Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Da li nam svetlo na kraju tunela stiže iz kolevke maratona? Atinski maraton se održava, organizatori dobili dozvolu za masovni događaj

atinski maraton

Atinski maraton i odloženi Atinski polumaraton će se održati ove godine, s ograničenjima fizičke distancije.

Maraton bi trebalo da bude održan 8. novembra, a Polumaraton – koji je odložen u martu zbog COVID19 je sada zakazan za 50 dana ranije, 20. septembra.

Grčka je do sada uspela da zadrži COVID-19 relativno dobro kontrolisano, a vlasti su odobrile zdravstveni protokol kojim se odobrava da na trkama učestvuje do 5.000 učesnika.

Iz tog razloga, maraton 2020. godine biće podeljen u dve pojedinačne trke po 5.000 trkača, a druga trka će početi sat vremena posle prve.

Održaće se i četiri kraće trke koje tokom vikenda 7. i 8. novembra, organizatori očekuju da će u ova dva dana ugostiti maksimalno 30.000 takmičara.

Neće biti pozvanih stranih elitnih sportista.

Trka će biti manja nego inače (trka 2019. imala je 17.000 finišara), rekreativni trkači koji nisu iz Grčke mogu da se registuju, ali se očekuje da će poštovati relevantna ograničenja putovanja koja mogu biti na snazi u vreme događaja .

Na ovogodišnjoj trci neće biti dodeljene svečane nagrade za maraton, ali još uvek je planiran simpozijum direktora trka iz celog sveta.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pandemija COVID19 imala razarajući uticaj na trke širom sveta, Atinski maraton kao novi početak za sve

Pandemija je imala poguban uticaj na sezonu trčanja na putevima 2020. kada je polovina trka u seriji najvećih maratona sveta World Marathon Majors – Boston, Nev York Citi i Berlin – otkazana, a događaj u Tokiju u martu značajno je promenio format i trkali su se samo profesionalci.

Londonski maraton i dalje je zakazan za 4. oktobar, mada ostaje ozbiljna sumnja oko toga da li će se on održati.

Makisu Asimakopulosu, generalnom direktoru Atinskog maratona:

„Što se tiče Atinskog maratona 2020. – autentičnog događaja, dozvolite mi da vas obavestim da planiramo da ga održimo 7-8. Novembra, kako je prvobitno bilo zakazano. Odlučili smo se na to, koristeći vrlo dobar posao koji su grčka vlada i ljudi do sada uradili u suočavanju sa pandemijom krize COVID-19.”Makis Asimakopoulos, direktor Atinskog maratona

Asimakopulos je rekao za insidethegames.biz da organizatori trke „igraju svoju ulogu, kao rodno mesto maratona, u ponovnom pokretanju ciklusa masovnih takmičenja i međunarodnih velikih trka“.

Atinski maraton, se prvi put održao kao sportski događaj na prvim modernim Olimpijskim igrama 1896. Od tada staza prolazi, što je bliže moguće, putem kojim je trčao Pheidippides, za koga se veruje da je Atinjanima doneo vesti o njihovoj pobedi protiv Persijanaca u bitci kod Maratona 490. godine pre nove ere.

Iz ove trke 1896 su nastali moderni maratoni, kao masovni sportski događaji. Nadamo se da će njeno održavanje označiti početak novog doba u kome će se trke ponovo održavati širom sveta.

Advertisement. Scroll to continue reading.
2 Comments

2 Comments

 1. Milena M.

  23.07.2020 at 13:40

  Možda bi mogli da se pozabavite temom trka u Srbiji, da li se organizuju uopšte, koje su otkazane itd :) Pozz

  • Uroš Zmijanac

   23.07.2020 at 15:20

   Milena, pratimo i objavljujemo sve informacije koje dobijemo. Uglavnom na društvenim mrežama, jer se trke pomeraju i po nekoliko puta i jako je teško ispratiti sve.

   Ujedno se trudimo da ažuriramo kalendar trka na našem sajtu – https://www.trcanje.rs/kalendar/

   Pozdrav

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Ona trči

Novo istraživanje pokazuje da postoje razlike u načinu na koji se muška i ženska srca prilagođavaju maratonskom treningu Tokom poslednjih nekoliko decenija, sportistkinje su...

* Naslovna

Pekinški maraton koji je ovog vikenda trebalo da se održi je odložen do daljnjeg. Kina nastoji da suzbije epidemiju i da se vrati na...

* Naslovna

Zakazivan i otkazivan u više navrata, 44. Pariski maraton, sa godinu i po dana zakašnjenja, održan je 17. oktobra ove godine. Predviđen za 5....

* Naslovna

Prošli vikend je bio bogatiji za dva vodeća svetska maratona – Bostonski i Čikaški. Povratak maratona koji se dugo čekao zbog trenutne situacije sa...