Trening

Šta kada napravimo pauzu u treniranju?

1 komentar

Neke stvari se, kao po pravilu, nažalost uvek dogode. Bez obzira koliko redovno vežbate pre ili kasnije iz nekog razloga moraćete da napravite pauzu. Preskočite jedan dan treninga, pa naredni, onda sebi kažete da ćete početi ponovo da vežbate od sledećeg ponedeljka… Naravno, pauza od dan ili dva je dobrodošla jer tako dajete svojim mišićima šansu da se oporave, ali šta se dešava kada ni posle nedelju ili dve niste ponovo počelu sa vežbanjem? Da li ste sve ono što ste do tada postigli jednostavno poništili i sada Vam ne preostaje ništa drugo nego da počnete iznova?

Dobre vesti

Opšte pravilo je da što ste u boljoj formi Vašim mišićima će trebati više vremena da dođu u ono stanje koje je posledica neaktivnosti i da Vaše telo shvati poruku da više ne vežbate i da nema potrebe više da izgrađuje mišiće.

Naravno, pauza od sedam dana Vam neće škoditi, ali neke naučne studije pokazuju da je dovoljno samo 14 dana neaktivnosti da bi se značajno smanjio nivo fizičke spremnosti, mišićna masa i osetljivost na insulin. Međutim, za potpuni gubitak je potrebno oko dva meseca neaktivnosti.

Koliko Vaš dosadašnji način treniranja utiče na to za koliko više nećete biti u formi?

Mnogo zavisi od toga da li je Vaš trening primarno bio fokusiran na kardio trening ili na trening snage. Objašnjenje je jednostavno – Vaši mišići imaju dva tipa mišićnih vlakana. Mišićna vlakna tipa I, spora vlakna, su zaslužna za Vašu izdržljivost, dok je tip II mišićnih vlakana, brza mišićna vlakna, imaju sposobnost brzih kontrakcija, ali ne i izdržljivost.

Vaše dnevne aktivnosti, kao što je hod, govor… zahtevaju određeno angažovanje tipa I mišićnih vlakana. S druge strane, tip II mišićnih vlakana u maloj meri angažujete tokom svakodnevnih aktivnosti. Samim tim, kada prestanete da vežbate doći će pre do atrofije tipa II mišićnih vlakana u odnosu na tip I, odnosno pre ćete izgubiti snagu da podižete tegove, nego da trčite 10 kilometara.

Sad ili nikad
Sad ili nikad

Ne preterujte sa odmorom i vratite se postepeno

Konačno, da li Vam treba odmor od treninga? Ako napravite dan ili dva pauze u okviru Vašeg programa treninga, to može biti dobro za Vas. Čak, ako pauza u treniranju iznosi i do dve nedelje, nećete imati značajnih posledica. Međutim, svaka duža pauza će imati značajan efekat na Vašu sportsku sposobnost.

Kada budete odlučili da se vratite treningu i to morate uraditi postepeno.

  • Prva nedelja Vašeg treninga treba da bude laganija, kako bi se Vaši mišići privikli na napore kojima su ranije bili izloženi.
  • Ukoliko pauza u treniranju nije bila preduga, već druge nedelje trebali biste da trenirate na istom niovu kao i pre pauze.

Članak izvorno objavljen na sajtu lifeactive.rs

Test na hronometar
Prvi put u teretani: 6 nedelja treninga snage za početnike u trčanju

Povezani članci

1 komentar. Leave new

  • Kako bi izgledao režim povratka na staro posle dva meseca neaktivnosti? Zbog povrede kolena sam napravio veliku pauzu (dva meseca i nedelju dana). Dobio sam zeleno svetlo za povratak trčanju, ali ne znam kojim tempom da ne bih napravio neku novu povredu. Režim treninga pre pauze: 3x nedeljno distance 7-15km, jednom nedeljno intervali, bez vežbi snage u teretani.

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed