* NaslovnaTrail & TrekingTrkači reporteri

Saznali smo za vas na Tara Ultra Trail-u: Da li je Tara zaista surova planina?

Nema komentara

Definitivno trka godine, bar što se trejla u Srbiji tiče, čak i ako se sve trke pomerene za jesen 2020. ipak održe. Nadamo se da će biti još trka do kraja godine, ali Tara Ultra Trail već jedva čekamo u 2021-oj!

4. i 5. jula, sa bazom u Mitrovcu na Tari, odigrale su se 4 trke u okviru Tara Ultra Trail-a, čiji je ovo bio prvenac. Intervju sa jednim od organizatora, Peđom, imali ste prilike da čitate na Trčanje.rs u junu (ako ste propustili, obavezno bacite pogled ovde).

Malo je reći da je bilo puno neizvesnosti oko ove trke, da li će je biti, u kom formatu, kakve mere će biti na snazi… Svi smo se opravdano pitali šta će se dešavati u sred svih zbivanja u zemlji, a isto tako opravdano neki trkači su odustali od dolaska.

Ipak, uz veliku fleksibilnost organizacionog tima, a sigurno i veliku želju trkača da dođu na Taru, trka je ostala u originalnom terminu, sa malo drugačijim rasporedom. I vrlo je bila posećena!

Na kraju, prva Canicross trka nije doživela svoju premijeru, i ultra od 120 km je ipak otkazana, ali uvođenjem novih staza zadovoljeni su apetiti svih trkača. U subotu se trčalo 60+ km, finišeri ove trke kažu da su videli SVE lepote ovog kraja i da je staza prilično ozbiljna. Ostale tri trke odigrale su se u nedelju, i to na 37km, 25km, 12km. Oni najizdržljiviji takmičili su se i u subotu i u nedelju!

Sve trke startovale su u različitim terminima, race office se nalazio napolju, vreme je trkačima prilično išlo na ruku, a sve mere opreza od širenja zaraze su bile sprovedene, na nama trkačima je bilo samo da držimo distancu (naravno da se većina trkača, kad je već na trci „ne boji“ virusa, ali valja napomenuti da su organizatori činili što je do njih, u ovoj situaciji i da smo svi zajedno imali puno sreće da ugrabimo „vremenski prozor“ u kome je održavanje trke bilo dozvoljeno i izvodljivo).

Ali da se vratim na stazu!

Srednja staza – srednje surova

Prošla sam stazu od 25km, koja je očekivano bila najmasovnija, što očekujem da se desi i naredne godine, ako staze budu slične. Zato, dragi početnici u trejlu, ako planirate da pretrčite ovih 25km , znajte da nisu to samo 25km sa 900 + metara uspona, to je 25km sa svim prirodnim preprekama!

Ne zezam se, staza vijuga ispod / preko / oko srušenih stabala u šumi, onda često izlazi sa planinarske staze, vodi kroz travu dovoljno visoku da ne vidite kamenje u njoj, koncentracija je potrebna na najvišem nivou 🙂

Jedno oko treba da gleda dole, u teren, a drugo da traži markaciju (predeo nakon Banjske stene, prepoznaće svi koji su tuda prošli). Daša je u sred tog izazova najbolje opisala stazu: trava, kamen, markacija – papir, kamen, makaze!

Međutim, ovo je verovatno i najmanje što možete učiniti da obiđete najpoznatije lokalitete ovog kraja, kao na primer: vidikovac Banjska stena, sa pogledom na Perućac i nazaobilaznim slikanjem sa „medom“. Nismo sreli medu. Ali jesmo sreli meštane i vikendaše koji su svesrdno navijali, najviše u prelepom selu Spajići. Potom smo imali priliku da se osvežimo u jezeru Zaovine, jer je staza namenski markirana da ide obodom jezera.

Na najtežem, okomitom usponu (odmah iznad jezera) u kamenjaru brali smo šumske jagode, tako da sigurno nema boljeg načina za savladavanje ovakve deonice. Silazak do jezera je bio posebna avantura… U svakom slučaju, puno šume, a još više sjajnog vidika – retkost na trkama srednje dužine.

Utisci par nedelja nakon događaja

Pitali smo organizatore kakav je njihov utisak:

Neverovatna priroda Tare, odlična atmosfera na stazi i van nje, puno dobre energije i sjajni takmičari i volonteri, su ono što je obeležilo prvo izdanje Tara Ultra Trail-a. Bilo je potrebno dosta strpljenja, napora i truda da se za jako kratko vreme slože sve kockice i pripremi kvalitetna trka u ovo nimalo sjajno vreme. Naredne godine planiramo još bolju i još kvalitetniju trku. Nadamo se daleko boljim vremenima, a Tara će umeti da na pravi način ugosti sve one koji je vole.

Nikola Živanović, Tara Ultra Trail

Inače, ove nedelje je objavljeno da će 2021. godine, jedna od trka na Tari ući u državno prvenstvo u planinskom trčanju koje organizuje Planinarski savez Srbije!

https://www.facebook.com/planinskotrcanje/photos/rpp.1953790744914233/2390814451211858/?type=3&theater

A evo kakve su bile sveže reakcije trkača iz Beogradskog trkačkog kluba:

Ksenija, 25km: Odlična staza, veoma dobro obeležena (što me nije sprečilo da zalutam bar triput i povučem celu grupu za sobom)! Meni je najteži deo bio kod Banjske stene, između kamenja i koječega. Mora još mnogo, mnogo da se radi na uzbrdicama i snazi…

Bojan, 25km: Da potvrdim da je staza bila obeležena odlično – tako je malo potrebno da svi pohvalimo organizaciju! Staza je pravi trail, zemlja, blato, trava, ogromno korenje, visoka paprat, fiksno i kotrljajuće kamenje, (rolling stones), oblaci na najvišoj tački, plaža na Zaovinskom jezeru, uredno poslagana debla na putu, asfalt, 13 uspona (Miško izračunao), 3 okrepe i sve u 25km. Visina za tu kilometražu sasvim solidna! Vreme nas poslužilo izvan očekivanja. Krajnji uspon je bio hevi… Nidža (Nikola Ilić, prvo mesto na 25km) verovatno nista ovo nije ni primetio, pošto je proleteo…

Uroš, 60km: Lakše sam završio nego što sam očekivao, uspon od 50-57 km je bio paklen (650m). Staza prelepa. Bukvalno nas proveli najlepšim delovima Tare. Uspon je bio baš jak za ovu distancu 3300+. Markacija odlična, i kad je pao mrak bilo je svetlećih markacija, okrepe bi mogle da budu bolje, bar onaj slani deo. Lepo je rek’o Dragičević – Tara je surova planina!

I za kraj, pogledajte kako je to izgledalo sa visine i iz objektiva (tu su i rezultati):

Ovde se nalaze galerije slika, pa izvolite parite oči: TUT 60 galerija, TUT 37 – TUT 25 – TUT 12 galerija.

Vidimo se 03.07.2021.!

Garmin doživeo hakerski napad. U danima pred nama neće raditi Garmin Connect.
Teški dani za industriju masovnih događaja: Ironman Grupa prodata. Gubitak preko 500 miliona dolara
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed