Volimo kada nam skrenete pažnju na ono što vi volite! Otkrili smo da je, među silnim takmičenjima kojih je sve više u regionu (i neka ih je!), takozvani SZ Kup naročito voljen i zanimljiv. 

Kup sjeverozapadne Hrvatske održava se tokom čitave godine (ukupno 18 trka) i ima vrlo interesantnih trka različitog tipa – od potpuno ravnih do brdskih, na različitim podlogama, od 5-21 km

Na ovom nevelikom području (60×60 km) između gradova Čakovec, Varaždin, Koprivnica, Križevci, Ivanec, pored SZ Kupa odvija se nekoliko, većinom kros liga, ima tu i triatlona, a zadnjih godinu dana trail trke su IN.

foto: AK Sloboda

Kako saznajemo, kotizacija je uglavnom simbolična (30-120 kn, što je otprilike 4-15 eura) a nekoliko trka je i bez kotizacije. Novčani nagradni fond imaju neke od trka: novogodišnja u Varaždinupolumaraton Križevci – Kalnikutrka grada Koprivnice.

Naš sagovornik je Ranko Sekulić, koji nastupa kao individualac i nije član nijednog kluba ili asocijacije. Ove godine održava se peta sezona Kupa, a Ranko nastupa na trkama od početka, pa je bio rad da sa nama podeli sve informacije, ali i svoje favorite.

Ranko: Što se tiče učešća na trkama SZ Kupa, tu nema ograničenja (osim dobnog, za mlađe od 18 godina) i svi su dobrodošli. Tako su na atraktivnijim utrkama redovito trkači i iz susjednih (pa i onih daljih) država: Mađarske, Slovenije, BiH, Srbije, Italije...(na utrkama sa novčanim nagradama gotovo redovito nastupaju lovci na nagrade iz mađarskog Benedek Team-a).

Od onih atraktivnijih izdvojio bih nekoliko:  Novogodišnju, prije svega zbog jedinstvenog ugođaja; start utrke je na Novu godinu u 00:00, trči se gradskim ulicama uz gromoglasnu podršku (naročito onu pirotehničku).

foto: AK Varaždin

Zatim  polumaraton Križevci – Kalnik  koji starta iz centra Križevaca i odvija se vrlo lijepim Prigorskim pejzažima, a zadnjih 5 km je uspon na Kalnik sa ciljem pred planinarskim domom blizu vrha Kalnika. 

Treća u tom nizu je utrka za mač grofa Draškovića koja se trči oko jezera podno srednjovjekovnog dvorca Trakošćan, a završava u samom dvorcu.

foto: AK Sloboda

Trke Kupa se odvijaju prema utvrđenom kalendaru a najbolje polazište za pretragu je sajt TK Marathon95, gde ćete i naći svi relevantne podatke o Kupu. Tu se nalaze i tablice starosnih kategorija po kojima se boduju rezultati kao i sistem bodovanja.

Hvala Ranku! A gde vi trčite tradicionalno?