blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

ČEKLISTA: 9 početničkih grešaka u trčanju koje često prave i iskusni trkači

jan frodeno

Nekoliko je osnovnih početničkih grešaka koje mladi trkači i trkačice uporno ponavljaju. Ispostavlja se da na njih nisu imuni ni oni koji su u trčanju i više godina.

#1 Preterivanje u treninzima

Ovo je i najopasnija i najčešća greška koju početnici mogu da naprave.

Želeći da što pre ispune neki od svojih ciljeva (smršati, definisati mišiće i trbušnjake, skinuti kilograme, istrčati trku…) početnici često trče duže, brže i više puta nedeljno nego što je optimalno.

Osnovno pravilo je “bolje polako i sporije, nego brzo”.

#2 Prebrzo trčanje

Početnici teže da trče brže nego što im prija. Ovo je sasvim normalno, jer niko ne želi da ga drugi prestižu i da bude poslednji. Takođe, često mislimo da ako trčimo brže, brže će doći i do rezultata, što ne mora da bude tačno.

Zato se često dešava da početnici trče u anaerobnoj fazi, kada im puls dostiže i visoke procente. Dugo zadržavanje u ovoj zoni je nemoguće, pa se početnici često brzo zadišu i odustanu od trčanja.

No, pošto neutrenirana osoba ne može da trči dugo ovom brzinom, početnici često trče malo i nikada ne izgrade bazu, te im trčanje često dosadi pošto ne daje brze rezultate.

Advertisement. Scroll to continue reading.

#3 Predugo trčanje

Ređe, ali isto pogrešno je da početnici žele da trče duže u jednom cugu nego što je poželjno.

Ni ova greška kao ni prethodna se ne manifestuje odmah, ali posle nekog vremena može doći do povreda – najčešće bole pokosnice i kolena.

Polako gradite bazu i navikavajte vaše ligamente, kolena i mišiće na veće distance, pluća će to već sama uraditi jako brzo.

#4 Broj treninga i manjak odmora

Prekomeran broj treninga i nedovljno odmaranje između trčanja je još jedna od čestih grešaka koje će dovesti do toga da se organizam u jednom trenutku pobuni i baci vas u postelju.

Počnite sa 3 ili 4 puta, što je optimalan broj trčanja nedeljno. Samo napredni i elitni trkači trče više od 4 puta nedeljno.

#5 Neredovan trening i duge pauze između treninga

Obrnuto preterivanju jeste i nepridržavanje plana treninga. Dva dana pauze u trčanju su primerena, ali trećeg dana već bi trebalo da trčite. Naravno, ovo je jedan od elemenata koji bi trebali uneti u plan.

Nemojte nadoknađivati propuštene treninge tako što nećete trčati više dana, a onda zaređate nedelju ili dve dana bez pauze. Motivišite se, pronađite vreme i trčite redovno.

#6 Loš izbor terena

Ukoliko imate koji kilogram viška ili ste gojazni, znajte da onda delujete većom silom na podlogu. Po zakonu akcije i reakcije i podloga deluje na vas. Udarac se prenosi na zglobove, kolena, tetive, kičmu.

Nađite neko lepo mesto za trčanje, a trčite po mekšim podlogama, tipa atletske staze, trava, i što je možda još važnije – na ravnom. Jedna nizbrdica može biti opasnija nego lagani džoging na afsfaltu. Zato izaberite odgovarajuću stazu za trčanje u vašem kraju.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Treba napomenuti da je fobija od asfalta isto tako preterana – bolje je da trčite po asfaltu (mekši od betona) nego da jurite staze u šumi gde vrebaju neravnine, nizbrdice i uzbrdice koje mogu da naprave i veće probleme nego ravna asfaltna staza.

#7 Loša oprema i nefunkcionalne patike

I nama je jasno da trčanje treba da bude povoljan sport. On to i jeste na početničkom nivou… sve dok ne krenete da putujete po trkama :)

Majicu, šorc, trenerku i stari duks sigurno već imate. Jedino što ste obavezni da kupite jesu dobre patike za trčanje. Patike za trčanje vam štite kolena, zglobove, kičmu… i mogu se naći i ispod 50€. Ako trčite u neprilagođenim patikama, recimo za basket, rizikujete da zamrzite trčanje pre nego što ga zavolite.

#8 Ishrana i hidratacija neposredno pre treninga

Nadam se da ne idete na trčanje punog stomaka. Ovako ponašanje je rizično za vaše zdravlje. Valjda vam je jasno zbog čega. Pun stomak se kreće kako se i vi krećete, skače kad i vi skačete. Može da vam pozli. Dakle, pauza je potrebna da se hrana svari, a ne treba piti pola sata ranije.

Jedite dosta ugljenih hidrata (krompir, žitarice, pirinač, pasta…) barem dva sata pre trčanja. Prvih petnaest minuta posle trčanja pojedite nešto lagano, energetski bar, bananu ili čokoladno mleko – to će vam pomoći da se brže oporavite.

#9 Suviše toplo oblačenje

Ovo je definitivno najčešća greška koja je produkt čistog neznanja. Iskusnim trkačima je u najmanju ruku čudno kada leti na 20 i kusur stepeni Celzijusa primete ljude u kapama i šuškavcima. Kada trčite, samo prvih 5-10 minuta vam može biti hladno, a zatim se telo vrlo brzo zagreje, te nije potrebno suviše se toplo oblačiti. Od marta do tamo oktobra vam gotovo sigurno ne treba ništa osim majice i šorca.

Zimi vodite računa da se oblačite slojevito. Dobra oprema i presvlačenje odmah nakon trčanja su dve stvari koje hrabri početnici treba da znaju ako se odluče da trče po minusu. Omogućite svom telu pravilnu perspiraciju i znojenje. Pre trčanja nemojte koristiti dezodorans, antiperspirant ili stik. Velika je zabluda da će vam pojasi ili pantalone za znojenje ubrzati proces mršavljenja.

Ukoliko spadate u grupu angažovanih trkača i trkačica, podelite sa nama česte greške koje viđate kod početnika. Nemojte da vas mrzi i da znanje čuvate za sebe, to je najmanje što možete da uradite za ljude kojima treba pomoć.

Advertisement. Scroll to continue reading.
60 Comments

60 Comments

 1. lena

  28.02.2011 at 11:34

  hehe… prošla kroz sve ove “početničke greške” :) valjda to tako ide..
  znam da će me većina “progutati”, ali moram da kažem da je greška i mp3 u oba uva. eto, rekoh.
  inače,
  lepo napisan text. like!

 2. Stivy

  28.02.2011 at 15:00

  Bravo Veki .Dobro je da nas neko prodrma s vremena na vrijeme i upozori da se preispitamo radimo lineku upravo od ovih grešaka.Ili neke druge…

  Sve greške i nekako,kao da te lekcije najbolje učimo sami na sebi ha ha.Svako je napravio barem poneku od tih grešaka.Cilj ih je što prije osvijestiti i priznati da su pogreške.Još jedna velika pogreška-radiš te stvari i ništa te ne boli za sada i misliš kako se to dešava drugima….onda se jedno jutro ustaneš u bolovima i sjetiš se ovog teksta. A za zamotavanje(da se više i brže smrša?!) ne bih trošio riječi.Tijelu se sprječava hlađenje te uz pojačano znojenje i dehidraciju , rizikujete kolaps ili infarkt.Zamotavanjem gubite tečnost-to jesu kile ali nije mast.Vaga će pokazati 2-3 kile manje ali za dva tri sata kad se rehidrirate na istom ste. MAST SE NE “TOPI”, zamotavanjem,nismo svinje…

 3. SALE67

  01.03.2011 at 12:44

  Prvo pozdrav svima,a onda dva kratka pitanja.
  U nedelju sam trcao po planu za polumaraton (lagani-treca nedelja)12.5 km i trcao sam sat i pedeset minuta iako pise sat i deset-dvaseset minuta.To spada u gresku predugackog trcanja ali takodje me dovodi u nedoumicu jer prema savetu sa pocetka treninga receno mi je da je bitna kilometraza a da se ne trudim toliko oko vremena (jer ja i ne mogu da postignem mnogo brze a da puls ne bude u crvenoj zoni)sto prouzrokuje i toliko vreme trcanja.
  I drugo pitanje ako mi je puls u vreme trcanja oko165-170 a maksimalni 181-4 da li je to preveliko opterecenje i koliko dugo smem da ga drzim ako se nalazim u toj zoni npr po 5min pa onda sidjem u nizi.150-160.(44 godine)Hvala.
  Sale67

 4. SALE67

  01.03.2011 at 12:44

  Prvo pozdrav svima,a onda dva kratka pitanja.
  U nedelju sam trcao po planu za polumaraton (lagani-treca nedelja)12.5 km i trcao sam sat i pedeset minuta iako pise sat i deset-dvaseset minuta.To spada u gresku predugackog trcanja ali takodje me dovodi u nedoumicu jer prema savetu sa pocetka treninga receno mi je da je bitna kilometraza a da se ne trudim toliko oko vremena (jer ja i ne mogu da postignem mnogo brze a da puls ne bude u crvenoj zoni)sto prouzrokuje i toliko vreme trcanja.
  I drugo pitanje ako mi je puls u vreme trcanja oko165-170 a maksimalni 181-4 da li je to preveliko opterecenje i koliko dugo smem da ga drzim ako se nalazim u toj zoni npr po 5min pa onda sidjem u nizi.150-160.(44 godine)Hvala.
  Sale67

 5. Duhpredaka

  27.02.2012 at 11:50

  Ja sada na zalost trpim ovu gresku prvu pretjerivanje…

  Pratio sam plan od 10 nedelja do polumaratona al sam poceo odma da primjenjuem plan i  ako pise da je za ljude koji vec trce trcao sam mjesec dana sada odmaram vec 15 dana, zbog bola u koljenu :(

 6. Milan Mixy Milojevic

  27.02.2012 at 13:07

  Bravo za tekst,vecinu od ovih gresaka mahom svi pocetnici iskuse, tako izgleda to ide opametis  se tek kada osetis na svojoj kozi posledice ovih gresaka…pozz

 7. Markoizkule

  27.02.2012 at 15:29

  Smatram sebe amaterom u trcanju iako vec godinama praktikujem trcanje kao zamenu za drugi vid sporta (basket uglavnom) van sezone.
  zanima me jedna stvar. trcanje ujutro pre posla mi jako prija. 25-30 minuta laganog trcanja me razbudi i da elana za nastavak dana. moje pitanje je:
  da li je ok ici na trcanje rano ujutro na prazan stomak i onda tek posle trcanja doruckovati.
  napominjem da trcim lagano i trudim se da ne dizem brzinu otkucaja toliko da ne mogu izgovarati cele recenice (nemam pulsmetar pa mi je to jedini orijentir)
  Da li je to ok za skidanje vishka kilograma jer mi je i to jedan cilj pored onog uzivanja koje mi donosi samo trcanje.

 8. Rasa Petrovic

  27.02.2012 at 15:56

  A GDE MOGU DA NADJEM TE PATIKE ZA TRČANJE ISPIOD 50e???

  • nion

   27.02.2012 at 16:42

    Tref prodavnicama

 9. Milica168

  21.03.2012 at 00:24

  Da li trcanjem samo gubimo visak kilograma, ili i zatezemo telo??

  • Tijana

   31.07.2013 at 09:48

   both! Šta se dešava više zavisi od tipa treninga, ali najviše dijete :)

 10. racko

  22.03.2012 at 15:53

  Lepo i detaljno opisano. Svidja mi se. Ovo mi je mnogo pomoglo , svaka vam dala:).

 11. Lana

  23.05.2013 at 01:17

  Jako koristan tekst!
  Imam jedno pitanje- Tokom trcanja( trcim oko 3km dnevno, svaki krug je 1km) tacnije, posle svakog kruga ja moram da stanem i popijem bar malo vode i napravim pauzu od 10 koraka, pa nastavljam dalje sa trcanjem. Da li imate neki savet za mene, jer sam procitala u tekstu gore da treba biti pola sata pre trcanja? Hvala Vam unapred. Pozdrav.

  • Tijana

   31.07.2013 at 09:47

   Zdravo Lana!
   Leti je neophodno da se rehidriramo češće, zimi ne toliko. Par gutljaja vode na svakih 1km neće teško pasti, ali bi bilo idealno da navikneš telo da trči i uzima vodu na svakih par km, pa 5 km ukoliko treniraš za duže trke.

 12. petar

  30.07.2013 at 17:07

  Visok sam 185cm tezak 82 kg ne zelim da skinem kilograme iako imam malo sala :)
  Kako trcati, a pritom ne skinuti kiligrame ?
  Hvala unapred

  • Veroljub Zmijanac

   30.07.2013 at 20:22

   Koliko pretrčiš toliko pojedeš.

