COVID-19Oprema za trčanjeVesti

Problemi sa kojima se susreću vodeći brendovi patika za trčanje, Nike, Adidas, i Under Armour usled zatvaranja fabrika u Vijetnamu

Nema komentara

Vodeći brendovi patika za trčanje i dalje osećaju posledice zbog zatvaranja fabrika u Vijetnamu, tako javlja sajt posvećen novostima iz industrije proizvodnje obuće footwearnews

Vijetnam je drugi najveći dobavljač obuće SAD, odmah iza Kine, i morali su da zatvore fabrike u julu usled problema izazvanih virusom COVID-19. Zatvaranja, koja traju već više od devet nedelja, su bila posebno problematična brendovima koji se oslanjaju na snabdevanje iz pomenutog regiona.

Uticaj zatvaranje fabrika na sezonu praznika

Kako se praznična sezona približava, analitičari očekuju da vide uticaj na prodaju i zalihe, pri čemu će sportski brendovi najverovatnije osetiti više poteškoća od modnih brendova. Prema nedavnoj belešci Kamila Liona, BTIG analitičara za lajfstajl i velnes, Nike, Under Armour, Adidas, i Deckers Outdoor’s Hoka su kompanije koje će najverovatnije osetiti najviše posledica od zatvaranja u Vijetnamu.

Iako je situacija teče normalno, nagovešteno je da je performans obuća osetila najveća odlaganja i da se povećava rizik otkazivanja za proleće 2022

Camilo Lyon

Iako su zatvaranja uticala na sportsku obuću, ali i odeću, složenost i visok nivo zaposlenih povezanih sa proizvodnjom obuće uticali su na to da obuća bude osetljivija na ovakve promene. Najveći uticaj se oseća u južnim delovima zemlje koja je dom većine proizvođača sportske obuće i odeće, i njihove proizvodnje.

S obzirom na to da su dva dobavljača Nike obuće iz Vijetnama prestale da proizvode u julu, kompanija skoro dva meseca nije proizvela ništa u regionu.

Vodeći brendovi patika za trčanje gube vrednost na berzi. Akcije Nike kompanije su pale za 1.3%

U Vijetnamu se proizvelo 51% Nike obuće i 30% odeće u prethodnoj godini. U svetlu skorašnjih događaja, BTIG je degradirao Nike na neutralni nivo sa kupovine.

,,Iako je Nike obično dobro opremljen da se izbori sa takvim poteškoćama, plašimo se da je ovaj problem preobiman da bi se kontrolisao, čak i od strane najbolje vođenih sportskih brendova u svetu. I kao takvi, spušteni su na neutralni nivo dok se ne postigne bolja vidljivost oko vremenskih rokova povratka na normalnu proizvodnju i rasporeda dostave“, rekao je Lion.

Akcije Nike-a su pale za 1.3% otkad ih je BTIG degradirao. Adidas i Under Armour su takođe spušteni juče ujutru.

Vodeći brendovi patika za trčanje u većem problemu od modnih brendova

Sa druge strane, modni brendovi su generalno manje osetili uticaj zatvaranja. U slučaju Steve Madden brenda, predsedavajući i CEO Edvard Rosenfeld je rekao na pozivu sa investitorima 28. jula, da je kompanija premestila skoro polovinu ženske proizvodnje iz Kine u Meksiko i Brazil da bi ublažili zaostatke.

Sportske kompanije takođe pokušavaju da ublaže uticaj zatvaranja. Adidas je premestio svoju proizvodnju i nabavku u druge regione i koristi avio prevoz za proizvode sa visokim cenama.

Povratak fabrika 15. septembra

Fabrike u Vijetnamu će se ponovo otvoriti 15. septembra, i kada se otvore, analitičari predviđaju da će se proizvodnja i operacije vratiti u normalno stanje tokom vremena.

,,Kada se fabrike otvore, očekujemo postepen povratak na pune kapacitete čime će se dostići 50% do kraja godine, a zatim i 100% tokom 2022.“, zaključio je Lion.

Pogledajte izbor patika za trčanje u našem Shopu

dm Ženska trka 2. oktobra na Adi Ciganliji
Osvajač zlata na Olimpijskim igrama Eliud Kipchoge opisuje trening, ishranu i majndset koji su doveli do pobede
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed