* NaslovnaVesti

Škotska ultratrkačica koja se vozila kolima na trci dobila je jednogodišnju zabranu učešća

Nema komentara

Sećate li se ultramaratonke koja je bila diskvalifikovana sa trke jer je određeni deo trke ,,prešla“ u kolima? 

Škotska ultra. rekorderka Joasia Zakrzewski prešla je određeni deo trke dugačke 50 milja (80 km) automobilom. Na sve to ona je prihvatila trofej za treće mesto. A sada joj je disciplinska komisija britanske atletike (UKA) izrekla jednogodišnju zabranu zbog kršenja kodeksa. Zabranjeno joj je da se takmiči u bilo kojoj UKA licenciranoj trci, predstavlja Veliku Britaniju, da trenira ili da bude menadžer tokom godinu dana.

Zakrzewski drži škotski 24-časovni rekord, britanski rekord na 200 km kao i škotski rekord na 100 milja. U februaru je trčala i postavila svetski rekord na 48 sati (iako ovaj rekord nije dugo trajao jer ga je u martu oborila Camille Herron). Ona je za BBC rekla da, iako je u kolima bila sa prijateljicom, njena odluka da to učini ,,nije bila zlonamerna“.

GPS je pokazao da je prešla 4 kilometra trke kolima

Zakrzewski je nakon trke izjavila da je obavestila zvaničnike da je koristila automobil i da je nije završila trku „na takmičarski način“.

Zakrzewski živi u Australiji, a navodno je otputovala u poslednjem trenutku u UK na trku stigavši noć pre trke. Kako je rekla za BBC, na pola trke se izgubila. A onda je počela da se bori sa bolom u nogama. Videla je prijateljicu sa strane i odlučila da se povuče iz trke, uskočivši u njegov auto i krenuvši da kaže organizatorima da je završila za taj dan.

Zakrzewski je negirala da je namerno varala. Navela je da ju je dolazak iz Australije prethodne noći onemogućio da razmišlja trezveno i da je to dovelo do toga da je prihvatila trofej na kraju trke.

„Napravila sam ogromnu grešku prihvatajući trofej i trebalo je da ga vratim“, rekla je ona. „Bila sam umorna i… osećao sam se loše i nisam jasno razmišljala.”

Zakrzewski je insistirala da su je maršali staze ubedili da nastavi trku, da im je rekla da je povređena i da je odlučila da nastavi na netakmičarskoj osnovi. Maršali su negirali da im je rekla da će deo kursa završiti u kolima.

U pisanoj odluci, veće UKA utvrdilo je da su tvrdnje Zakrzewski u suprotnosti sa dokazima. Zakrzewski je napisala pismo komisiji, navodeći:

„Prihvatam svoje postupke onog dana kada sam putovao automobilom, a onda završila trku, prešala cilj i primio medalju i pehar, koje nisam odmah vratila kao što je trebalo da uradim.”

Veće UKA je saopštilo da je razmotrilo tvrdnje Zakrževski o njenom duševnom stanju. Ali su utvrdili da je „imala dovoljno prilika da popravi situaciju, što nije uradila“. Istakli su i da ona nije vratila trofej ni nedelju dana posle trke. A onda je podelila svoj uspeh na društvenim mrežama.

Želite da budete brži? Isprobajte 30-20-10 metodu!
BRC UNI RUN: Planiraj 21.12. za trkanje, žurkanje, fotkanje i osvajanje Beograda!
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed