Motivacija

Koje mentalne blokade utiču na kvalitet vašeg treninga?

Nema komentara

Da li vas vaše misli ubijaju u pojam? Da li svojim mislima sami sebi pravite mentalne blokade?

Mnogi trkači dozvoljavaju svojim mislima i emocijama da loše utiču na dobar trening ili trku. A da li mentalne barijere utiču na performanse?

Negativni razgovori sa sobom

Kako razgovarate sami sa sobom dok trčite? A kada se umorite ili trening ne ide po planovima?

Negativni razgovori sa samim sobom poput „ja sam užasan/na“ ili „zašto se uopšte trudim i pokušavam“, „nikad neću dostići svoj cilj“… lako mogu da vam uđu u glavu kada naiđete na naporan deo treninga. A svrha je nepostojeća. Sem ako baš želite da narušite svoje samopouzdanje. I to debelo.

Ovo nije negativna kritika, ali nikad nećete postići svoje trkačke ciljeve (ali i u bilo čemu drugom) ako ne verujete u sebe. Zato je važno zameniti samohejtovanje pozitivnim afirmacijama.

Tip! Kada shvatite da govorite nešto što vas ubija u pojam, suprotstavite se tom glasu nečim poput „to nisam ja“ ili „ja to mogu“.

Dramatizovanje grešaka

Kada god uhvatite sebe da vaše mentalno maltretiranje izmiče kontroli, stanite i udahnite.

Kada trčite, a trening ili trka ne idu dobro, najlakše što možete da uradite jeste da situaciju pretvorite u katastrofu. Jedan loš trening i odjednom ste van forme i apsolutno nespremni za predstojeću trku. Vaši ciljevi? Sve to pada u vodu. Ništa vi ne valjate…

Ne daj Bože neka povreda da se desi. Nešto počne da vas muči (kuk, koleno, itd) i to je to. Panika. Nema ništa od vas, gotovo je. Zvuči poznato?

Kada god uhvatite sebe da vaše mentalno maltretiranje izmiče kontroli, stanite i udahnite. Dišite. Jedan loš dan, trening, ili trka, ne nipodaštava sve što ste do sad uradili. Ako se ipak povredite, možda ćete morati da uzmete koji dan odmora, ali u međuvremenu sigurno i dalje možete da radite neke druge stvari. Na primer unakrsni trening, dok ne budete mogli da se vratite na stazu.

Tip! Ne pravite od muve magarca. Nedostaci se dešavaju, ali nisu trajni i zapisani u kamenu. Dajte sebi vremena i strpljenjem ćete prebroditi i ove mentalne blokade.

Perfekcionizam

Trkači prave planove trka, i vole da te planove i ostvare. Ali kada stvari počnu da idu nekim nepredviđenim tokom, šta onda?

Trke se ponekad moraju preskočiti zbog nekih važnih porodičnih stvari, prehlada i grip (ne daj Bože korona) će vas definitivno naterati da iskulirate neko vreme. A na vremenske prilike svakako ne možete da utičete.

Perfekcionizam je još jedna mentalna blokada koja vas ponekad može toliko ubiti u pojam, da ćete vrlo lagano početi da dramatizujete sve i da govorite sebi kako ste najgori.

Za trkače je važno da prihvate da ništa nije savršeno.

Tip! Budite mentalno fleksibilni – ovo je jedini način da se nosite sa usponima i padovima koji su neminovni u svakom treningu.

Trenirajte um podjednako kao telo

Sve navedeno pokazuje koliko je zapravo važno da trenirate i um, zajedno sa svojim telom.

Nemojte misliti da su najbolji trkači imuni na samosabotažu i da su njihovi treninzi i trke savršeni.

Ako se borite sami sa sobom, savet je da razgovarate sa trenerom ili sportskim psihologom. Oni vam mogu pomoći da smislite sopstvene alate za upravljanje svojim umom. Zato uživajte u trčanju i potrudite se da iskoristite svoj pun potencijal.

Da li se vi samosabotirate na neki od ova tri načina? Pišite!

Zašto je važno početi?
Kako da vam trčanje bude manje dosadno?
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed