Zdravlje

Virus koji ubija ćelije raka je prvi put ubačen u ljudski organizam

Nema komentara

Nedavno kliničko ispitivanje počelo je da ispituje bezbednost i podnošljivost nove terapije koja uključuje virus koji može da inficira i ubije ćelije raka kod ljudi, a da ne ošteti zdrave.

Nova terapija, pod nazivom Vaxinia, može smanjiti veličinu različitih vrsta karcinoma na životinjama pri korišćenju malih doza. Ova nova terapija obećava, pre svega zbog svog selektivnog targetiranja ćelija raka i sposobnosti da utiče na široku lepezu kancera u poodmaklom stadijumu.

Istraživanje City of Hope

Laboratorijske studije sugerišu da Vaxinia može biti efikasnija od prethodne generacije onkolitičkih virusa u smanjenju veličine tumora. Photo by National Cancer Institute

Kliničko ispitivanje koje je sproveo City of Hope, Institut za istraživanje i lečenje raka u Sjedinjenim Državama, u saradnji sa Imugene, biotehnološkom kompanijom iz Australije, testiraće novi onkolitički virus kod pacijenata sa rakom koji pate od uznapredovalih solidnih tumora.

U nedavnom kliničkom ispitivanju faze 1, dodeljena je doza eksperimentalnog leka protiv raka pod nazivom CF33-hNIS, ili Vaxinia, prvom učesniku studije. Nova terapija uključuje upotrebu onkolitičkog virusa, vrste virusa koji može inficirati i ubiti ćelije raka bez oštećenja zdravog tkiva.

Vaxinia, genetski modifikovani virus malih boginja, se pokazao efikasnijim od prethodne generacije onkolitičkih virusa u smanjenju veličine tumora.

Leslie Chong, izvršni direktor Imugene-a, rekla je za Medical News Today: „Želimo da revolucionizujemo terapiju raka, i više nismo zadovoljni postepenim poboljšanjima u preživljavanju – želimo da izlečimo pacijente. Pretvaranjem raka u običnu bolest i posedovanjem ciljanog agensa da ga uništi, čini sveti gral terapije raka!“

Onkolitički virusi

Ćelije raka izražavaju proteine i receptore na svojoj površini različite od zdravih ćelija koji im pomažu da izbegnu imunološki sistem, metastaziraju i spreče ćelijsku smrt. Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Onkolitički virusi uključuju viruse koji su genetski modifikovani da selektivno inficiraju tumorske ćelije.

Pored toga, sposobnost imuno sistema da prepozna ćelije tumora stvara dugoročnu memoriju, što može sprečiti da se rak vrati. Osim što pruža trajnu zaštitu, mala doza onkolitičkih virusa može biti efikasna protiv tumora zbog sposobnosti virusa da se replicira i širi u ćelijama tumora.

Ovaj virus deluje tako što ulazi u ćelije, umnožava se i ubija zaražene ćelije tumora. I to tako što zarazi ćeliju, koja potom puca, a onda oslobađa hiljade novih virusnih čestica kojje deluju kao antigeni. Što znači da stimiliše imuno sistem da napadne čak i ćelije tumora koje se nalaze u blizini.

Ćelije raka sadrže proteine i receptore na svojoj površini koji se razlikuju od zdravih ćelija. Proteini i receptori im polažu da se infiltriraju kroz imuni sistem, metastaziraju i nastave da žive.

Onkolitički virusi koriste ove proteine i receptore u svoju korist. Kako su proteini i receptori ćelija tumora specifični, onkolitički virusi ih lakše mogu targetirati.

Dr Fong: „Zanimljivo je da iste karakteristike koje na kraju čine ćelije raka otpornim na hemoterapiju ili lečenje zračenjem zapravo povećavaju uspeh onkolitičkih virusa, kao što je CF33-hNIS.“

Korišćenje Vaxinije za targetiranje ćelija tumora

Istraživači nameravaju da ispitaju efikasnost ove terapije kao sekundarni ishod tokom trajanja prve faze ispitivanja.

Modifikovani virus vakcine eksprimentiše sa proteinom koji se zove humani natrijum jodid simporter (hNIS), a koji prenosi jodidne jone u ćelije. Dakle, ćelije tumora inficirane virusom reaguju na hNIS, što omogućava da se svaka promena prati. Plus, hNIS dodatno oštećuje ćelije raka dodavanjem radioaktivnog joda.

Pre nego što se utvrdi efikasnost, cilj je da se istraži kako i koliko dobro pacijenti reaguju na novi lek, i to pogotovo tokom povećavanja doza.

Koliko edikasno CF33-hNIS deluje na već lečene tumore će biti ispitano kasnije.

Dizajn kliničkog ispitivanja

Prethodne studije su pokazale da je CF33-hNIS efikasan protiv životinjskih modela raka dojke, debelog creva, pankreasa, jajnika i pluća. Tokom kliničkog ispitivanja faze 1, istraživači će testirati bezbednost i podnošljivost CF33-hNIS kod pacijenata sa rakom ubrizgavanjem virusa direktno u krv ili tumor.

Ispitivanje će uključiti oko 100 pacijenata sa rakom sa metastatskim ili uznapredovalim umorima koji su prethodno primili najmanje dva standardna tretmana raka.

Nakon uspešne demonstracije bezbednosti Vaxinia-e, istraživači nameravaju da testiraju lečenje ćelija tumora kombinujuči onkolitičkog virus sa drugim vrstama terapije raka pod nazivom pembrolizumab.

„Onkolitički virusi su se već pokazali na životinjskim modelima kao efikasni u kombinaciji sa mnogim drugim imunoterapijama, uključujući inhibitore kontrolnih tačaka i CAR T terapije. Nadamo se da će platforma CF33/Vakinia brzo preći na kliničko testiranje u kombinaciji sa ovim i postati efikasne kombinovane imunoterapije u lečenju raka kod ljudi“, rekao je dr Fong.

Istraživači nameravaju da ispitaju efikasnost ove terapije kao sekundarni ishod tokom trajanja prve faze ispitivanja. Rezultati ovog istraživanja se mogu očekivati za ne manje od 2 godine.

Izvor: Medical News Today

Trčanje tokom leta: 7 saveta kako da pobedite vrućinu
Disanje u toku trčanja – sve što ste hteli da znate!

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed