Connect with us

Hi, what are you looking for?

Motivacija

Nova studija kaže da Strava pohvale motivišu trkače da više trče

Kada tražite motivaciju za trčanje, da li vam Strava pomaže? Studija sa Univerziteta Radboud u Nijmegenu, Holandija kaže da Strava, najveća onlajn društvena mreža za sportiste, podstiče vežbanje i motiviše trkače da snime svoje aktivnosti. I to uz Strava pohvale (kudos).

Studija, objavljena u Journal of Social Netvorks, analizirala je Strava profile kako bi videla kako su trkači u istom virtuelnom Strava klubu uticali jedni na druge. Istraživači su se fokusirali na pet različitih Strava klubova u Holandiji koji su funkcionisali kao virtuelni produžetak klubova za trčanje u stvarnom životu, sa ukupno 329 članova.

Anketa: Zašto trkači koriste Stravu?

U anketi pre studije, ispitanici su pitani šta je njihov motiv za korišćenje Strave:

  • 83 procenta beleže aktivnosti;
  • 78 procenata prati napredak;
  • 31 procenat zbog društvene interakcije sa drugim trkačima,
  • a 21 procenat želi da dobije validaciju za svoju aktivnost.

Istraživači su predvideli da trkači koriste ponašanje svojih drugara trkača kao merilo. Što znači da potencijalno namerno pokušavaju da imitiraju njihovo ponašanje kako bi unapredili svoj položaj ili izbegli odbacivanje.

Istraživali su snimljene podatke analizirali godinu dana i otkrili da su oni koji dobijaju više pohvala skloniji da trče više.

Istraživači su u početku mislili da će sportisti koji trče više biti najuticajniji na aplikaciji, ali je situacija suprotna. Trkači koji su manje trčali imali su veće šanse da prate ponašanje svojih prijatelja koji su trčali više. Prema studiji, „oni koji su dobili više pohvala za svoje aktivnosti, više su trčali”.

Trkači menjaju svoje ponašanje da bi imali više aktivnosti koje su vredne pohvale

Studija je takođe otkrila da se mnogi trkači prilagođavaju kako bi imali više aktivnosti koje su vredne pohvale (tj., trči dalje, trči duže, jure segmente). Trkači kojima je pohvala isključena trčali su manje od onih kojima je pohvala omogućena.

U četiri od pet klubova, efekti uticaja društva (tj. šta rade i objavljuju vaši najbliži prijatelji u klubu) bili su važniji od dobijanja pohvala. U zaključku, ova studija ukazuje na obećavajući put za povećanje fizičke aktivnosti i za omogućavanje podrške među članovima Strave. Čak i samo virtuelno podizanje palca moglo bi motivisati korisnike da izađu na trčanje.

Problematika ove studije

Ovi podaci su prikupljeni iz samo pet Strava klubova, i to iz Holandije.

Kada uzmemo u obzir da je Holandija država sa najvećim prijavljenim istrčanim maratonima prema statistici iz prošle godine, zasigurno postoje kulturna i geografska ograničenja. Tako da se ista pretpostavka na nešto više od 300 ljudi ne može primeniti na svih 100 miliona.

Istraživači su primetili da holandski Strava klub trkač možda nije tipičan korisnik. Prema tome, oni bi mogli biti vođeni spoljnim ili društvenim motivima (Strava izazovi) ili rang listama, manje ili više nego drugi korisnici.

Drugo ograničenje je to što preko Strave možete videti aktivnosti samo aktivnih korisnika. Što potencijalno dovodi do rizika da podaci ne budu realni.

Uprkos ograničenjima, ova studija je prva koja istražuje društvenu dinamiku u najpopularnijoj aplikaciji za trčanje na svetu.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Trke

World Marathon Challenge Route je izazov koji podrazumeva da istrčite 7 maratona na 7 kontinenata u 7 dana. Ove godine je planirano da se...

Trke

Polar Night Halfmarathon je polumaraton koji se održava jednom godišnje od 2004. u Tromsou, u Norveškoj. Trka se održava početkom januara, tokom polarne noć...

Trke

U organizaciji Atletskog saveza Beograda, a pod pokroviteljstvom Gradskog sekretarijata za sport i omladinu ASB otvara novu atletsku sezonu. U mesecu januaru, u Atletskoj...

lifestyle

Profesor Petrovic Saša iz Paraćina je u prethodnom periodu realizovao nekoliko trka što u regionu, što međunarodnih gde je promovisao, kroz ideju sporta i...