Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trening

VO2 max test i kondicija

vo2-max-testDa li ste u formi?

Odgovor na ovo pitanje može biti subjektivan, prema trenutnom osećaju ili ako hoćemo da budemo objektivni, najpouzdaniji pokazatelj nečije kondicije – forme jeste test maksimalnog volumena potrošenog kiseonika, tzv. VO2 max test.

VO2 max je maksimalna potrošnja kiseonika ili aerobni kapacitet koji organizam može da transportuje i iskoristi u toku vežbanja sa postepenim pojačavanjem inteziteta. VO2 max se iskazuje ili u apsolutnom odnosu u litrima u minuti (l/min) ili u relativnom odnosu u mililitrima po kilogramu u minuti (ml/kg/min). Ovaj relativni odnos se čest koristi da bi se sportisti mogli upoređavati u smislu izdržljivosti i snage.

Merenje VO2 max

Merenje VO2 max se obavlja testom opterećenja gde se otpor, a time i intezitet vežbanja postepeno povećavaju (na traci ili ergo-biciklu), dok se meri odnos koncentracije udahnutog kiseonika i izdahnutog ugljen dioksida. Inspirijum i ekspiriujum mere se posebnom aparaturom, a da bi se to postiglo trkač svre vreme testa nosi masku koja je stavljena na lice. Maksimalni VO2 se dostiže kada se potrošnja kiseonika ustali na nekom nivou i pored povećavanja opterećenja.

Kuper je dao svoje tumačenje VO2 max u relativnom odnosu (ml/kg/min) prema obrascu:

VO2 max= (d-505)/45

gde je d=daljina u metrima pretrčana za 12 minuta.

Ovaj pokazatelj, VO2 max, je najmerodavniji za određivanje kardiovaskularne spremnosti, tj. forme i maksimalne aerobne snage.

Prosečne vrednosti

Apsolutne vrednosti VO2 max su 40-60% veće kod muškaraca u odnosu na žene. Prosečan mlađi neutreniran muškarac bi imao VO2 max približno 3,5 l/min , odnosno 45 ml/kg/min. Što se tiče žena, mlađa neutrenirana ženska osoba bi u proseku imala VO2 max oko 2,0 l/min , odnosno 38 ml/kg/min. Ove vrednosti se treninzima mogu značajno unaprediti, zavisno od pojedinca – manje ili više uspešno. Kondicija pa i VO2 max vrednosti opadaju sa godinama.

U sportovima izdržljivosti velika važnost se pridaje ovom parametru, a vrhunski takmičari imaju veoma visoke VO2 max vrednosti, od 75-95 ml/kg/min. Klubski trkači koji se trče maratone imaju oko 70 ml/kg/min.

Pre otpočinjanja bilo kakvog testa opterećenja za merenje VO2 max, morate znati da oni mogu biti i opasni zbog respiratornog i kardiovaskularnog napora, pa je obavezno prisustvo lekara prilikom njihovog obavljanja. Radi smanjenja rizika, razvijeni su i mnogi sub-max testovi koji su jako slični VO2 max testu, ali se ne dostiže maksimum kao kod VO2 testa. Rezultati su veoma komparativni.

U Srbiji je jedna od najmerodavnijih ustanova za obavljanje ovakvih testova upravo Republički zavod za sport u Beogradu.

7 Comments

7 Comments

 1. andreja milutinovic

  28.07.2009 at 11:33

  milim vas ako znate da mi odgovorite gde da se obratim i kupim masku za direktnu terensku potrosnju kiseonika.
  unapred hvala ,
  prof.milutinovic

  • sasa

   04.02.2015 at 00:36

   Ja koristim u treningu sa malim
   kosta 100 dolara I nalik je narukvici

   • sasa

    04.02.2015 at 00:39

    Professore aparat koji meri vo2 je novi proizvod.Moze see naci u USA I radi po principu senzora

 2. mig

  28.07.2009 at 14:50

  Andreja teško da ćeš to naći kod nas.Tebe verovatno interesuje mobilna maska koju možeš da koristiš na terenu i koja je vezana bežično za lap top.I meni treba nešto slično pa pogledaj ovde Cosmedovu masku K4b2:
  http://www.habdirect.co.uk/pdf/cosmed/k4b2_Brochure_EN%5B1%5D.pdf

 3. Veroljub Zmijanac

  30.07.2009 at 11:53

  Profesore, možda možete da vidite da li u Republičkom zavodu za sport imaju informacije, ili barem da vas oni dalje upute u traženje opreme. Ja sam ih posetio i video sjajnu opremu sa kojom rade, te preptostavljam da vam možda budu od koristi.

  Posetite ih na http://www.sportinst.sr.gov.yu/src/46/

 4. Bandasch

  03.05.2010 at 20:58

  Vezano za Cosmedovu masku K4B2, igrom slucaja je ima moj drugar koji zivi i radi u Nemackoj. Ako je neko zainteresovan mogu vas spojiti a cena ako ide u Srbiju je znatno niza. 064 233 93 89 Nikola

 5. Pingback: Куперов (Cooper) тест | zzdravje

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Gedžeti za trčanje

Sportska serija Philips slušalica za trčanje ne bi bila kompletna bez modela koji leže na glavu i preko vaših ušiju. Ovaj model je idealan...

Trening

Individualni trener nije rezervisan samo za profesionalne sportiste ili one koji imaju problem sa težinom i potreban im je nadzor. Bilo bi dobro da...

Zdravlje

Često nam se desi da nas pitaju na kom pulsu treba da trčim? Veliki broj ljudi se pita – šta je normalan puls pri...

Priprema za Kuperov test

Kuperov test je jedna od najčešćih ključnih reči na trcanje.rs. A pitanje: Kako se spremiti za… odmah iza nje. Pogledajte plan treninga od 8...