   Kao Majkl Felps, jedeš dnevno 12.000 kalorija i boli te patka, nema da se brineš za kilograme

 13. petar

  30.07.2013 at 17:08

  Ne spremam se za maraton

 14. Zeljko

  14.10.2013 at 01:08

  Bio sam dug period neaktivan i lenj ( ok 5 god:D) i naravno tokom toga vremena sam se ugojio nekih 10 kg,ja sam te kilograme skinuo, ali ostalo je ono najgore imam dosta sala oko stomaka. visok sam 193cm,težak 92kg i uvek sam govorio ajd’ sledeći mesec ću početi da trčim (znate već kako to ide).Od skoro sam krenuo da radim vežbe sa svojom težinom i da trčim,tu se pojavljuje problem, zato što kad trčim imam neki osećaj krvi u ustima,ja ne vidim krv u pljuvački.Da, da napomenem to mi se dešava kad baš duže trčim bez prestanka (mada moje dugo nije baš dugo,nekih 10 min) tj. nemam problema kada npr. igram košarku pa ima malo i odmora tada je sve ok.Je l’ imate neki savet?

  • Tijana

   14.10.2013 at 12:36

   Ukus krvi u ustima može da bude povezan sa previše stvari da se da bismo dali konkretan odgovor, ako je za utehu – dešava se često trkačima pri većim naporima, i uglavnom nije povezan sa ozbiljnijim stanjima. Primeni uobičajene korake opreza: ako se ne popravi vremenom, ili pogorša – konsultuj lekara, ali kako ti bude rasla kondicija, verujemo da će sve biti ok.

 15. boris26

  10.02.2014 at 19:56

  Hvala na svim ovim savetima.Dosta sam naucio ovde a mislio sam da znam barem nesto,kad ono :-(…moja je greska kada idem na trcanje dali to bilo leto ili zima,nosim dole trenerku,majcu,pojas,duks i preko toga suskavac :-)dali je to neko pokusao na +30,,,i vise :-)neka neko napise jos koji koristan savet pozzzz

 16. Filip

  11.02.2014 at 09:43

  Najčešća greška koju vidim da prave? Parkiraju kola, izađu, krenu da trče bez ikakvog zagrevanja… krenem 10-ak minuta kasnije i vidim ih kako hodaju, nemaju snage da mrdnu… A što se tiče ljudi koji na +25 trče u šuškavcu to je već… ne postoji izraz za to.

 17. Aleksandar Lukovic

  06.04.2014 at 10:30

  nisam obraco paznju na ove greske trco sam sporo ali dugo i osecam se sjajno ali imam veliki problem sa grlom i vec dva dana tesko pricam dali se nekom desilo isto

  • Tijana

   09.04.2014 at 10:56

   Pretpostavljam da je naprosto prehlada u pitanju, ali to već nema veze sa trčanjem. Sem ako nisi trčao i pevao sve vreme :)

 18. Iva

  08.04.2014 at 19:22

  Nasa nastavnica fizickog nas stalno tera da trcimo po 4-5 krugova od po 200m sa 70% snage. Zanima me koliki puls treba biti posle takvog trcanja?? Hvala unapred..

  • Aleksandar Vukicevic

   14.04.2014 at 00:50

   Pozdrav Iva,
   maksimalni puls se računa tako što od 220 oduzmeš godine. Znači puls treba da ti bude 70% od maksimuma. ;)

 19. Uros Rutovic

  06.06.2014 at 12:14

  Pozdrav, vise puta pokusavam da ostavim komentar al nesto nece :) nema veze…HITNO mi je potreban savet kako da za mesec dana postignem sto bolje rezultate na 2400m za 12 min, treba mi za posao, mozda zvuci nerealno, mozda cak i bezobrazno sa moje strane jer sada sam totalno bez kondicije ne pamtim kada sam potrcao i cak i debeo malo POMAGAJTEEE! HVALA UNAPRED!!!

