Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zdravlje

U čemu nosite napitak za trčanje?

Da li ste razmišljali u čemu nosite vodu ili napitak na vaš trening? Da li ste znali da ispod svake boce postoji trougao koji govori od čega se sastoji plastika u kojoj nosite tečnost?

Simboli na plastičnoj ambalaži

 1. PET ( često i PETE ) – su boce u većini slučajeva namenjene jednokratnoj upotrebi. Postoji mogućnost, da ispuštaju teški metal antimon i hemijsko jedinjenje EPA, koja ometa delovanje hormona. Takve boce mogu ispuštati i kancerogene materije. VRLO JE VAŽNO DA NE PUNITE TAKVE FLAŠE VIŠE PUTA.
 2. HDP ( nekad i HDPE ) – Radi se o „dobroj“ plastici, za koju postoji najmanja verovatnoća ispuštanja hemikalija u vodu.
 3. PVC ( nekad i 3V ) – Ova plastika ispušta dve otrovne hemikalije, a obe ometaju delovanje hormona u ljudskom telu. Usprkos tome, to je još uvek najčešće upotrebljavana plastika za boce.
 4. LDPE – Plastika, koja ne ispušta hemikalije u vodu. Ne koristi se za izradu plastičnih boca, nego uglavnom za izradu plastičnih kesa za namirnice.
 5. PP – Još jedna od „dobrih“ plastika, obično bele ili poluprozirne boje. Koristi se za čašice za jogurt i slično.
 6. PS – Plastika koja ispušta u vodu kancerogenu materiju STIREN. Najčešće se koristi u čašicama za kavu za jednokratnu upotrebu ili u ambalaži brze prehrane.
 7. PC ( ili bez oznake ) – To je najlošija plastika za prehrambene proizvode, jer izlučuje hemikaliju BPA. Na žalost, koristi se u bočicama za odojčad, sportskim bocama i posudama za spremanje hrane.

 

Preporuka za bočice

Najbolje su staklene flaišice, ali ujedno i totalno nepratkične za vašu soprtsku torbu. Zato su veoma preporčljive aluminijske boce sa zaštitnom košuljicom koja odvaja sadržaj od aluminija.

Lošije rešenje je da za svaki trening kupujete nove plastične flašice, no i to je bolje nego da te iste jednokratne bočice punite više puta!

Koje boce vi koristite za trening?

U čemu nosite vodu ili napitak na trening? (max 2)

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Proverite vaš bidon ili flašicu. Koju oznaku nosi? U čemu vi nosite vodu ili tečnost na trening?

Advertisement. Scroll to continue reading.
7 Comments

7 Comments

 1. Ivan Petrović

  08.11.2011 at 11:32

  Kod nas Pansport ima svoju bocu od 0,7L od LDPE (dobra varijanta) a Enervit (Lama prodavnice ali ih ima i u drugim) je PE – toga nema u ovoj tabeli

  još je zanimljivo da je engleski biciklista Froom imao zdravstvene probleme zbog plastičnih bočica i sada kada ih je rešio čovek zamalo da pobedi špansku Vueltu ;)

  • marko

   12.07.2015 at 17:50

   jel imaju čelične ili alu?

 2. Marko Petrovic

  08.11.2011 at 17:10

  Gde naći aluminijumsku kod nas?

  • Nikola Miloshevich

   08.11.2011 at 21:31

   Možeš naći u prodavnicama planinarske opreme.Gora(www.gora-i.com) i Iglu sport(www.iglusport.rs).Ali nisu jeftine

  • mioMan

   08.11.2011 at 21:47

   Što će ti boca?

 3. Dule

  24.11.2011 at 23:45

  Malo teoretisanja: Kupim vodu koja je u PET 1 ambalaži. Ako ta boca ispušta to što ispušta onda sledi da i taj prvi put kad je pijemo unosimo u organizam te materije?
  Znači da te flaše treba uvek da izbegavamo?

  Nisam hemičar, pa me zanima da li sam u pravu.

 4. Slog

  24.12.2014 at 16:20

  flasice sa filterom za vodu od 500 ili 750 ml

Uključi se u diskusiju

Povezani članci