Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Da li plivanje može da vam pomogne da budete brži? Ne samo to, plivanje je dobro za trkače iz ovih 5 razloga

Da li plivanje može da pomogne trkačima da postanu brži? Plivanje je odličan oblik treninga za trkače, plus može pomoći povređenim trkačima da se brže oporave. Plivanje je dobro za trkače i svaki trkač mogao bi da razmisli da doda plivanje u svoju rutinu treniga iz ovih 5 razloga.

Plivanje može da pomogne u smanjenju rizika od uobičajenih trkačkih povreda

Gustina vode sprečava efekte gravitacije, smanjuje pritisak na zglobove vašeg tela i ublažava stres na mišiće, tetive i ligamente. Kao rezultat toga, plivanje može da pomogne u boljem oporavku i smanjivanju rizika od povreda koje nastaju kao posledica udaraca nogama o tlo kada trčimo.

Ako trčite najčešće po drumu, razmislite da jedan trening trčanja nedeljno zamenite terminom na bazenu.

Plivanje može da vam pomogne da brže trčite

Prema studiji u Evropskom časopisu za primenjenu fiziologiju i profesionalnu fiziologiju, trkači koji su dodali redovne treninge plivanja u svoju rutinu u periodu od 10 nedelja poboljšali su svoje vreme trčanja na 2 milje (3.2km) za 13 sekundi. To je značajan napredak u performansama.

Plivanje unapređuje rad srca i kardiovaskularnog sistema

Plivanje, bilo kojim stilom, zahteva da zadržite dah, na taj način primoravate vaše telo da radi sa kiseonikom koji ima na raposlaganju i zato je plivanje dobra stvar za razvoj kardiovaskularnih performansi.

Prema Švedskim naučnicima, posle samo 12 treninga plivanja, trkači koje su pratili su pokazali poboljšanje u ekonomičnosti trčanja za 6%.

plivanje je dobro za trkače zbog disanja
Način disanja kad plivamo izbacuje naše telo iz zone komfora.

Plivanje može da vam pomogne da ojačate noge

Voda je 8x gušća od vazduha. Zato je plivanje, najprirodniji i najbolji trening pod opterećenjem koji možete da zamislite.

Pomagala za trening plivanja, kao što je kick board, će vam pomoći da izolujete noge. Stalnim šutevima ćete ojačati listove i ojačaćete mišiće oko zglobova.

Advertisement. Scroll to continue reading.
blank

Plivanje pomaže trkačima da se brže oporave

Trčanje je dobro za trkače i zbog dobrog oporavka koji nas čeka u vodi. Zato i profesionalci odlaze u bazen da bi iskoristili prednosti plivanja, pogotovo kada se radi o oporavku od velikih napora.

blank
Danas se u svetu za oporavak od povreda koriste trake za trčanje pod vodom. Na ovaj način mišići rade ali zglobovi ne trpe pritisak.

Studija pod nazivom „Efekti plivanja za oporavak na buduće trkačke performanse“ u Međunarodnom časopisu za sportsku medicinu otkrila je da je trening oporavka zasnovan na plivanju poboljšava trening sledećeg dana u poređenju sa pasivnim oporavkom, tako da je nekoliko lakih dužina u bazenu između trčanja dobar način da se spreče zakasneli grčevi i spremi za trening sledećeg dana.

Trčanje leti

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* Naslovna

Po prvi put Beograd će biti domaćin svetskog plivačkog takmičenja u dužinskom plivanju na otvorenim vodama,  X-Waters Belgrade. Plivački spektakl održaće se na Adi...

* Naslovna

Kanjiža Running & swimming festival je trka na Severu Bačke sa velikom tradicijom za koju možda malo nas zna. Trka koja se prepoznaje po...

* Naslovna

Inspirisani člankom Njujork Tajmsa, prenosimo novosti iz nauke, i to u vezi istraživanja na temu kako srce sportiste radi i koje su razlike u...

* Naslovna

Trčanje ti je delovalo kao dosadna aktivnost? Ipak, svi tvoji prijatelji koji trče pričaju kako je trčanje zdravo, da se super osećaju nakon treninga,...