Vesti

Abeceda trkačkih liga i šta ne treba propustiti ove sezone

1 komentar

Kako trkačka zajednica u zemlji i regionu raste, tako i trend lige raste, mada kod nas postoje lige sa dugom tradicijom. 

Iako je liga sama po sebi takmičenje, sve je više lokalnih liga koje imaju za cilj promociju rekreativnog trčanja i jačanje sportske zajednice. 

U tom kontekstu treba napraviti razliku između periodičnih trka (na istom mestu, sa distancama koje se retko menjaju) i serije trka različitih formata (koje se boduju u okviru asocijacija ili udruženja). 

Sve su to različiti oblici lige. Dakle liga jeste:

  • Serija trka, ili treninga – svaka trka je jedno kolo
  • Sezonsko ili godišnje takmičenje, otvoreno za rekreativce
  • Često podrazumeva jedinstveni sistem bodovanja
  • Može okupljati trkače na nivou grada, regiona, države…
  • U ligi se takmiče pojedinci ili klubovi, odnosno ekipe
  • Sve češće, pobednici na kraju sezone budu nagrađeni

Šta trkačka liga nije?  Liga nije škola trčanja. Liga nije sportski klub. Liga nije zatvorenog tipa.

Šta liga može da bude? Dobra ekipa za trening. Dobro mesto za odmeravanje snaga. Dobra prilika za dokazivanje. Dobro vreme za povezivanje sa drugim trkačima i klubovima.

U nastavku pratite abecedu liga u regionu: šta treba znati o ligama i šta ne treba propustiti ove sezone!

A

ARK Somaraton – Trkačka liga Somaraton koja se održava svake subote okuplja više od 40 trkača po kolu i predstavlja veliki trkački pokret koji raste iz dana u dan.

B

Balkanska trkačka liga – Sportsko udruženje „BTL“ već petu godinu okuplja neke od najboljih rekreativnih i (polu)profesionalnih trkača u regionu. Rangiranje takmičara zavisi od brzine za koju takmičari pređu deonicu određene dužine i vertikalnih nagiba, bilo da se radi o maratonu, krosu, ili bilo kom drugom organizovanom pešačkom / trkačkom događaju.

C

Cross lige – Beretinec, Drava, Čevo… neke su od liga koje ćete naći u Hrvatskoj. Cross liga se odnosi na kros trke i ne treba je mešati sa treking ligom.

 Č

Članarina – Ako i postoji, obično je na godišnjem nivou i podrazumeva neke beneficije, kao što su učešće na trkama, majicu lige, popuste kod partnera itd. 

Ć

Ćef – Slobodno banite na neku trening-trku da vidite kako to izgleda, iako niste članovi nekog kluba ili lige. 

D

Diamond Club 21.1 – Posebno takmičenje u sklopu BTL-a, koje podrazumeva što više učešća na odabranim polumaratonima u regionu. 

Džabe – Kod lokalnih liga trke su besplatne ili po simboličnim cenama. 

Đ

Đaci – Na lokalnim ligama koje se održavaju na nedeljnom nivou, obično su dobrodošli i omladinci bez posebnog odobrenja roditelja. 

E

Ekipa – U nekim ligama, kao što je Gradska liga, takmiči se u ekipnoj konkurenciji. Takođe, na Treking Ligi i u BTL-u postoji rangiranje klubova čiji su članovi doneli najviše poena.

F

Fair play – Podrazumeva se, i najbolje se pokazuje na trkama koje nemaju merenje vremena i kontrole na stazi. 

G

Gradski trkački – Ovo udruženje je osnovano 2016. godine u Beogradu, sa ciljem da popularizuje rekreativni sport, druženje i boravak u prirodi. Težnja je svoj fizički oblik dobila u vidu Gradske lige. Uskoro kreće nova sezona, i očekujemo raznolike trke kao i do sada – od trail-a do stepenica!

H

Hisar liga – Atletski klub Topličanin iz Prokuplja okuplja utorkom trkače na stazi sa različitim distancama od 1,3 do 42 km. 

I

Istarska zimska liga – ove sezone trke se održavaju u 9 gradova duž Istre, od novembra do marta.

J

Liga kod Juge Beogradska trkačka zajednica i dragi gosti, trka i druženje svake druge subote, kod Hotela Jugoslavija na Keju. Svi su dobrodošli!

Liga kod Juge – MaskenTrč decembar 2018

K

Kulska liga trčanja – Trkačka liga koju organizuje AK Hajduk Maraton Tim iz Kule, svake subote, od 2017. godine. 