  • Tijana

   06.06.2014 at 13:21

   Bez panike molim! :) Ako je za 12minuta to liči na Kuperov test, tako da imaš sreće – napravili smo program pripreme baš za njega! Ovde je plan za 8 nedelja, ali ti se naprosto uključi na pola pa koliko izguraš :)

   http://www.trcanje.rs/trening/kako-se-pripremiti-za-kuperov-test/

   Srećno! I obavezno nam javi kako si prošao :)

 20. andrija

  03.07.2014 at 08:03

  Cao svima,saveti su vam super! da li je pametno trcati ujutru negde oko 6:00 jedno pola sata do sat vremena,cist dzoging,nikakvi intervali,menjanje ritma i sl! cisto da se skine koje kilo slaufa! hehehhe…

  • Tijana

   03.07.2014 at 11:25

   Ćao Andrija – pametno je ukoliko poštuješ sledeća pravila: http://www.trcanje.rs/ishrana/trcanje-ujutro-na-prazan-stomak/
   Dakle kako klopaš veče pre treninga, i da budeš u svojoj zoni 2, upravo kao što si rekao , jako lagano trčanje za topljenje masti.

   Javi nam kasnije kako ide sa šlaufom :)

 21. Sandy

  10.06.2015 at 08:30

  Pozdrav !
  Par pitanja od mene:
  . Nemam iskustva u trcanju a volela bih da uz trcanje smrsam 10kg.Inace imam 36 god . Koliko puta nedeljno i koliko vremenski da trcim? Hvala

  • Tama Ra

   10.06.2015 at 21:52

   Ćao, Sandy, dobrodošla među trkačice! :) Bravo za odluku, podržavamo skroz! :) Ode imaš korisne savete, kao i program od kog možeš da startuješ: http://www.trcanje.rs/mrsavljenje/trcanje-za-mrsavljenje/.

   Ukoliko te bilo šta dodatno interesuje, javljaj – tu smo! :)

 22. Milinko Karic

  12.06.2015 at 22:39

  Pozdrav. Imam 22 godine i imam problema sa kilazom zelio bih da smrsam 10 kg,pa me zanima dal je dobro trcati svaki dan ili da napr. Trcim 5 dana pa 2 dana odmorim,i kad je bolje trcati dal oko 6:00 ujutro ili tamo predvece oko 19:00.Ja svaki put oblacim duks kad trcim.Pa zelio bih cuti vase misljenje.

  • Zli Kritičar

   13.06.2015 at 15:08

   Duks zaboravi. Na 30+ stepeni samo ti još to fali. Umesto duksa ponesi flašicu sa vodom. Nema trčanja svaki dan i to zaboravi. Za početak kreni 3x nedeljno – kombinuj brzi hod i džoging, da lagano ojačavaš i mišiće ali i da ne preopteretiš zglobove. Ostalih dana – radi vežbe! Promeni ishranu. Izbaci sve belo – šećer, so, brašno… Akcenat na sveže voće i povrće! Pet obroka dnevno: doručak-užina-ručak-užina-večera. Večera najkasnije do 19… ajde, možemo da se dogovorimo ponekada i do 20.

   I, prelistaj malo ovaj sajt. Moći ćeš da pronađeš još dosta dobrih saveta. Takođe, računaj da gubiš jedan kilogram nedeljno. Ne maltretiraj organizam, trebaće ti do kraja života.

   Ne bi bilo loše da trčiš ujutro, zbog temperature. Tada je daleko prijatnije nego u 19, kada je i dalje toplo a povisi se vlaga. No, pre jutarnjeg trčanja ne bi bilo loše da se “potpališ” uz malo ugljenih hidrata – bar jedna čokoladna bananica, mada bi banana možda bila bolja.

   • Milinko Karic

    13.06.2015 at 20:03

    Aham,oke samo ovo kad si napisao voce i povrce zanima me koje voce a koje povrce i kojo bi bile najbolje vjezbe za skidanje stomaka ?

    • Tama Ra

     14.06.2015 at 11:58

     Svo voće i povrće je super, tu ne moraš da biraš! :) Postoje neke namirnice koje su dobre kao sagorevači masti – recimo đumbir, limun, zeleni čaj, cimet…

   • Milinko Karic

    13.06.2015 at 20:18

    Eee i zanima me samo jos ono sto si napisao 5 obroka sta smijem jesti znam da je malo glupo sto pitam al me zanima sta bi ti uradio da si na mome mjestu.

  • Tama Ra

   14.06.2015 at 11:56

   Ćao, Milinko! Dobro došao na sajt i u svet trčanja. :) Što se tiče vremena kada trčiš u toku dana, sada je zaiste toplo, pa ako možeš da se budiš rano, šest je super opcija, kao što ti je rekao Zli kritičar. Duks ti neće pomoći pri mršavljenju – što se toplije oblačiš, to iz tela izbacuješ više vode, pa rizikuješ toplotni udar. Da bi mršavio, treba da topiš masne naslage a ne da izbacuješ vodu, što ćeš postići tako što ćeš trčati barem dva sata nakon obroka (bez grickanja u tom periodu). Takođe, baš je važno da prilagodiš ishranu – izbaci slatkiše, pekaru, sokove… Evo jednog tekst za početak, imaš još dosta saveta na tu temu ovde na sajtu: http://www.trcanje.rs/ishrana/zdrav-zivot-ishrana/. Što se tiče dinamike trčanja, pauza je jako važna da bi izbegao premor i povrede. Ne znam koliko sada trčiš? Za slučaj da istrčavaš prvih 5km, evo plana: http://www.trcanje.rs/trening/trening-za-5km/. Ako si ga prevazišao, javni, pa se dogovaramo šta je dobra ideja. :)

 23. Shomy77

  25.06.2015 at 13:54

  Pozdrav.Imam 17 godina i treniram ulicni trening.Kako je najbolje za mene da trcim ali da ne izgubim na masi,ako je moguce?

  • Tama Ra

   26.06.2015 at 21:12

   Hej, Shomy! Dobro došao na sajt. Možeš slobodno da trčiš bez bojazni da ćeš izgubiš masu pod uslovom da unosiš dovoljnu količinu kalorija, pre svega proteina. Ako se budeš držao toga, umesto da telo u toku trčanja troši energiju iz mišića, crpeće je iz masnih rezervi, što je super. :) Uživaj u vežbanju!

   • Shomy77

    27.06.2015 at 16:36

    Hvala puno. :)

 24. Ivan

  28.06.2015 at 22:58

  Koliko bi trebao da trcim da skinem 1,5kg, u dobroj sam formi ,treniram fudbal??? :D

 25. Vlado

  05.07.2015 at 02:18

  Tamara udaj se za mene? :-P

 26. Ema

  29.07.2015 at 01:28

  imam 22g, 162 cm, 52-3kg.. trcim 2 meseca na traci 3x nedeljno (4km/30min) ali ne znam kako da formiram dalji napredak… Cilj mi je da smrsam oko 4-5 kg

  • Tama Ra

   31.07.2015 at 18:05

   Ćao, Ema! Već si stvorila finu naviku, super. :) Šta ti je cilj? Imamo ovde programe za pripremu prvih deset km: http://www.trcanje.rs/trening/trening-za-10km-plan-1/. Ukoliko si ambicioznija, pogledaj planove za polumaraton. Primećuješ li već promenu u težini? Da li si već prilagodila ishranu?

 27. Sandrina Sandra

  31.07.2015 at 15:21

  Zdravo pocetnik sam u trcanje trcim posle 22h, 3km ,30min trcim 4 do 5 puta nedelnjo ali ne radim pauze zato sta ocesam se dobro posle prvog kruga ne osecam neko opteretenje.Recite mi dali je u redu vreme kad trcim i kako trcim Pozz i Fala Puno !!

  • Tama Ra

   03.08.2015 at 18:06

   Ćao, Sandrina Sandro! :) Generalno je bolje trčati pre devet uveče, posle toga se organizam razbuđuje (čitaj: metabolizam remeti). Ali je i to individualna stvar, ako ti prija i ne primećuješ posledice, verovatno je OK. Super je ako ne praviš pauze, znači da si dobro utrenirana. Ako želiš da napreduješ, možeš da probaš da se pripremiš da istrčiš prvih 5km: http://www.trcanje.rs/trening/trening-za-5km/.

   • Sandrina Sandra

    05.08.2015 at 23:26

    Zdravo Tamara Hvala Puno na Odgovora!! Ali moram da ti se pohvalim jas sam promenila sat trcim ujutro u 6h i dostilgla sam do 5km za 50 min ali ipak moram da pitam sta kazes za vreme jel uredu Puno Pozdrava iz Makedonije !!

    • Tama Ra

     08.08.2015 at 14:55

     E pa Sandrina, to je super promena! :) Vreme je odlično, samo nastavi po programu, i ubrzanja tek stižu! Uživaj. :)

   • Sandrina Sandra

    05.08.2015 at 23:28

    I zaboravila sam da te pitam dali je ok trcati 6 dana i sedmicu ?

