Zdravlje

Niste se naspavali? Možda je bolje da izbegnete trening

Nema komentara

Burnout kultura nas sve iscrpljuje u svakom segmentu života, pa i u treningu. Prednosti treninga su neosporne, ali ako se niste naspavali, da li ima poente trenirati?

Ponekad je uzaludno da pokušavate da prioritizujete vežbanje i trening: posao, deca, porodica… Teško se uspeva. Ali ako to radite time što uskraćujete sebi san, niste na dobrom putu.

Da li bi trebalo trenirati ako se niste naspavali

Možda će vam biti okej da vežbate ako niste naspavani s vremena na vreme, ali dugoročno samo možete da se osećate kao da vas je voz pokupio.

Spavanje je osnova za sve. Ukoliko nedovoljno spavate, vaša kondicija će ili doći do svoje granice, ili će degraditrati.

Ne podležite hustle kulturi da biste se osećali ispunjeno. Jedino što postižete ako mnogo vežbate bez spavanja je iscrpljenost i pomalo ogorčenosti prema samom treningu.

Koja je veza između dobrog sna i treninga

Postoji jasna veza između sna i treninga. Istraživanja pokazuju da nedostatak sna negativno utiče na performanse, dok suprotno poboljšava performanse.

Postoji debata o tome da li nedostatak sna utiče na biomehaničke sposobnosti. Istraživači misle da se performanse opadaju usled nedostatka sna. Većina ljudi svakako već zna iz ličnog primera koliko je teško vežbati ako niste odmorni. Sve je teško bez spavanja.

Kako san utiče na motivaciju

Na sve to, nedostatak sna može uticati na samu motivaciju. Samo fali da počnete da se plašite treninga i zamrzite svaki minut koji provedete vežbajući. Umesto toga, samo spavajte dovoljno.

Dovoljno sna će povećati verovatnoću da skupite snage i odete da trenirate ujutru.

Bez sna, vaši mišići ne mogu da se oporave od treninga. Ako im ne date vremena da se oporave i ojačaju, nema poente vežbati.

Nedostatak sna doprinosi bolovima u zglobovima i ukočenosti, kao i glavoboljama i bolovima u telu. Može vas dovesti do lošeg izbora hrane, što nesumnjivo utiče na kondiciju i fizičke performanse.

Koji tip treninga je dobar kada se niste naspavali

Koji tip treninga će vam odgovarati ako ste nenaspavani zavisi od osobe do osobe. Najbolje je uvek ispoštovati ono što nam telo govori.

Preporuka je da odete na laganu vožnju bajsem, umerenu šetnju, ili na plivanje.

Radite sve što vas čini srećnim. Radi se o tome da je neophodno da pritisnete dugme za resetovanje, a ne da radite neku vrstu vežbe jer osećate obavezu.

Šta da uradite ako ne možete da uskladite spavanje i vežbanje

Ponekad je najbolje da samo prihvatite stvari takve kakve jesu. Ponekad ćete imati vremena i za spavanje i za vežbanje, a ponekad baš i ne. Ovo je realnost modernog društva. Prihvatite životne faze i dajte prednost spavanju.

ALI, to ne znači da bi trebalo zanemariti treninge. To samo znači da prilagodite svoj intenzivni trening nekim lakšim.

Ako ste stalno neispavani i nemate vremena za trening, ne bi bilo loše da razmislite kako provodite vreme. Ako mnogo vremena provodite na društvenim mrežama i gledajući tv, razmislite kako možete zameniti te dragocene minute nekom vežbom (a možete i da vežbate dok gledate omiljenu seriju).

Nauka je više puta dolazala da i kratak trening dovodi do ogromnih zdravstvenih koristi. Umesto da potrošite 5 minuta na skrolovanje na Instagramu, prošetajte ili uradite nekoliko setova čučnjeva.

Isplanirajte treninge. Šta to praktično znači? Zapišite treninge u svoj planer, bio on digitalni ili papirni, i gledajte na to vreme kao na sastanke ili konferencijske pozive.

Kada je aktivnost u pitanju, sve se računa. Zamenite „sve ili ništa“ sa „uvek nešto“ načinom razmišljanja. Iznenadićete se koliko će vam biti lakše da vežbate na ovaj način, a telo će vam višestruko biti zahvalno, pogotovo kada prednost date spavanju.

Da li vi dovoljno spavate? I da li propuštate treninge ako se niste dovoljno odmorili?

Suplementi protiv starenja koje koristi David Sinclair
Najveći trkački izazov je oporavak od povrede. Pauzirate li usled povrede?
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed