Zdravlje

U čemu nosite napitak za trčanje?

7 komentara

Da li ste razmišljali u čemu nosite vodu ili napitak na vaš trening? Da li ste znali da ispod svake boce postoji trougao koji govori od čega se sastoji plastika u kojoj nosite tečnost?

Simboli na plastičnoj ambalaži

  1. PET ( često i PETE ) – su boce u većini slučajeva namenjene jednokratnoj upotrebi. Postoji mogućnost, da ispuštaju teški metal antimon i hemijsko jedinjenje EPA, koja ometa delovanje hormona. Takve boce mogu ispuštati i kancerogene materije. VRLO JE VAŽNO DA NE PUNITE TAKVE FLAŠE VIŠE PUTA.
  2. HDP ( nekad i HDPE ) – Radi se o „dobroj“ plastici, za koju postoji najmanja verovatnoća ispuštanja hemikalija u vodu.
  3. PVC ( nekad i 3V ) – Ova plastika ispušta dve otrovne hemikalije, a obe ometaju delovanje hormona u ljudskom telu. Usprkos tome, to je još uvek najčešće upotrebljavana plastika za boce.
  4. LDPE – Plastika, koja ne ispušta hemikalije u vodu. Ne koristi se za izradu plastičnih boca, nego uglavnom za izradu plastičnih kesa za namirnice.
  5. PP – Još jedna od „dobrih“ plastika, obično bele ili poluprozirne boje. Koristi se za čašice za jogurt i slično.
  6. PS – Plastika koja ispušta u vodu kancerogenu materiju STIREN. Najčešće se koristi u čašicama za kavu za jednokratnu upotrebu ili u ambalaži brze prehrane.
  7. PC ( ili bez oznake ) – To je najlošija plastika za prehrambene proizvode, jer izlučuje hemikaliju BPA. Na žalost, koristi se u bočicama za odojčad, sportskim bocama i posudama za spremanje hrane.

 

Preporuka za bočice

Najbolje su staklene flaišice, ali ujedno i totalno nepratkične za vašu soprtsku torbu. Zato su veoma preporčljive aluminijske boce sa zaštitnom košuljicom koja odvaja sadržaj od aluminija.

Lošije rešenje je da za svaki trening kupujete nove plastične flašice, no i to je bolje nego da te iste jednokratne bočice punite više puta!

Koje boce vi koristite za trening?

[poll id=“30″]

Proverite vaš bidon ili flašicu. Koju oznaku nosi? U čemu vi nosite vodu ili tečnost na trening?

Kako da se oporavite posle LSD trčanja?
Kako da se grudi ne opuste od trčanja?

Povezani članci

7 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed