Vesti

Maraton Klub 1893

5 komentara

Među trkačkim udruženjima u Srbiji svojom originalnošću i ciljevima posebno se ističe Maraton klub 1893 iz Beograda. Klub je osnovala početkom 2008. godine grupa ljubitelja trčanja sa Geografskog fakulteta, po čemu je udruženje i dobilo ime (fakultet je osnovan 1893. godine). U trenutku osnivanja MK 1893 je imao 6 članova – trkača rekreativaca. Članovi kluba nisu samo geografi, već i svi drugi koji to žele. Vremenom je broj članova porastao na 15, jer se “epidemija trčanja” širila fakultetom, ali i van njega.

Članovi MK 1893 su učestvovali na maratonima i polumaratonima u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Skoplju, Budimpešti, Sarajevu, Podgorici, Somboru itd, kao i na kraćim i memorijalnim trkama. Uspešni smo i na srednjim prugama – na krosevima Starog grada (trka na 800 m) osvojili smo tri zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje. Od osnivanja do sredine 2009. godine naši članovi su na tačno 100 trka (12 maratona, 61 polumaraton i 27 kraćih trka) pretrčali 1879 kilometara!

Uspesi

Naše najveće dostignuće nisu trke i ostvareni rezultati, već brojni prijatelji trkači koje smo stekli na trkama u Srbiji i inostranstvu. Posebno smo ponosni na bratske veze sa MK Delta iz Skoplja. Slučajan susret na Novosadskom polumaratonu 2008. godine iznedrio je prijateljstvo za sva vremena. Zajedno sa našim prijateljima iz Makedonije putujemo na trke, dočekujemo ih u Beogradu, oni nas u Skoplju, a u poslednje vreme nastupamo zajedno pod nazivom INTERNACIONALNI MARATON KLUB DELTA 1893.

Ciljevi

Svi članovi MK 1893 su potpuni amateri i rekreativci. Ono što nas razlikuje od pravih atletskih klubova je to da nam rezultati nisu prioritet. Glavni cilj nam je zdrav život, dobra zabava, druženje i sticanje novih prijatelja. U prvom planu nam je uživanje u trčanju i druženje pre i posle trke, a ne postizanje takmičarskih rezultata. Dobrovoljni smo davaoci krvi. Pravimo sjajnu atmosferu gde god se pojavimo. Postali smo prepoznatljivi na trkama po zastavi i majicama žute boje – žuto je nasa klupska boja, po majicama kojima se reklamiralo jelen pivo 🙂 Među našim “ekscentričnostima” su i ulasci kroz cilj četvoronoske, trčanje sa žutim perikama ili žutim antenama na glavi itd. Sve to uz veliku podršku naših navijača i fanova, koji putuju sa nama na trke izvan Beograda. Imamo i svoje navijačke pesme, kao i himnu kluba.

Više o nama možete saznati na našem sajtu.

1893tim

MK 1893 je otvoren za nove članove, isključivo rekreativce bez takmičarskih ambicija. Sve što je potrebno da postanete naš član je ljubav prema trčanju i mnogo pozitivne energije. Zauzvrat ćete dobiti nove prijatelje, nezaboravne trenutke druženja i trka, osećanje da radite pravu stvar za sebe i da dajete dobar primer drugima.

Žene i trčanje (1.deo)
Žene i trčanje (2.deo)

Povezani članci

5 komentara. Leave new

 • Lep tekst:))

  Odgovori
 • Ne trčite za ženama, da se ne sudarite sa onima koji od njih beže !!!

  AJMO SVI, AJMO SVI 1893 !!!

  Odgovori
 • ‘ajmo svi, ‘ajmo svi – 1-8-9-3!!!! :))

  Odgovori
 • Jovan Rakic
  jun 14, 2010 20:36

  Imate li saradnju sa PMF-om Niskog univerziteta,odnosno odsekom za geografiju?Zivim u Nisu,radim u Vojsci Srbije,trcanje izuzetno volim,pa me interesuje imate li neko `izdvojeno odeljenje` svog kluba u Nisu?

  Odgovori
 • Nemamo, ali vec razmisljamo da razgranamo vec poznatu MK1893 osovinu BEOGRAD-SKOPLJE i napravimo rekreativnu mrezu u mnogim gradovima i regijama Balkana…

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed