Motivacija

Kako da vam trčanje bude manje dosadno?

Nema komentara

Trčanje dosadno? Nemoguće. Mnogima je mrsko da počnu da trče, a ako počnu, vrlo lagano odustaju jer, pa… ume biti dosadno.

Za razliku od drugih fizičkih aktivnosti, trčanje vas baš tera da se borite sami sa sobom. Svaki kilometar je ogroman za vas, što više trčite više vas nešto boli, o monotoniji da ne pričamo.

Sve su ovo dobro poznate priče, i retki su oni kojima je trčanje s početka zapravo bilo zabavno. Koliko god bi svako voleo da bude trkač, ponekad je potrebna mentalna snaga za svaki pretrčani metar.

Ali nema razloga da dosada bude prepreka trčanju. Samo obujte patike i izađite, a ako vam je usput dosadno, isprobajte neke od ovih „igrica“.

#1 Sabirajte, oduzimajte, množite i delite

Pretvorite kilometre u minute, razbijte udaljenost na manje komade, pretvorite ciljeve u epizode iz serije.

Ako to ne pali, pređite na veće zavrzlame – ako ste na pola puta u svom trčanju, koji je poen od tri četvrtine? Ili dve trećine poena? Koliko minuta je ostalo do 80% trčanja?

Pokušajte da izračunate svoj tempo ili brzinu u glavi. Ili izaberite nešto za brojanje, kao što su bicikli, hrastovi, ljudi sa šeširima. Ta matematika je okej 🙂

#2 “Samo do sledećeg…”

… stuba, drveta, putokaza, ulice ili bilo koje druge kontrolne tačke koja se nalazi u vašem vidokrugu. Kada stignete do zacrtane tačke, možete da stanete.

Možda ćete se iznenaditi kada dođete do toga da sami sebi pomerate kontrolne tačke, a time produžavate zacrtanu rutu.

#3 Igrajte se dečijih igara

Iste one igre koje ste koristili u detinjstvu kada ste se vozili u kolima ili autobusu su idealne igre koje vam mogu poslužiti za ubijanje dosade.

Isprobajte uočavanje objekata na svako slovo, stvorite priču za svakog stranca kog vidite… pustite mašti na volju!

#4 Napravite mentalne liste

Pokušajte da recitujete planine, reke, ili igrače iz omiljenog košarkaškog ili fudbalskog tima, šta god da će vas zaokupiti i kupiti vreme trčanju.

Ako znate strani jezik, vežbajte konjugacije, brojanje, rečnik ili prevođenje.

#5 Obratite pažnju na okruženje

ženje.Fokusirajte se na okruženje. Photo by Sam Mgrdichian

Posvetite pažnju svom okruženju. Pokušajte da se zaista fokusirate na zvukove i prizore oko sebe.

Ako imate problema da pustite svoj mozak da odluta, pričajte sami sa sobom o onome što vidite. Čak i ako trčite veoma poznatom rutom, izazovite sami sebe da primetite nove stvari.

#6 Isprobajte fartlek

Izaberite objekat koji ćete viđati redovno, ali ne prečesto na ruti kao što je npr. saobraćajni znak. Kada prođete taj znak, trčite 20 ili 30 sekundi. Ovo se zove fartlek trening i poboljšava izdržljivost podjednako kao što smanjuje dosadu.

#7 Rešavajte probleme

Razmišljajte o nečemu što zahteva puno fokusa – mejlu koji bi trebalo da napišete, problemu koji rešavate ili važnom razgovoru koji bi trebalo da obavite.

Isto tako sve one razgovore sa ogledalom i tušem možžete da prebacite na stazu. Svi oni razgovori koje niste obavili, svaka situacija kada niste rekli nešto što ste hteli…

Trčanje pomaže da se razbistri um, te se zaista možete fokusirati na temu.

#8 Meditirajte

Meditacija i trčanje = mentalna higijena. Photo by Ian Stauffer

Fokusirajte se na predmet u daljini i pokušajte da razbistrite um. Usresredite se na fizičke senzacije, poput disanja ili svakog doskoka i odskoka sa podloge.

Kada vam se um vrati na dosadu a hoće, hastavite ravnomerno da dišete i da se fokusirate na ono što je važno.

#9 Navijajte sami za sebe

Bez obzira da li su ovi monolozi u sebi ili naglas, opustite se. Podsetite se šta ste sve prevazišli da biste došli do tačke gde se sada nalazite.

Setite se kako ste ranije prolazili kroz umor i bolove i kako se to može ponoviti. Pričajte lepo sa sobom. Podržite sami sebe. Nema osuđivanja i kritike, to ostavite za neko drugo mesto.

Iznenadićete se koliko je ovaj pristup efikasan.

Šta još možete da uradite da zaokupite svoje misli i smanjite dosadu?

Bez obzira na to koliko daleko trčite, prvi kilometar je psihički najteži. Na kraju ćete pronaći put do mesta gde niste previše svesni da trčite. Pustite da vam um luta, a onda ćete možda i vi početi da volite svaki momenat trčanja.

Malo drugačiji tekst o dosadi i trčanju pročitajte ovde!

Koje mentalne blokade utiču na kvalitet vašeg treninga?
Istrčali ste maraton, i šta sad?
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed