blank

Sezona velikih trka nam kuca na vrata, a nama nije ni do čega! Topimo se u saobraćaju, na poslu, pa još treba i da se isprati trkački plan za polumaraton/maraton/štagod. Ne zvuči primamljivo, još kada pomislimo na vreli asfalt koji nam se “toplo osmehuje” dok po njemu kapamo već na prvom kilometru… gotovo izvesno ćemo pre naručiti picu i pogledati neki film dok nam klima bije u glavu. Ili postoji i neki drugi scenario?

U ovom tekstu alternativu dajemo Beograđanima i onima koji se u Beogradu nađu. Iako je ovaj grad usijana tepsija leti i svi jedva čekamo da iz njega zbrišemo, on krije i neke prave bisere među stazama za trčanje na kojima možemo uživati čak i leti. Banjička šuma je svakako jedan od tih bisera.

Lokacija

Od ulice Veljka Lukića Kurjaka uz Bulevar JNA do Trošarine.

Izvor: www.nadji.info

Povezanost prevozom

Autobus 47, 48 ili tramvajem 9, 10, 14. Alternativno, autobusima 42, 78, 18, 39 do Autokomande pa 900m peške uz Bulevar JNA.

Dužina staze

Osnovna trim staza kroz Banjičku šumu ima oko 2km, ali kroz šumu se odvajaju i drugi krakovi različitih dužina i nagiba.  Veliki krug koji pripada Banjičkoj šumi oivičen Bulevarom JNA, Trošarinom, Crnotrvaskom i putem do SC Banjica ima 1,5km.

Izvor: www.nadji.info

Podloga

Podloga na trim stazi je višeslojna, od tucanika, granulisanog šljunka i geotekstila. Gornji deo trim staze je od mešavine peska i zemlje, a celom dužinom je oivičena bagremovim talpama. Ostale staze koje vode kroz šumu su zemljane. Podloga oko SC Banjica je asfaltna tako da ima za svakoga po nešto.

Dodatne mogućnosti za vežbanje?

Uz stazu su postavljene klupe i stolovi, koji pored pružanja šetačima i džogerima mogućnosti da se odmore, mogu da posluže i kao mesto za izvođenje nekih vežbi istezanja, trbušnjaka i drugih. Ako vam ovaj natural momenat nije zabavan, u šumi je postoji i 11 sprava za vežbanje.

Snabdevenost vodom

Na celom potezu kroz šumu ne postoji javna česma, ali postoje kafići uz obod šume kod sportskog centra Banjica, sa svih strana.

Izvor: zelenilo.co.rs

Trčanje noću

Ovo je do 2015. bilo mesto gde nikao nije trebalo zalaziti noću (razne pljačke, sitna razbojništva i nasrtaji su bili “dobar dan” kada padne mrak), međutim, duž trim staze sada postoji osvetljenje tako da je trčanje noću bezbednije, mada uvek savetujemo da noću trčite u društvu. Ostale staze u šumi nisu osvetljene pa ih treba izbegavati.

Stanište retkih vrsta – pritca i trkača

Banjička šuma je zaštićeno područje III kategorije i stanište je retkih vrsta ptica, čiji cvrkut se često može čuti na svakom koraku šume. Staza kroz Banjičku šumu je valovita, pogodna za različite aktivnosti: od laganog džoginga do fartleka, intervalnih treninga, brdskih treninga. Stazu održava Zelenilo Beograd. Na vrhu šume je bazen, a u blizini se nalaze i teniski tereni.

Ova staza je omiljeno šetalište mnogih stanovnika Banjice i Voždovca koji leti dosta četo posećuju šumu. Tu su sve generacije prisutne: od klinaca do penzionera. Svi trkači, rekreativci i drugi sportisti vole trčanje kroz Banjičku šumu i praktikuju ga svakodnevno od ranih jutarnjih sati do sumraka.

U letnjem periodu ovde sve vrvi od trkača, dok ih zimi, kada postane hladnije, ima manje.

Javite kako ste se proveli ako rešite da neki od treninga odradite u Banjičkoj šumi.

škola trčanja