    • Tama Ra

     08.08.2015 at 14:53

     Hej, ne mora da bude loše, ali ako nemaš pauze u terningu može da dođe do povreda. Kažu da je odmor jednako važan kao i trening. ;)

 28. Limenica Maca

  02.08.2015 at 20:53

  Cao,
  Imam 25 godina, ranije sam redovno trcala i solidno smrsala. To je bilo dugo trcanje i veoma je efikasno. Uz pomoc dzoginga i trcanja sa tempom mi se telo istopilo i spoznala sam svoju pravu figuru :D Trcim vec godinama i to me cini srecnom :)
  Posto imam i dalje veliku zelju za trcanjem, resila sam da napredujem i bacim se na sprint. Rezultati su fantasticni jos u pocetku iako se vide malo po malo, ali su treninzi izuzetno naporni. Stitna zlezda je pocela da mi radi ubrzano, pa me zanima da li je pored svakodnevnog stresa bila i pod naporom i od sprinteva? Mnogo mi se svidja spinterski trening, sto pre bih da nastavim sa tim, ali mi je lekar rekao da mirujem :( Ako ubrzo dovedem zlezdu u normalu, da li cu moci da nastavim sa sprintevima?

  • Tama Ra

   03.08.2015 at 18:09

   Limenice, odgovor na tvom komentaru na postu o hormonima. ;)

   • Limenica Maca

    04.08.2015 at 16:22

    Hvala. Kasno sam videla naslov o hormonima, pa sam poslala na oba :-)

 29. Snezana

  09.03.2016 at 16:54

  Trcim 2 meseca konstantno 7 km za 45 min i nakon toga odradim vezbe 20ak min i to trbusnjaci, ledjnjaci, sklekovi i cucnjevi. 5 dana u nedelji trcanje obavezno a vezbe otprilike 3-4puta nedeljno.
  Imam 167, 58 kg, inace tri carska reza, 35 god.
  Da li je to mnogo? Meni prija mada sad primecujem da se manje znojim i redukovala sam ishranu. Vise voca itd..m

  • Tijana

   23.03.2016 at 18:06

   Meni ovo deluje savršeno :) Ako ti telo ne gundja da mu je mnogo – go for it!

 30. Stefan

  16.06.2016 at 22:13

  Pozdrav,
  Imam 18. godina. Odlucio sam se da pocnem sa trcanjem. Omrsavio sam 27 kg i sada bih hteo da skroz zategnem stomak, ali da ne mrsavim vise. Kako treba da pocnem? Hvala unapred. :)

 31. Sladjan

  23.07.2020 at 13:50

  Treba dodati i jos 2 greske:
  -Predugacak korak,i povezano s tim,
  -Doskok na petu (ili jos gore-na prste)
  Sto se tice dobrih patika za oko 50 eura-pa dajte peporucite nekoliko modela!

 32. Natasa

  23.07.2020 at 15:08

  Pozdrav,
  Imam pitanje vezano za trčanje. Bavim se kancelarijskim poslom na koji idem kolima. Pre otprilike 5 godina, pošto su me bolela kolena od nekretanja, sam krenula sa šetnjom pa laganim trčanjem. Došla sam u fazu kada svaki dan pretrčim ujutru oko 5 km za nekih 40 minuta. Preko telefonaračunam korake i da nije toga jedva bih presla 1000-2000
  najčešće. Koliko se to uklapa u trčanje sa dnevnim pauzama?
  Shvatila sam da ako to ne radim svaki dan lakse bi odustala , ovako je to početak dana. Ovo je prva godina da nisam pravila pauzu tokom zime i jako mi prija.
  Hvala

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Vesti

Nike izazov ovog vikenda! Testiraj koliko si brz/a, a Intersport nagađuje. Trči barem 30 s brže od 14 km/h  i osvoji Nike poklon! Najbrži...

Vesti

Everesting, kao najteža planinarska disciplina predstavlja ekstremni izazov mnogim planinarima. Suština je napraviti visinsku razliku koliko iznosi najviši vrh sveta Mont Everest 8848 metara....

Vesti

Da li bi vam ikada palo na pamet da trčite trku i pušite cigaru za cigarom? 50godišnji trkač iz Kine je uradio upravo to....

Najave trka

3. Jesenji Beogradski polumaraton biće trka koja se ne propušta. Preko 2000 učesnika popunilo je prijave putem sajta Beogradskog maratona i obezbedilo svoje mesto...