L

Lider – Lideri na tabeli se smenjuju tokom sezone, tako da je uzbudljivije kada je neizvesno do poslednjeg kola ko će odneti titulu.

LJ

Ljudi – Ono što najviše krasi svaku ligu jesu lica koja ćete sretati ponovo i ponovo u svakom narednom kolu.

M

Master Kup – Jake lige imaju i posebno kolo u kome se natiču samo najbolji iz tekuće ili prethodne sezone. 

N

Niška trkačka liga – Trkačka sezona se deli na zimsku, prolećnu, letnju i jesenju ligu sa po 13 kola, za svaku od sezonskih liga proglasiće se pobednici po dužinskim kategorijama. Pored sezonskih liga, trkačima se nudi i učešće na etapnoj trci TRAIL 500, ukupne dužine 500 km i sa visinskom razlikom od 10 000 m. Uskoro kreće i Junior liga

Nj bez j

NBGD Open Run (Novobeogradska trkačka liga) – Kao što ime kaže, liga je otvorena za sve rekreativne trkače, da odrade svoju trening-trku na kružnoj stazi (1, 2, 3 ili 4 kruga od po 2.75km). Rezultati se stalno objavljuju na Fejsbuk grupi, izazov je dostići titulu “prvo vreme staze“.

O

Odlikovanja – Bez obzira da li se na kraju svih kola pobednici nagrađuju ili ne, u gotovo svakoj ligi neko mora poneti titulu najboljeg, a mnoge lige posebno odlikuju pobednike u različitim kategorijama. Najčešće su to polne i starosne kategorije, ali poštuju se i najbolja vremena i broj učešća u ligi.

P

Podgorička liga trčanja – projekat triatlon kluba Podgorica. Učesnici se mogu prijaviti za trku na 2,5 km i 5 km.

Palanačka liga –  3. kolo u nedelju 3. marta u Smederevskoj Palanci. Trke na 12 km i 5 km.

R

Rekreativna trkačka liga Sanus Motus u Mostaru – Liga ima 9 kola, na različitim lokacijama i raznih dužina. Postoje dve grupe takmičara: Amateri i Profići.

S

Skyrunning liga Srbije – Upravo je startovala trkom na Avali!  Ligu pod pokroviteljstvom Međunarodne Skyrunning Asocijacije (ISF) vodi Srpska Skyrunning Asocijacija. Svake godine ponuđeno je 4-5 trka (na teritoriji Srbije i Crne Gore), od kojih je najpoznatija ona na Staroj planini. Način bodovanja je specifičan za ovaj format trka, i postoje stroge propozicije za ulazak u generalni plasman na nacionalnom nivou.

Š

Šuma ili šetalište – Možete naći sve vrste terena na trkama u okviru lige.

T

Treking liga Srbije – Takmičenje u pešačenju i (sve više) u trčanju koje se održava na obeleženim planinarskim stazama različite dužine i zahtevnosti. Staze su vrednovane brojem bodova prema težini. 2019. godine planinarski klubovi organizuju 7 kola širom Srbije i jedan Master kup u Kosjeriću. Rangiranje je pojedinačno i ekipno (po klubovima). 

U

Ultrafitline 7 do 7 – Ovo je čedo BTL-a, nedeljna trening-trka, koja se održava svake srede. Zimi oko jezera, na Adi, a leti na Košutnjaku. 

V

Vojvođanska treking liga – Princip je isti kao kod Treking lige Srbije. Ove godine očekuje nas 8 kola na sjajnim lokacijama kao što su Čortanovci, Carska Bara, Vršačke planine…

Z

Zabava – Još jedna podrazumevana stvar. Nije sve u takmičenju. 

Ž

Žreb – Za neke master kupove i ekskluzivne trke potrebno je obaviti žrebanje. 


U Srbiji su se aktivirale, i tek će se aktivirati mnoge lige u manjim gradovima kao što su KV liga i Aks liga (u okviru BTL-a), MaPa RUN (Maratonci Pančevo)…

Tu je i liga sa jako dugom tradicijom – Novosadska Triatlon Liga trčanja.

Saznali smo da su u regionu aktivne i Banjalučka liga, Riječka liga, Turopoljska liga trčanja i druge. 

Pišite nam o ligama u vašem gradu!

Da li biste trčali maraton na Olimpijskim igrama? Spremite se za Pariz 2024.
Koje su najzdravije nacije na svetu i gde smo tu mi?
Tags: , , , , , , ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed