* Naslovna** SidebarTrening

Koliko kapljice mogu da „dobace“? Otkrijte bezbednu distancu trčanja za vreme Korone?

2 komentara

Do sada smo naučili da je bezbedna distanca za stajanje u doba epidemije 1.5m do 2m. Virus kapljično ne može da dobaci više od toga pri uslovima slabog ili nikakvog vetra, ali šta se dešava kada trčimo?

Prva studija (Belgija, Holandija, i white paper ) na ovu temu izazvala je zanimljivu polemiku, jer se ispostavlja da je rizik bliskog kontakta pri trčanju velik i na 2m. Doduše, postoji jednostavan način da ovaj rizik izbegnete, tako da čitajte dalje!

Zamislite da trčite na 2m iza nekoga i taj neko kine?

Kako se ponašaju čestice koje se kijanjem (ili kašljanjem ili disanjem) izbace? One ostaju u vazduhu iza. Zavisno od njihove težine, neke će u vazduhu ostati duže, neke kraće. Znamo da Covid19 ostaje suspendovan u kapljicama, koje spadaju u najteže čestice.

Ukoliko stojite na 2m, te čestice će pasti između vas. Ali ako idete ka toj osobi velikom brzinom, veća je šansa da ćete uleteti u kapljično područje zato što teške čestice nisu imale priliku da padnu na tlo.

Sledeće 2 slike predstavljaju simulaciju kada 2 osobe hodaju brzinom 4km/h i kada trče (14km/h):

simulacija pri hodanju 4km/h

Teške čestice su obojene crvenom bojom, i na prvoj slici na distanci od 2m one ne padaju na hodača iza.

situacija pri trčanju 14km/h

Kako se brzina kretanja povećava, rizik od kontaminacije se takođe povećava, teške čestice sad dolaze u dodir sa rukama i torzom trkača iza (ovo je simulacija pri brzini od 14km/h).

Dakle, koja je bezbedna distanca?

Najednostavnije rešenje je da ne trčite u istoj „traci“ sa nekim, tj. pokušajte da trčite iza i dijagonalno, ako možete. Ukoliko ne možete, preporučena distanca je

 • 4m za brzo hodanje iza prve sledeće osobe
 • 10m iza ukoliko trčite ili lagano biciklirate
 • 20m ako brzo vozite bicikl

Ovo je preporučena distanca za bezbedno kretanje, u uslovima slabog vetra. Ukoliko vetar duva ka vama, poslušajte zdrav razum i dodatno povećajte distancu.

Posle svakog trčanja, dodatno se zaštitite: izuvanjem ispred kuće, pranjem ruku čim uđete u stan, presvlačenjem svega što ste nosili i tuširanjem celog tela.

Spartakove vežbe za snažniji core, Vol. 6 (VIDEO)
Šta nije u redu sa knjigom Gorana Nikolića „Maratonac“?
Tags: , ,

Povezani članci

2 komentara. Leave new

 • Da li neko ko ima autoriteta u trkackom svetu moze da izvojeva slobodno vreme za trcanje od recimo dodatnih 2 sata i u vreme policijskog casa? Kao sto su dobili i ljudi za kucne ljubimce.

  I kako jos objasniti jos ako se zivi na selu i recimo ode van naseljenog mesta, da se trci po njivama, zar i to moze nekome da smeta/naskodi?

  Odgovori
  • @zoki možda je infektivnoj klinici potreban neko brz da odnese uzorke na testiranje. Tako bi mogao da trčiš po ceo dan i noć i ne bi bio dovoljan.

   Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed