TrkeVesti

Trka dobrote – 8 humanih ciljeva koje možeš da podržiš svojim trčanjem

2 komentara

Slogan ovogodišnjeg Beogradskog maratona je Trči, uživaj, pomozi nekome. Stoga se pozivaju svi pripadnici trkačke zajednice da ovaj Beogradski maraton (14. aprila) istrče za neki dobar i humani cilj!

Izbora je puno, a u nastavku možeš saznati kako da budeš deo jedne lepe priče. Projekat nam je predstavila Jelena Bratić, koordinatorka Srpskog filantropskog foruma. 

Šta je Trka dobrote?

Trka dobrote je koncept koji okuplja filantropsku zajednicu, u okviru kojeg nastupaju trkači i organizacije koje rade za opšte dobro i prikupljaju sredstva za rešavanje društvenih problema.

Iako njeno ime sugeriše specifičnu trku, Trka dobrote se odnosi na sve aktivnosti u okviru Beogradskog maratona i predstavlja zajednički naziv za sve inicijative i organizacije na Beogradskom maratonu koje prikupljaju sredstva za svoje ciljeve

Sigurno se sećate da je prošle godine na Beogradskom polumaratonu, Srpski filantropski forum Trku dobrote posvetio kampanji povodom Nacionalnog dana davanja i prikupljanju sredstava za kupovinu inovativnog spektrometra za Istraživačku stanicu Petnica. 

Nakon uspešno završene kampanje, nastavljamo dalje, sa još više organizacija i još više dobrih ciljeva za koje možemo da trčimo.

Cilj trke dobrote je da se spoji zdravo, lepo i korisno, da se svojim učešćem na maratonu pomogne nekome.

Učesnici Trke dobrote mogu da budu svi trkači polumaratona ili maratona – dovoljno je samo da svoj učesnički paket za maraton ili polumaraton kupe preko neke od organizacija koje su predstavljene u okviru Trke dobrote.

Za koje dobre ciljeve mogu da trčim ove godine?

Srpski filantropski forum i Beogradski maraton su 26. marta u Skupštini grada predstavili Trku dobrote sa ciljem da javnost, pojedince i kompanije upoznaju sa organizacijama koje prikupljaju sredstva, ali i da promovišu filantropske ideje koje stoje iza Trke dobrote.

Organizacije koje učestvuju na Trci dobrote i čiji ciljevi mogu da se podrže učešćem na Beogradskom maratonu su:

 1. Plućna hipertenzija Srbija
 2. Banka hrane
 3. Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda
 4. Kinološka akademija
 5.  Born to Run
 6. Život
 7. Runners’ Forest
 8. Kilometar za Vuka

Kako da budem dobar trkač ili trkač Trke dobrote?

 • Ukoliko trčite maraton ili polumaraton, svoj učesnički paket po redovnoj ceni možete da kupite od neke od gore navedenih organizacija koje učestvuju na Trci dobrote. Na taj način, deo sredstava ćete automatski donirati izabranoj organizaciji, a na maratonu ćete trčati za njihov cilj.
 • Trkači koji žele da učestvuju samo u Trci zadovoljstva, mogu takođe da doniraju nekoj od organizacija, putem platforme donacije.rs

Slogan ovogodišnjeg maratonaje Trči, uživaj, pomozi nekome, pa u tom smislu pozivamo sve pripadnike trkačke zajednice da ovaj Beogradski maraton istrče za neki dobar i humani cilj.

Trka dobrote je deo Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansijski podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Da li smo pronašli najkreativniji trkački kup u regionu?
Pričamo o trčanju: Asics predavanje i druženje
Tags: , , , ,

Povezani članci

2 komentara. Leave new

 • Kako trkac koji je ranije kupio startni paket moze da ucestvuje u Trci dobrote?

  Odgovori
 • Milica Luković
  april 4, 2019 17:14

  Trkač koji je ranije kupio startni paket može da učestvuje u Trci dobrote tako što će donirati za neku kampanju putem onlajn platforme https://trkadobrote.donacije.rs/trkadobrote/

  Što se tiče trkačkog paketa, koliko je nama poznato, nije moguće promeniti status paketa. Svakako, savetujemo da se obratiš Beogradskom maratonu za te detalje.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed