Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trail & Treking

Oprezno i skoncentrisano – Prevencija povreda na trail trčanju

Letnje vrućine često zadaju muke trkačima, najpre zbog toga što ne mogu svi da pronađu vreme za trening a da nije 30+ stepeni. Širom sveta, a i kod nas, sve veći broj trkača, baš iz ovih razloga okreće se prirodnim stazama i šumama gde trče u hladovini i zaštiti drveća.

Trail trčanje je veoma razvijena grana u svetu. Na našim prostorima je još uvek nedovoljno popularizovana i veliki broj trkača i trkačica nemaju uvid u sve lepote trčanja po prirodnim stazama ili gradskim oazama za trail trčanje. No i to se polako menja pa tako već drugu sezonu zaredom u BRCu najbrojniju grupu čine trejl trkači.

Evo najčešćih zabluda koje sprečavaju veći broj trkača i trkačica da se češće upuste u trčanje po prirodi.

Povrediću se na neravnom terenu

Iako se možemo složiti da automobili nose znatno veći rizik od korenja drveća, trčanje po neravnom može biti zastrašujuće uglavnom zbog nepoznanice. Ono nosi određen i to veći rizik od trčanja po ravnoj stazi, ali ukoliko budete pažljivi i ukoliko slušate savete koje vam dajemo u nastavku, to se neće desiti. Još bolje, staza u šumi je mnogo meška i zdravija za vaša kolena :)

Mali koraci daleko vas nose

Oštar i sitan korak, oko 90 koraka u minuti, znači da se pod sopstvenim centrom ravnoteže obezbeđujući stabilnost koraka. Pazite da ne preterate u iskoraku zato što ćete izgubiti ravnotežu i samim tim i kontrolu. Pokušajte svesno da kontrolišete pokrete nogu, nešto što inače ne radite na regularnoj stazi, tako da ćete izbeći svaku neravninu na stazi koja bi mogla da vas ometa. Mislite o trčanju.

Vreme, a ne dužina

Drumski kilometar nije isti kao kilometar regularne staze. Brdovit i nesiguran teren je daleko teži od ravne staze za trčanje. Zbog toga bi prvo trebalo da merite vreme za koje ste prešli stazu a ne dužinu staze. Ako uobičajeno prelazite 8 km za 45 minuta na drumu, nemojte prelaziti više od 45 minuta po neravnom terenu.

Ne trčite do krajnje iscrpljenosti. Ako niste poštovali prethodno opisano pravilo i ostanete na stazi duže nego što vaše telo može da izdrži, podložniji ste padu ili uganuću članka (Iz istog razloga se dešavaju nezgode na ski stazama na kraju dana). Što se više umarate, gornji deo tela se opušta, noge popuštaju i sve slabije kontrolišemo pokrete. Kao rezultat, neravno tle vas sve više sputava.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Šetnja je dozvoljena

Iako se ova disciplina odnosi na trčanje, takođe se ponekad podstiče brzi hod (treking, hajking). Brzo hodanje na početku možda najbolji način da se prilagodite terenu. Primećujemo da čak i vrhunski profesionalci ne trče odmah, tj. ne idu najbrže što mogu, kako bi sačuvali snagu i bolje se kretali. Ako Vam je naporan čak i ravan deo puta ili je teren suviše strm, usporite i nastavite uz oprez.

Dodatno, znajte da koliko god da ste spremni i iskusni, kada naiđe veliki nagib, mora da se pešači. Ruke postavite na kolena i odgurujte se od njih, to će vam pomoći pri penjaju, a možete da probate i štapove za trčanje/planinarenje.

Pa šta ako ste pali?

Verovatno ćete i vi pasti jednom, tako da budite mentalno pripremljeni za to. Što ste se više oslobodili od straha da ćete pasti, to su šanse da zaista padnete manje. Naravno, važno je da ostanete fokusiran na stazu kojom idete, jer je druga krajnost podjednako opasna kao i trčanje u grču.

Najbolji način da padnete je da se sklupčate i otkotrljate. Osim ako ne idete pravo licem u prašinu, pokušajte da ne padnete ne ruke jer vam se može desiti da povredite zglob ili lakat. Trik za prevenciju pada je da jačate svoje telo, npr vežbama snage u teretani.

Nadam se da ćete i vi biti jedni od onih koji su probali trčanje po šumi i otkrili novu čar trčanja. Ima nešto posebno u trail trčanju, što nije samo čist vazduh, miris i tišina prirode. Isrpobajte i javite nam se sa utiscima. 

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Oprema za trčanje

Kako očistiti patike od blata je tema koja je uvek aktuelna sa početkom jeseni. Jer kada jesen dođe lepota trejl trčanja jako brzo bude...

Vesti

Proteklog vikenda su se održale dve trke na terenima nacionalnog parka Kopaonik. I to “Tri strane Kopaonika” i “Trail Race Kopaonik”. “Trail race Kopaonik”...

* Naslovna

Sezona polumaratonskih i maratonskih trka je počela, a ukoliko još uvek niste odlučili koju biste trku trčali, možete pogledati naš kalendar i izabrati. Ukoliko...

Najave trka

Odložena više puta, Pelister Unique Trail Marathon trka se najzad održava ovog juna! Prenosimo poziv organizatora, pa procenite sami: Ako je odloženo, ne znači...