Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Sada je vreme da prestanete da pušite – imaćete veće šanse u borbi protiv COVID-19

Mada se već mesecima borimo sa COVID-19, čini se da što više upoznajemo virus, to manje o njemu znamo.

Moglo bi se reći da postoje sigurni simptomi virusa, ali oko prvih simptoma se još vodi polemika, obzirom da variraju od slučaja do slučaja. Klinička slika takođe zavisi od mnoštva faktora, ali ono što je sigurno je da virus napada respiratorni sistem i da je upala pluća česta posledica korone.

Iz ovoga možemo da zaključimo da su osobe sa hroničnim problemima respiratornog sistema u većem riziku. Pritom, ovde se ne misli na rizik od dobijanja virusa, već na rizik od oporavka.

Close-up of Human Hand

Da li su pušači rizična grupa?

BBC prenosi reči generalne direktorke dobrotvorne organizacije javnog zdravlja Eš, Debore Arnot:

Pušači su skloniji respiratornim infekcijama i imaju dvaput veće šanse da dobiju upalu pluća od nepušača.

Dakle, pušači bi mogli da se svrstaju u rizičnu grupu, mada nemaju hronično respiratorno oboljenje.

I mada će pušačkim plućima biti potrebni meseci da se izleče od posledica dugogodišnjeg pušenja, primetno poboljšanje zdravlja pušača, koje može da napravi ogromnu razliku u borbi protiv COVID-19, može se uočiti već u prvim nedeljama nakon ostavljanja pušenja, navodi CNN.

Zašto je važno da ojačate pluća?

COVID-19 stvara dodatni osećaj urgentnosti i postoji dovoljno razloga da verujemo da prekid pušenja tokom pandemije može povećati izglede u borbi protiv virusa.

Ako donesete odluku da prestanete sa pušenjem, cilije u plućima su jedan od prvih delova vašeg tela koji će zaceliti. Ove mikrostrukture u plućima, nalik na dlake, služe kao filter koji pomaže našem telu u borbi protiv prehlade i infekcija, kaže CDC. Takođe, pomažu u čišćenju sluzi, tako da ako ne funkcionišu onako kako bi trebalo, sluz se može nakupljati u plućima. Pušenje značajno remeti rad cilija!

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mukocilijarni eskalator, telesni proces uklanjanja šlajma iz pluća, zavisi od jačine vašeg kašlja. Ovo je ključno u borbi protiv virusa COVID-19. Stariji ljudi su u većem riziku od gomilanja plućne tečnosti koja često limitira disanje nakon infekcije koronavirusom, upravo zbog toga što njihov kašalj nije dovoljno jak.

Close-up Photo of Cigarette

Prestanak pušenja smanjuje upalu

Drugi benefit kod ostavljanja cigareta u ovom trenutku je činjenica da će vam to omogućiti smanjenje hroničnih upalnih procesa koji se dešavaju u vašim plućima usled pušenja.

Vaša pluća proizvode veće količine sluzi kako bi se čistila od štetnih sastojaka koje se nalaze u cigaretama. I mada je za potpuno pročišćenje bronhija potrebno nekoliko meseci, već posle par nedelja osetićete da ne dolazi do skraćenog daha prilikom hodanja ili obavljanja neke druge aktivnosti.

Održavanje pluća u dobroj formi je ključ u borbi protiv koronavirusa.

Trčanjem jačamo srčani mišić

Kod pacijenata obolelih od COVID-19 česta su akutna oštećenja pluća koja se manifestuju u pukotinama u sluznici što dovodi do izlivanja sluzi, što dovodi do akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS). Ovo stanje može da dovede do gušenja pacijenta od strane sopstvene sluzi.

Kod pušača polazna tačka je hronični bronhitis koji sa koronavirusom postaje još gori.

Sve i da ne živite u području koje je ozbiljno pogođeno prvim talasom koronavirusa, novi talas je najavljen za septembar. Ukoliko ostavite pušenje sada, povećavate svoje šanse u drugom talasu.

Poboljšajte cirkulaciju

Pored problema sa plućima, prestanak pušenja može doneti poboljšanje i kod kardiovaskularnih smetnji, koje sa druge strane smanjuju rizik od srčanih smetnji.

Srčani udari su još jedan od vodećih uzroka smrti kod pacijenata obolelih od COVID-19.

Sa prestankom pušenja, vaša krv postaje ređa i manje podložna zgrušavanju, što smanjuje verovatnoću od infarkta. Jedan od razloga za to je što pušenjem unosite ugljen-monoksid koji smanjuje prenos kiseonika, a to sa druge strane srcu otežava distribuciju krvi kroz telo.

Možda već vežbate socijalno distanciranje, često perete ruke i izbegavate dodirivanje lica. Ograničavanje ili prestanak pušenja može biti jedan važan aspekt vašeg antikoronavirusnog arsenala. PRESTANITE SADA!

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

anti aging

Kada pričamo o starenju, cilj nije samo da produžimo život, već i da produžimo godine zdravog života. Bitno je da kvalitetno ostarite. Healthspan iliti...

Gedžeti za trčanje

Polako se sve vraća u normalu, bar na prvi pogled. Prošlog meseca, Nike je zaposlenima prikazao novi plan povratkau kancelariju koji je došao tačno...

Ishrana za trčanje

Da li ujutru pre posla obavezno svratiš do pekare, a u pauzi jedeš istu hranu svaki dan? Ili možda pod izgovorom “dobrog obroka” svakog...

Gedžeti za trčanje

Cela jedna industrija je izgrađena oko tvrdnje da čovek, da bi ostao zdrav, treba da pređe 10.000 koraka na dan. Na instagramu postoji preko...