Da li i rekreativci mogu da budu u sportskoj formi ili je to svojstveno samo vrhunskim sportistima? Da li ste nekada bili u sportskoj formi? Kako neko može da zna da li je u sportskoj formi? Pre nego što nastavite da čitate tekst malo zastanite, razmislite i pokušajte da odgovoriti na ova naizgled laka pitanja. Često se u medijima govori o sprotskoj formi. Retko ko se pita šta je sportska forma ustvari, čak ni novinari koji pišu o tome. Zato je zadatak ovog teksta da vam na najjednostavniji način približi pojam sportske forme.

Šta je sportska forma?

Sportska forma je optimalno stanje pripremljenosti u kome se postižu najbolji rezultati. Uslov za ulazak u sportsku formu je pravilno isplaniran i sproveden trenažni proces. Sportska forma podrazumeva visok nivo treniranosti. Drugim rečima, visoko razvijene i objedinjene sve aspekte trenažne pripreme: kondicioni, tehnički, taktički, teorijski i psihološki. Tudor Bompa, jedan od najvećih autoriteta iz oblasti teorije sportskog treninga, govori o tri nivoa treniranosti:

Akumulacija porast trenažnih nivoa kroz koje prolazi sportista u jednoj takmičarskoj sezoni (Bompa, 2001., kod Stefanovića 2006

Nivoi treniranisti

 • Osnovni nivo treniranosti – osnov na kome počivaju ostali trenažni nivoi
 • Sportska forma – povećanje treniranosti na viši nivo. Period u kome sportista ostvaruje rezultate koji su blizu njegovog maksimuma
 • Sportska top-forma – privremeno stanje treniranosti kad su tehničke, taktičke, kondicijske i psihološke sposobnosti na maksimumu i kada su u skladu. To je vrhunac sportske forme kada se postižu najbolji rezultati.

Svi mogu da uđu u sportsku formu

Pogledajte dobro ovaj grafik i pronađite tačku na kojoj se trenutno nalazite. Za rekreativce je bitno da treniraju u kontinuitetu kako bi održali osnovni nivo treniranosti. Ako vam je cilj da se dobro pripremite za određenu trku i da poboljšate lični rekord moraćete svoj trenažni plan usmeriti ka izgradnji sportske forme. Na dan trke morate biti u top formi. U ovom periodu svoj trenutni maksimum daju i rekreativci i vrhunski sportisti, svako na svom nivou.

Tri faze koje odlikuju sportsku formu:

Ulazak u sportsku formu

Proces stvaranja osnove za sportsku formu. Ova faza se poklapa sa pripremnim periodom

Održavanje sportske forme

Karakteriše je stabilnost dobrih rezultata. Ova faza traje od 2 do 3 i po meseca. Vrhunac ove faze je sportska top-forma koja može trajati 7-10 dana, i ponoviti se 3-5 puta u okviru sportske forme. Posle svake top-forme neophodna je faza regeneracije organizma. Pošto su opterećenja velika, postoji mogućnost ulaska u pretreniranost, zato na pravilan način moramo izmenjivati: takmičenje, regeneracija, trening, rasterećenje, takmičenje…

Privremeni gubitak sportske forme

To je jedan od principa sportske forme koji podrazumeva obaranje i ponovno stvaranje. Nemoguće je zadržati sportsku formu duže vreme, jer organizam nije u stanju da se toliko dugo podvrgava visokom naporu i stresu. Takođe dolazi i do psihološkog zamora.

Kako da prepoznate kada ste u sportskoj formi?

 • Rezultati su vam stabilni i na visokom nivou
 • Dobrog ste zdravlja i nema povreda
 • Brzo se opravljate od velikih napora
 • Dobar apetit
 • Dobar i kvalitetan san
 • Nizak jutarnji puls
 • Dobro raspoloženje
 • Želja za takmičenjem

Upravljanje sportskom formom

Sportska forma nije nešto što se dešava nezavisno od treninga. Trening upravlja sportskom formom. Obzirom da se najviše trka održava u proleće i jesen, predlažem da u toku jedne godine imate dva ciklusa sportske forme. Trenirajte zimi kako bi na proleće mogli da podignete svoju treniranost na nivo sportske forme. Kada završite poslednju važnu trku obortite formu nespecifičnim trkačkim treninzima: vozite bicikl, plivajte, planinarite, igrajte basket, odbojku na pesku, dižite tegove… Tokom leta ponovo krenite sa ozbiljnijm treninzima kako bi u jesen ponovo ušli u sprtsku formu. A nakon toga sledi ulazak u prelazni period kada vam je osnovni zadatak da se dobro odmorite za narednu godinu.

Ukoliko vam bilo šta nije jasno, slobodno pitajte! Ukoliko i sami razumete proces sportske forme ili ste iz iskustva nešto naučili, podelite to sa nama! Neka Trčanje.rs bude mesto na kojem ćemo pokušati da unapredimo razumevanje trenažnog procesa.