Vesti

Čika Vlada je počeo da trči sa 55 godina, a juče je proslavio 89. rođendan

Nema komentara

Ukoliko trčite trke u Srbiji, gotovo je sigurno da ste sreli čika Vladu (Vladimira Stevanovića). Čika Vlada je opštepoznat u trkačom svetu, a juče (21. mart) je napunio 89. godina!

Čika Vladi je pre 9 godina ugrađen pejsmejker, a ima problema i sa kičmom (spondiloza). Kako kaže, trčanje mu pomaže jer se telo kreća i pokretljivo je, a trčanje pomaže da se problem sa kičmom uspori.

Nikad nije kasno da neko počne da trci. Nikad.

 

kaže čika Vlada za trčanje.rs

Tokom 34 godine, čika Vlada je istrčao 144+ polumaratona, 15+ maratona i preko 400 trka

Čika Vlada na maratonu 1998. godine

Kako je rekao za Novosti:

„Imao sam 55 godina kada se održavao Drugi Beogradski maraton. Sedeo sam sa suprugom i gledao uključenje sa lica mesta, oko 9.30, kada se na ekranu pojavila takmičarka stara 76 godina. Reporter je pita: “Hoćete li moći da istrčite?”, a ona kaže: “Idem, pa makar me nosili!” Pomislio sam – kad može ona, što ne bih mogao i ja?! Skočio sam, uzeo patike i pošao da istrčim Trku zadovoljstva. Nikada se pre toga nisam bavio nikakvim sportom. Tad sam potrčao sa masom, dopalo mi se i, eto, tako to traje već preko 30 godina.“

čika Vlada

Tokom 34 godine, čika Vlada je istrčao više od 144 polumaratona, 15+ maratona i preko 400 trka kraćih od 20km. Kako kaže, najviše voli da trči na Beogradskom polumaratonu gde i živi, ali draga mu je svaka trka, ma gde se ona nalazila.

Sledeća trke na kojima će učestvovati su 5km u Inđiji ove subote, i 5km u Novom Sadu u nedelju.

Čika Vlada je vlasnik dve bronzane medalje

Čičak trail. Fotka: PSK Balkan

Čika Vlada je 2009. osvojio 3. mesto na Svetskom prvenstvu u planinskom trčanju u Zagrebu, a 2002. 3. meseto na Evropskoj olimpijadi u Italiji u stipl čezu (trka sa preprekama). U Italiji je trčao 2, 3 puta na Svetskim prvenstvima, a preko planinskog trčanja je trčao u Nemačkoj, Italiji, Slovačkoj i Poljskoj.

Kako kaže, trčanje je doprinelo je da „organizam bude malo vitalniji i da malo duže trajem“. „Uvek me pozdravljaju, čak u toku trke, tako da mi to daje podstrek da nastavim. Stekao sam puno drugara i prijatelja.“

Na pitanje: „Šta želite za 89. rođendan?“, čika Vlada kaže: „Čekam 90. Sebi sam postavio cilj da bar do 90. učestvujem na trkama, pa posle šta bude – bude. Da li ću posle nastaviti ne znam, ali verovatno hoću kratke trke.“

„Meni je svuda lepo, gde god da trčim, u bilo kom gradu. Dosad sam išao svake god sam išao na Balkansko prvenstvo za veterane. Ove god nisam, jer je nastavo kuršlus u Savezu veterana Srbije. Još se ne zna šta će biti sa tim.“

Trčao je i brdsko-planinske trke, a kad su ih zabranili za starije od 80, prešao je na planinarenje.

Šta bi još trebalo da znate o Čika Vladi

Čičak Trail Fotka: PSK Balkan
  • Najduža trka koju je istrčao je 100km za 12h na Paliću. U to vreme je, kako kaže, dosta trenirao i sjajno se osećao. Tada je imao 65 godina.
  • Najbrže vreme za koje je istrčao polumaraton je 1:42 minuta, kada je počeo, a sada mu je potrebno 3:30 sata najmanje.
  • Trke ne bira, često ide na planinarenje. Jeste da nije trčanje, ali pešači 5, 6 sat. Sa ovom praksom je počeo pre 7, 8 godina.
  • Kada je počeo trenirao je sam, da bi se kasnije pridružio klubu „Veteran“. Njegov prvi polumaraton je bio u Somboru, u 56. godini i godinu dana nakon što je počeo da trči.
  • Dva puta je na trkama pao u nesvest – jednom u Somboru na dvadesetom kilometru i na Kostolačkom polumaratonu na 15. kilometru 2018. godine.
  • U 81. godini popeo se na Olimp.
  • Jedan je od malobrojnih svestranih veterana koji trče/hodaju na različitim podlogama
  • Pored maratona, polumaratona i ultramaratona, čika Vlada je išao i na triatlon trke.

Prvi zvanični maraton u Novom Sadu 1994. godine

Prvi nezvanični maraton istrčao je 1993. godine na Košutnjaku, a prvi zvanični naredne godine u Novom Sadu.

Maratone je prestao da trči pre 18 godina.

„Nikada mi na trci nije palo na pamet da odustanem, ma kako bilo teško. Dešavalo se da tokom maratona moram da hodam, ali nikad nisam koračao na trkama ispod 42 kilometra. Nekada sam polumaraton trčao za sat i 42 minuta, danas mi treba bar tri i po sata. Na većini trka je limit tri sata, pa i ne registruju da sam prošao kroz cilj, ali ja sebi te trke beležim i idem dalje.“

rekao je Čika Vlada
DJ Diplo završio maraton u LA ispod 4 sata
Još mesec dana do 36. Beogradskog maratona
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed