Oprema za trčanjeTrail & Treking

Trejl oprema po godišnjim dobima

1 komentar

Dobro su nam poznati termini prolećno i zimsko spremanje ormara. To je ono kada sa prvim danom proleća poslažemo svoje zimske jakne, rukavice i kape, gurnemo ih u najnedostupniji deo ormara, a na „glavne“ police spustimo letnje haljine i majčice. Ili obrnuto, kada nas već drugog dana jeseni sačeka pravi novembarski dan, pa povadimo sve džempere i pantalone, a pozdravimo se sa lepršavim suknjama i kratim šorcevima.

Kako stvari stoje u trkačkom ormaru?

Trejl trčanje, već u startu zahteva par komada opreme više nego što je to slučaj sa trčanjem po asfaltu. To je vrlo logično, jer je koncept trejla trčanje u prirodi, gde nam je većina stvari tipičnih za trčanje po asfaltu nedostupna (kao što su česme sa vodom, prodavnice, civilizacija uopšte), te ih moramo nositi sa sobom. Međutim, šta se to nalazi u trkačkom ormaru trejl trkača ili trkačica i da li se i u njemu dešava sezonska premetačina?

Trejl trkači i trkačice gotovo izvesno poseduju ako ne odvojene police/fioke, a ono bar delove polica/fioka za letnju i zimsku opremu. Mada se neretko dešava da nam na planini i u letnjem periodu zatreba koji komad zimske opreme, ipak na neke stvari gotovo i da zaboravimo.

Sezona proleće/leto

Ono što se nalazi u prvim redovima kada otvorimo trkački ormar na proleće i leto su svakako aktivne majice bez rukava i šorcevi, kao i trejl patike koje su napravljene od prozirnijeg gornjišta. Kačket ili vizir, plitke čarape za trčanje i eventualno par znojnica.

Međutim, ono što razlikuje trejl letnju opremu od opreme za asfalt je činjenica da će jedan lagani šuškavac uvek biti pri ruci, a neretko i neki par dužih čarapa i višenamenska traka. Kada trčite po neutabanim stazama, gotovo je nemoguće da omašite neki žbun kopriva ili mlade kupine. Ovde vam u pomoć priskaču duge čarape (napravljene od tanjeg materijala, ali i dalje sintetičke i namenjene za trčanje) ili kompresione čarape koje vam pored zaštite od grebanja i žarenja, olakšavaju trčanje.

Trejl trčanje se još naziva i planinsko trčanje. Neretko se treninzi, a naročito trke, održavaju na velikim nadmorksim visinama, gde je temperatura znatno niža nego kada trčite po gradskom parku. Da ne pominjemo vetar koji prolazi kroz kosti kada se popnete na neki od vrhova. Ne zvuči kao leto, slažemo se, ali svako nije ništa što jedan tanji šuškavac ne može da reši, a ni kiša vam onda ne može ništa. Ako ste baš zimogrožljivi, neka vam pri ruci bude i višenamenska traka. Kako joj samo ime kaže, ima više namena, te ako vas na planini sačeka hladnije vreme, možete je staviti oko vrata ili zaštiti uši od vetra, a kako se spuštate i temperatura raste, traku možete koristiti za skupljanje znoja.

Sezona jesen/zima

Stvari su malo drugačije kada nam kiša postane svakodnevica, a niske temperature sve češće i sve niže. Da ne pominjemo sneg.

Ali ni kiša, ni sneg, ni niske temperature nisu razlog da ne uživate u trej trčanju na jesen i zimu. Uz pravu opremu, ništa od ovih vremenskih „nepogoda“ nećete ni osetiti, a za uzvrat ćete upoznati trčanje na neki sasvim novi način.

Šta je ono što dominira u trkačkom ormaru zimi? Helanke (tanje i deblje u zavisnosti od temperature), majice za trčanje dugih rukava, šuškavac, i naravno trej patike koje mogu imati gore-tex (GTX oznaka pored naziva patika) gornjište  tako da će vam noge biti suve i po kiši i po snegu.

Tu su i mali dodaci koji mogu da naprave ogromnu razliku. Deblje čarape za trčanje vas štite od hladnoće (u kombinaciji za GTX patikama vas čini nezaustavljivim), višenamenska traka koju zimi možete koristiti i kao kapu ili kao zaštitu oko vrata koja vam pomaže da ne gubite toplotu, rukavice za trčanje koje su napravljene od tankog ali efikasnog materijala, tako da ih možete nositi na rukama dok ne postignete radnu temperaturu, a onda ih lako spakovati u džep šuškavca ili prsluka.

Posebna oprema za sve sezone

Pored ove, takoreći, odevne konfekcije, postoje i trejl trkački aksesoari koji nisu toliko vezani za godišnje doba, koliko za dužinu i trasu trčanja.

Kao što smo već napomenuli, kod planinskog trčanja, voda, hrana, prva pomoć… nisu nam odmah iza ćoška ili na 5 minuta. Ove tri stvari neretko nosimo sa sobom kada idemo na neku trejl trku/trening, a u većini slučajeva su i obavezujuće stavke od strane organizatora.

Postoje razni pojasevi za trčanje, prsluci i rančevi koji se koriste za nošenje pića, hrane, rezervne opreme, prve pomoći i sl. prilikom trčanja.

Takođe, tu su i štapovi za trčanje i čeone lampe za one najekstremnije koji vole da trče noću ili 24+ sati, a sve to po jako strmim i tehnički zahtevnim stazama.

Ali o tom po tom, u nekom od narednih tekstova. Za sada, vreme je da izvadimo helanke i odložimo šorceve do sledeće sezone.

Tekst je originalno objavljen na Intersport blogu

Oprezno i skoncentrisano – Prevencija povreda na trail trčanju
Trčanje zimi – GTX patike za trčanje
Tags: ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed