima dešavaju

  1. Podešavanje broja intervala (umesto 12×400 uradiš 10×400)
  2. Podešavanje ciljnog tempa/napora (umesto 5:30 odradiš 5:45)
  3. Dodavanje više odmora (umesto pauze od 1 minut praviš 3 minuta)
  4. Ne reći svom treneru (uradiš slabiji trening ali prećutiš)
  5. Preskakanje vežbi snage/pokretljivosti ili istezanja
  6. Preskakanje da unesete gorivo nakon treniga (trening nije samo trening)
  7. Dolazak kasno na trening (nisi psihički 100% tu, vreme ti je potrebno da uđeš u trening kako treba)
  8. Izbegavanje da pričate o svojim ciljevima (ovo pokazatelj da nisi 100% predan cilju)
  9. Prekidanje treninga pre kraja
  10. Brkanje dosade sa umorom (nekad ne volimo da radimo neku vrstu treninga ali izgovor tražimo u umoru)

Svaki trkač, bio profesionalac ili rekreativac je sportista sa ciljevima. Zašto onda pravimo mala odustajanja od tih ciljeva?

Vaš mozak je dizajniran da vas čuva. Nekada je mozak morao da čuva čoveka od različitih opasnosti koje su ga okruživale, poput divljih zveri i drugih opasnosti u životnoj sredini. Danas, iako smo evoluirali kao vrsta, mozak je još uvek podešen da nam pruži bezbednost.

Zato danas, naši mozgovi pokušavaju da nas zaštite od bilo kakvog potencijalnog negativnog emocionalnog iskustva – uključujući neuspeh u ostvarenju cilja.

Ako uložite sve, potpuno se posvetite svom planu treninga i jonda ne postignete svoj cilj, to je emocionalni rizik za koji vaš mozak nije podrazumevano dizajniran. Zato u jednačinu ilaze mala odustajanja.

Kako mala odustajanja utiču na vaše ciljeve

Malo odustajanje je čin izbegavanja neuspeha i neprijatnosti. Zapamtite, vaš mozak je dizajniran da to uradi! Kada znate da će trening biti težak ili ćete se trkati u teškim uslovima, vaš mozak želi da se odustane od rizika od neuspeha malim odustajanjem.

Malo odustajanje polako uništava vaš napredak jer ubeđujete sebe da radite „dovoljno“, a zapravo se sabotirate i pokušavate da racionalizujete ono što se zove lakši način. U tom procesu niste iskreni prema sebi i/ili svom treneru. Dve glavne stvari trpe: vaš rast i vaš potencijal učinka.

Rezultat je da dođete do kraja još jedne sezone, umorni, spremni za pauzu i pitate se: „Zašto sam još uvek na istom nivou?“ Ovo može samo da dovede do toga da se iz sezone u sezonu osećate kao da „ulažete napor“ ka svom cilju, ali i da se osećate poraženo i dovodite u pitanje svoje sposobnosti.

Gde da počnete ako želite da napravite promenu?

Pogledajte rast koji dolazi kada radite ono što je teško i shvatite da je za ostvarivanje svakog cilja u životu potrebno da prođemo kroz nelagodu. U odnosima, na poslu, u školi i isto tako na stazi. Nikada niste postigli uspeh u bilo čemu a da vam pre toga nije bilo teško ili neprijatno.

Prihvatite da i vi kao i vrhunski sportisti možete da odaberite da vidite neuspeh drugačije i da izazovete svoj mozak da bude otvoreniji za njega.

Vaši ciljevi se postižu kada prestanete da izbegavate emocionalnu nelagodnost, kada praktikujete samointegritet tako što se pojavljujete, dajete sve od sebe i verujete da je to dovoljno dobro – bez obzira koliko je glasna želja za malim odustajanjem.

4 koraka da mala odustajanja pretvorite u mala obećanja

Ako ste došli do ovog dela teksta znači da ste prepoznali sebe kao osobu koja je imala iskustvo sa malim odustajanjima. Evo načina da transformišete tu tendenciju

Napravite listu

Razmislite o svom treningu u poslednjih mesec dana. Koji su sve načini na koje ste pravili mala odustajanja? Razmislite o tome objektivno, bez osuđivanja. Dozvolite sebi da budete iskreni. Ovo je vežba podizanja svesti. Napravite listu izbora, ponašanja, radnji ili nečinjenja koji su bili malo odustajanje.

Očistite listu

Osvrnite se na svoju listu i eliminišite slučajeve kada ste poštovali svoje telo. Postoji razlika između svesti o telu da znate kada da slušate svoje telo i odmora u odnosu na svest o sebi da znate kada samo izbegavate nelagodnost. Malo odustajanje je ovo drugo.

Redefinišite neuspeh

Strah od neuspeha je razlog broj jedan zbog kog sportisti odustaju. Ako se više ne plašite neuspeha i umesto toga to prihvatite kao deo svog procesa, nema razloga da odustanete. Odaberite da vidite napredak i napredak kao priliku da naučite i rastete kao sportista. Ovo je primer otvorenosti za emocionalnu nelagodu.

Ovo rade svi vrhunski sportisti, koliko ste motivacionih videa na Instagramu ili Tik Toku videli sa atletama koje su doživele neuspeh na jednim Olimpijskim igrama, nekada i na dva izdanja za redom, ali su se vraćali i na kraju osvajali medalje.

Malo obećanje umesto malog odustajanja

Pogledajte svoju listu malih odustajanja i izaberite jednu po jednu na koju ćete se fokusirati. Odlučite kako bi izgledalo suprotno, malo obećanje.

Onda se zapitajte: šta bi trebalo da verujem da bi se to dogodilo?

Ponavljajet ovo sa svim malim odustajanjima. Zbir vaših malih obećanja će odrediti postizanje vašeg cilja.

Šta vas čeka kada prestanete sa malim odustajanjem

Kada donesete odluku da prestanete sa malim odustajanjima, vi se postavljate na potpuno drugačiji način. Primetićete da vaše samopouzdanje postaje nusproizvod povećanog samointegriteta i samopouzdanja.

Postoji osećaj istinskog ponosa koji dolazi ne samo sa štikliranjem, već i sa namerno davanjem najboljeg od sebe. Što više ovo vežbate na treningu, više ćete izvoditi svoje trke na isti način.

Priča za kraj umesto zaključka

Dragan Kićanović je ovu tajnu znao pre 60 godina. Dakle danas nismo otkrili toplu vodu samo se podsetili da i mi možemo kao Kića.

Priča o malim obećanjima nas dovodi do priče koju sam slušao od svog oca, koji je imao priliku da se druži i igra basket sa legendarnim Kićanovićem.

Priča je sledeća, kada god su gledali košarku, bilo to svetsko prvenstvo ili Olimpijske igre, znali su da kada dođe do penal završnice Kića uzima stvari u svoje ruke i da nikada neće promašiti. Kako su to znali?

Kića je kako mi je otac pričao, dolazio svaki dan na terene u kraju i sebi davao jednostavan zadatak. Krene od 1.000 i za svako slobodno koje ubaci smanji sebi broj za jedan. Za svaki promašaj doda sebi 10. I ide kući kada dođe do nule. Da li je nekada otišao na 10, 100 ili 500? Nikad, njegovo malo obećanje je bilo 0.

Zdravlje srca anksioznih i depresivnih ima najviše koristi od trčanja
Šta je ono što netrkači ne razumeju kada se radi o trčanju?
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed