* NaslovnaTreningTrening snage i trčanje

Da li želite da se ubrzate? Jaki trbušnjaci ubrzavaju trčanje

Nema komentara

Da li želite da ubrzate svoje trčanje? Pored izdržljivosti i dobro treniranih nogu, čvrst trup je izuzetno važan za vaše trkačke performanse. Međutim, mnogi trkači nisu svesni koliko mogu imati koristi od jakih trbušnih mišića i mišića leđa.

Jačajte trup da bi ste unapredili trkačke performanse

Trčanje se u osnovi sastoji od stalnog prebacivanja težine i promene podrške sa jedne noge na drugu.

Stabilno držanje, koje je neophodno za efikasno trčanje, pružaju, sa jedne strane, skelet, a sa druge, mišići koji povezuju kičmu sa ramenskim pojasom i karlicom. Najvažniji mišići za stabilizaciju trupa su trbušnjaci i mišići leđa.

Šta se dešava ako su vaši mišići kora slabi? Prilikom trčanja pravićete nepotrebne pokrete, smanjujući na taj način pogon i opterećivati više zglobove i tetive.

Stabilan gornji deo tela obezbeđuje efikasan prenos sile direktno na zemlju. Što je vaša tehnika trčanja ekonomičnija, manje energije ćete trošiti bićete brži.

Osim što poboljšavaju performanse trčanja, dobro trenirani mišići trbuha i leđa takođe vam pomažu da se zaštitite od stresa koje telo trpi od trčanja.

Sprečite povrede izazvane prekomernim treningom i druge probleme izazvane trčanjem

Kada trčite, vaše telo je podvrgnuto silama 3 do 4 puta većim od sopstvene telesne težine. Studije su pokazale da su mnogi problemi sa leđima prijavljeni posle trčanja nastali zbog nerazvijenih mišića stomaka i leđa.

I profesionalni maratonci veliku pažnju obraćaju na snagu trupa!

Da li ste znali da su maratonci do tri centimetra kraći kada pređu ciljnu liniju nego što su bili pre trke? Ova zanimljiva pojava nastaje zbog mnogih malih udara na kičmu tokom trke, zbog kojih intervertebralni diskovi gube tečnost i na taj način se smanjuju.

To takođe smanjuje sposobnost diska da apsorbuje udarce. Ali to ne treba da vas brine. Dok spavate, intervertebralni diskovi se oporavljaju, napune se tečnošću i proširuju se do svoje originalne veličine.

U mnogo manjem obimu, ovaj proces se odvija tokom svakog vašeg treninga. Dobro razvijeni trbušni mišići i mišići leđa podržavaju vašu kičmu i štite vas od prekomerne upotrebe. Što su vaši osnovni mišići jači, duže ćete imati koristi od njihovog stabilizujućeg efekta.

Ove vrste sportova su takođe dobre za poboljšanje snage vašeg stomak i leđa:

Zimsko vreme: skijanje, skijaško trčanje, klizanje na ledu

Letnje vreme: penjanje (climbing), veslanje, kajak, uspravno veslanje

Teški dani za industriju masovnih događaja: Ironman Grupa prodata. Gubitak preko 500 miliona dolara
Bojan Đurić o patikama za trčanje, maratonskom segmentu u Ironman triatlonu i svom treningu i opremi
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed