Trening

Trčanje ili vožnja bajsa: Šta je bolje?

Nema komentara

Trčanje i vožnja bajsa su dva odlična tipa treninga koji mogu poboljšati kardiovaskularnu kondiciju, posebno funkciju pluća, potrošnju kiseonika, i srčani volumen. Dakle, koji god sport da izaberete, trčanje ili vožnju bicikla, pomoći će vam u prevenciji bolesti i promovišu opšte zdravlje srca.

Pročitajte i: Trčanje ili plivanje: šta je bolje?

Oba tipa treninga mogu biti korisna za zdravlje, ali postoje ključne razlike u zavisnosti od ciljeva, ličnih preferenca i resursa.

Kada sve gorepomenuto uzmemo u obzir, postavlja se pitanje: Šta je bolje? Trčanje ili vožnja bajsa?

Kardio trening za zdravo srce

I trčanje i vožnja bajsa su kardio treninzi. Kardio trening je svaka vežba koja povećava broj otkucaja srca i ubrzava pumpanje krvi.

Ovaj tip treninga održava srce zdravim, pomažući mu da efikasnije pumpa krv. Uz ovaj tip treninga lakše unosite kiseonik. Srčani volumen se poboljšava jer srce lakše prenosi više krvi sa svakim pumpanjem.

PROČITAJTE I:
Srce sportiste radi efikasnije, ali da li postoje razlike u odnosu na to kojim sportom se bavimo?
Ja volim trčanje, ali voli li ga i moje srce? Produžuje život, ali krenite bezbedno!

Zato se kardio preporučuje svima koji imaju bilo kakve zdravstvene tegobe.

Kardio treninzi mogu biti niskog intenziteta, kao što je šetnja po komšiluku. Ili visokog intenziteta, slično intervalnom treningu visokog intenziteta (HIIT). Kardio trening možete prilagoditi svojim potrebama, što ga definitivno čini pogodnim za sve.

Kardio za gubitak težine

Osim toga, kardio je odličan za gubitak težine. Povećava potrošnju energije, odnosno ukupnu količinu kalorija koju sagorevate u toku dana.

Koliko kalorija sagorevate tokom kardio treninga zavisi, između ostalog, od intenziteta i trajanja. Na primer, kardio trening visokog intenziteta sagoreva više kalorija nego ovaj sa niskim.

Trajanje je takođe važno: Trening trčanja od sat vremena će sagoreti više kalorija nego od treninga 10 minuta.

Pročitajte i: Saveti za početnike naročito za one kojima je mršavljenje motivacija

Postoje i druge komponente koje utiču na to koliko se kalorija sagori tokom određene vežbe. Osoba sa većom telesnom težinom, ili sa više mišićne mase, sagoreće više po treningu. To je zato što telo mora da radi više da bi izvodilo iste pokrete mišića, i samim tim trošilo više energije.

Važno je razumeti kako ovi faktore kako bismo razumeli razliku između trčanja i vožnje bicikla.

Trčanje ili vožnja bajsa

Osim ako ne trenirate za triatlon, možda nećete trčati i voziti bicikl u istom danu. Kako onda izabrati? Evo nekoliko smernica koje mogu pomoći pri odabiru!

Zašto trčanje?

 1. “Prirodno” je
  Trčanje je nešto što je prirodno za ljude. Ne treba vam nikakva posebna oprema (osim patika za trčanje) i sposobnosti kretanja da biste mogli da trčite.
 2. Savršeno za početnike
  Početnici možda žele da treniraju, ali se osećaju nelagodno kada se bave novim sportom bez prethodnog iskustva. Trčanje je zato odlična aktivnost za početak.
 3. Prilagodiljivo je
  Ako ste novi u trčanju, sigurno nećete početi sa maratonom. Umesto toga, prilagodićete trening sebi i svojim sposobnostima. Kako se izdržljivost i nivo kondicije poboljšavaju, tako ćete i vi prilagođavati razdaljinu ili trajanje treninga.
 4. Sagoreva masnoću na stomaku
  Ako je vaš cilj gubitak težine, trčanje može biti jako privlačno. Istraživanja su pokazala da trčanje većeg intenziteta efikasno sagoreva masnoće na stomaku (visceralna mast).
 5. Poboljšava tonus mišića i gustinu kostiju
  Trčanje izgrađuje mišiće pretežno u donjem delu tela. Ovaj trening možda neće dovesti do hipertrofičnog razvoja mišića (povećanje veličine mišića), ali dovodi do poboljšanja mišićnog tonusa. Isto tako ima pozitivan efekat na gustinu kostiju, koja prirodno “propada” usled starenja.

Zašto vožnja bajsa?

 1. Vožnja bajsa lako može da postane rutina
  Sve veći broj zaposlenih ljudi odlučuje da vozi bicikl na posao. Umesto praznog hoda i sedenja u autobusu, preskačete trening time što se vozite na posao. Osim toga, studije pokazuju da su radnici koji voze bicikl na posao produktivniji, srećniji i imaju 22 odsto manje dana odsustva od onih koji na posao idu nekim prevoznim sredstvom.
 2. Vožnja bajsa ima manji uticaj
  Trčanje je sport koji ima veći uticaj na zglobove i tetice. Što nije slučaj sa vožnjom bicikla. Trkačko koleno ili sindrom patelofemoralni bola, pogađa čak 25 do 30 procenata trkača (povrede koje su uzrokovane prekomernom upotrebom). Vožnja bicikla, sa druge strane, manje opterećuje vaše zglobove, što više odgovara osobama koje rehabilituju od povrede ili sa specifičnim stanjima vezanim za zglobove kao što je artritis.
 3. Spinning je takođe vožnja bicikla
  Časovi vožnje bicikla u zatvorenom prostoru poznati su kao spin. Spin treninzi se mogu raditi kod kuće ili u studiju, na stacionarnom biciklu. Tokom ovog treninga, prebacujete se između perioda vežbi visokog i niskog intenziteta, sinhronizovani sa muzikom i drugim ljudima. Ako vam je potrebno da vaš trening bude motivišući, vožnja stacionarnog bajsa može biti za vas.
 4. Sagoreva iste kalorije
  Možete pretpostaviti da trčanje sagoreva više kalorija jer koristi više mišićnih grupa. Ali u stvarnosti, kada se prati intenzitet i trajanje, oni gore isto. Prema Harvard Health-u, osoba od 70kg može očekivati da će sagoreti oko 288 kalorija po 30-minutnom treningu dok trči brzinom od 8 kmh i vozi bicikl brzinom od 19 mph. Povećanje intenziteta vožnje biciklom će sagoreti više kalorija. Spin, na primer, može sagoreti 369 kalorija na 30 minuta treninga.
 5. Gradi više mišića
  Trčanje može razviti mišićni tonus, ali vožnja bicikla može pomoći u izgradnji mišićne mase. To je zato što mišići rastu kada rade protiv otpora. Pedale na biciklu deluju kao otpor, zbog čega ćete osetiti peckanje u svojim kvadovima nakon teškog treninga.

Finalna odluka: trčanje ili vožnja bajsa?

Odgovor jejednostavan: izaberite onaj sport koji vam se više sviđa.

Pročitajte i: 7 razloga zašto je vožnja bajsa dobra za trkače

Vežbanje nije uvek vezano za izgradnju mišića i više sagorenih kalorija. Važno je pronaći nešto u čemu uživate i što vam je dostupno. Između trčanja i vožnje bicikla – sledite svoje instinkte. Oba oblika treninga mogu koristiti vašem fizičkom i mentalnom zdravlju, pa izaberite onaj koji vas više motiviše.

Ili, zašto izabrati samo jednu? Razmislite o kombinaciji trčanja i vožnje bicikla tokom cele nedelje da biste radili na različitim mišićnim grupama.

Izvor: Nike

Šta je dobar pejs?
Ne pokušavajte ovo kod kuće! Kako trenira ultramaratonac i rekorder Sorokin?
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed