* NaslovnaOna trčiTreningZdravlje

Žene imaju više koristi od vežbanja nego muškarci

Nema komentara

Istraživači se nadaju da će ovi nalazi osnažiti žene koje se mogu suočiti sa preprekama za vežbanje naglašavajući da svaki pokret čini razliku.

Žene-imaju-više-koristi-od-vežbanja-nego-muškarci

Nedavna je objavljena studija, pod nazivom „Polne razlike u povezanosti fizičke aktivnosti sa svim uzrocima i kardiovaskularnom smrtnošću„. Ova studija osporava ideju da muškarci i žene imaju iste koristi od vežbanja. Posmatrajući muškarce i žene ekvivalentnih nivoa fizičke aktivnosti, sugeriše da žene imaju veće koristi od muškaraca od iste količine redovnog vežbanja. Baveći se tradicionalnim preprekama sa kojima se žene suočavaju u određivanju prioriteta vežbanja, istraživači imaju za cilj da promene ovaj narativ. Istraživači naglašavaju da, posebno za žene, svaki mali napor čini značajnu razliku.

Studija – Polne razlike u povezanosti fizičke aktivnosti sa svim uzrocima i kardiovaskularnom smrtnošću

Studija koju su sproveli istraživači iz pridružene bolnice Univerziteta Kingdao u Kini, analizirala je 412.413 učesnika bez osnovnih zdravstvenih problema. Učesnici su regrutovani između 1997. i 2017. Do decembra 2019. umrlo je 39.935 učesnika, a 11.670 smrtnih slučajeva pripisalo se kardiovaskularnim bolestima.

Studija, objavljena u Journal of the American College of Cardiologi, otkrila je značajnu razliku među polovima u prednostima koje proizilaze iz redovnog vežbanja. Veći procenat muškaraca se bavio fizičkom aktivnošću i vežbama za jačanje. Ali je  smanjenje rizika od mortaliteta povezanog sa vežbanjem bilo izraženije kod žena.

Za žene, samo 140 minuta umerenog vežbanja nedeljno rezultiralo je sa 18% manjim rizikom od prerane smrti iz bilo kog razloga, u poređenju sa njihovim neaktivnim koleginicama. Nasuprot tome, muškarcima je bilo potrebno 300 minuta slične vežbe da bi postigli uporedivo smanjenje rizika.

Žene manje vežbaju uprkos smernicama Svetske zdravstvene organizacije

Bilo koja fizička aktivnost je bolja nego nikakva, a više je bolje. Za zdravlje i dobrobit, SZO preporučuje najmanje 150 do 300 minuta umerene aerobne aktivnosti nedeljno (ili ekvivalentne intenzivne aktivnosti) za sve odrasle. I prosečno 60 minuta umerene aerobne fizičke aktivnosti dnevno za decu i adolescente.

Uprkos ovim preporukama, studije dosledno pokazuju da devojke i žene imaju tendenciju da se bave manje fizičke aktivnosti od muškaaraca. Istraživači se nadaju da bi njihovi nalazi mogli da podstaknu napore za smanjivanje „rodnog jaza“. Motivišući žene da učestvuju u bilo kojoj redovnoj fizičkoj aktivnosti u slobodno vreme.

Koje su pouke istraživanja: ne manje treninga za žene već više koristi

Ako nemate dovoljno vremena, ovo istraživanje je dobra vest.  Istraživači se nadaju da će osnažiti žene koje se suočavaju sa preprekama za vežbanje, naglašavajući da čak i relativno male količine mogu doneti značajne zdravstvene koristi.

Studija je naglasila da ne sugeriše da bi žene trebalo manje da vežbaju. Prag od 300 minuta pojavio se kao tačka maksimalne koristi. Ali čak i manje doze su pokazale statistički značajne razlike između muškaraca i žena.

Dr Suzan Čen, koautor studije, nada se da rezultati podstiču žene da se posvete vežbanju. Uveravajući ih da je svaki deo napretka važan.

„Nadamo se da možda samo razumevanje ovog koncepta može pomoći nekim ženama koje se osećaju previše zauzeto ili previše uplašeno da preuzmu novu rutinu vežbanja i znaju da ne moraju da upoređuju koliko i koliko naporno rade sa muškarcima ili bilo kim. inače, što se toga tiče“, rekla je ona.

Istraživanje dovodi u pitanje stereotipe o vežbanju. Naglašavajući da kada je reč o dugovečnosti i zdravlju, muškarci i žene mogu imati različite rezultate od istih ulaganja u fitnes.

Gde možete da gledate Tokyo maraton i Eliuda Kipchogea?
Kako trčati kada se pojavi alergija na polen?
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed