blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Koliko kapljice mogu da “dobace”? Otkrijte bezbednu distancu trčanja za vreme Korone?

Do sada smo naučili da je bezbedna distanca za stajanje u doba epidemije 1.5m do 2m. Virus kapljično ne može da dobaci više od toga pri uslovima slabog ili nikakvog vetra, ali šta se dešava kada trčimo?

Prva studija (Belgija, Holandija, i white paper ) na ovu temu izazvala je zanimljivu polemiku, jer se ispostavlja da je rizik bliskog kontakta pri trčanju velik i na 2m. Doduše, postoji jednostavan način da ovaj rizik izbegnete, tako da čitajte dalje!

Zamislite da trčite na 2m iza nekoga i taj neko kine?

Kako se ponašaju čestice koje se kijanjem (ili kašljanjem ili disanjem) izbace? One ostaju u vazduhu iza. Zavisno od njihove težine, neke će u vazduhu ostati duže, neke kraće. Znamo da Covid19 ostaje suspendovan u kapljicama, koje spadaju u najteže čestice.

Ukoliko stojite na 2m, te čestice će pasti između vas. Ali ako idete ka toj osobi velikom brzinom, veća je šansa da ćete uleteti u kapljično područje zato što teške čestice nisu imale priliku da padnu na tlo.

Sledeće 2 slike predstavljaju simulaciju kada 2 osobe hodaju brzinom 4km/h i kada trče (14km/h):

simulacija pri hodanju 4km/h

Teške čestice su obojene crvenom bojom, i na prvoj slici na distanci od 2m one ne padaju na hodača iza.

situacija pri trčanju 14km/h

Kako se brzina kretanja povećava, rizik od kontaminacije se takođe povećava, teške čestice sad dolaze u dodir sa rukama i torzom trkača iza (ovo je simulacija pri brzini od 14km/h).

Dakle, koja je bezbedna distanca?

Najednostavnije rešenje je da ne trčite u istoj “traci” sa nekim, tj. pokušajte da trčite iza i dijagonalno, ako možete. Ukoliko ne možete, preporučena distanca je

 • 4m za brzo hodanje iza prve sledeće osobe
 • 10m iza ukoliko trčite ili lagano biciklirate
 • 20m ako brzo vozite bicikl

Ovo je preporučena distanca za bezbedno kretanje, u uslovima slabog vetra. Ukoliko vetar duva ka vama, poslušajte zdrav razum i dodatno povećajte distancu.

Posle svakog trčanja, dodatno se zaštitite: izuvanjem ispred kuće, pranjem ruku čim uđete u stan, presvlačenjem svega što ste nosili i tuširanjem celog tela.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2 Comments

2 Comments

 1. zoki

  10.04.2020 at 17:45

  Da li neko ko ima autoriteta u trkackom svetu moze da izvojeva slobodno vreme za trcanje od recimo dodatnih 2 sata i u vreme policijskog casa? Kao sto su dobili i ljudi za kucne ljubimce.

  I kako jos objasniti jos ako se zivi na selu i recimo ode van naseljenog mesta, da se trci po njivama, zar i to moze nekome da smeta/naskodi?

  • Anonimno

   10.04.2020 at 23:55

   @zoki možda je infektivnoj klinici potreban neko brz da odnese uzorke na testiranje. Tako bi mogao da trčiš po ceo dan i noć i ne bi bio dovoljan.

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Ishrana za trčanje

Imunitet ili imuni sistem predstavlja odbrambeni mehanizam našeg organizma, koji ima ulogu da zaštiti organizam od različitih stranih tela. Deo sistema nam je dat,...

Gedžeti za trčanje

Polako se sve vraća u normalu, bar na prvi pogled. Prošlog meseca, Nike je zaposlenima prikazao novi plan povratkau kancelariju koji je došao tačno...

Zdravlje

Izlaganje hladnoći, na prvi pogled, deluje jednostavno – kada se tuširamo smenjujemo toplu i hladnu vodu, samo je važno da ciklus završimo hladnom vodom....

lifestyle

Da li se osećate umorno i klonuli ste? Da li ste često bolesni tokom hladnih meseci? Svi imamo ovaj problem. Ali ako imate par...