blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Preporuke za početnike u trčanju: Ovo je 10 saveta za apsolutne početnike i početnice u trčanju koji će vam učiniti početak lakšim

Preporuke za početnike u trčanju-2

Imate želju da počenete da se bavite trčanjem, motivisani ste i želite da se na stazi osećate prijatno. Biti trkač početnik posebno je teško, jer i pored napornog treninga vi još uvek niste u stanju da trčite 30 minuta neprekidno. Ove preporuke za početnike u trčanju će vam pomoći da na početku ne napravite greške koje su najčešće.

Ono što je dobro kod trčanja jeste što se vrlo brzo ulazi u kondiciju i što postoji dosta materijala koji vam mogu pomoći da postanete trkač.

Pored uopštenih pravila o kojima smo već pisali, listu nastavljamo praktičnim savetima koji će učiniti da vam trčanje postane zdrava navika.

Preporuke za početnike u trčanju

 1. Pre nego što odete na trening, nekih 2-2,5 sata ranije pojedite voćku ili bonžitu, a sat vremena posle toga i 0.3l vode ili nekog energetskog pića. Na trening nikako ne krećite odmah posle jela, biće vam loše.
 2. Ponesite štopericu, mobilni telefon ili sat za trčanje, da biste imali predstavu koliko vremena trčite. Pulsmetri nisu neophodni, ali uz pomoć njih možete pratiti i puls (frekvenciju rada srca) dok trčite i tako regulisati zonu u kojoj trenirate.
 3. Pre treninga, hodajte ili džogirajte nekoliko minuta da bi ste se zagrejali , a posle treninga ponovite šetnju, kako bi vam se puls umirio. Pre trčanja istezanje nije neophodno, ali je nakon treninga obavezno.
 4. Vreme utiče na trčanje. Obucite se prikladno bilo da je hladno ili vruće, da li duva vetar ili pada sneg. Ovo je najčešća greška početnika, koji misle da će im nošenje šuškavca i druge slojevite odeće u letnjem periodu pomoći da brže izgube masne naslage.
 5. Ne žurite. Početak vaše trkačke karijere treba da vam bude uživanje. Lagano stičite kondiciju i nemojte da se brinete koliko brzo i koliko dugo trčite.
 6. Kačket je dobar za zaštitu od vetra, kiše i sunca. Naočare sa UV zaštitom mogu učinit vaša trčanja ugodnijim u toku letnjih, ali i snežnih dana.
 7. Trčanje razvija mišiće, ali i kosti i zglobove. Vašim kostima treba kalcijum, a njega ima u mleku i zelenom povrću. Čaša ili dve jogurta ili obranog mleka će vas snabdeti dnevnom potrebnom količinom kalcijuma.
 8. Izbegavajte zakrčene i zadimljene gradske ulice. Trčite u prirodi i sačuvajte zdravlje i vaša pluća. Uvek imajte na umu opasnosti od saobraćaja i mogućih nezgoda zbog nesavesnih vozača. Ako trčite uveće nosite odeću sa “mačjim okom”.
 9. Početnike gotovo po pravilu bole zglobovi i mišići. Ako se desi ova neprijatna sitacija, dobar tretman posle trčanja je led. Kesica leda na zglob pomaže da bol i eventualni otok brže prođe. Zbog mogućnosti povreda trenirajte na mekšim podlogama, poput zemlje ili atletske staze od tartana
 10. Ako vam vreme ne dozvoljava ili jednostavno nemate priliku da trčite probajte bicikle i kros trenažere u teretani. Oni razvijaju komplementarne mišiće onima koji se koriste prilikom trčanja. U teretanama u odeljku sa kardio spravama sve više su dostupne i trake za trčanje. Mi vam ipak savetujemo prirodnu stazu, vetrić u kosi i miris zelenila :)

Pravila nisu tu da bi vas ograničavala, već da vas nauče osnovama. Izbegnite neke tipične početničke greške, a sve ostalo je u funkciji unapređenja treninga. Budite srećni svaki put kada obujete patike. Naš savet glasi: budite umereni i trčite kada i koliko vam odgovara. Vi najbolje znate šta najviše odgovara vašem telu.

7 Comments

7 Comments

 1. Marija

  12.06.2010 at 23:09

  Poslušali smo ove savete i super nam je
  Dušica, Slađa i Maja:)))

 2. Blažo

  13.06.2010 at 08:18

  Najbitnija stvar je da treba da znate da ako se previse obucete( dukserice, suskavci, zalepite folije oko struka) po toplom vremenu mozete stvoriti lokalnu hipertermiju od koje vam moze pozliti i koja steti unutrasnjim organima, a postoji mogucnost da nastupi i infarkt. Nikakav efekat se ne postize time sto cete se preznojiti vise na racun oblacenja, vec treba da produzite makar lagano trcanje uz potrosnju masti. Ovako samo bespotrebno izgubite dragocene minerale koji se obicno ne unesu u dovoljnoj kolicini u organizam. Nazalost, citam u novinama jutros da je juce na Uscu umro trkac koji je na sebe imao duksericu sa kapuljacom i obmotanu foliju oko tela, zato pazite se jer bolje ziv, debeo i spor nego mrtav.

 3. Vega

  19.07.2010 at 13:35

  “…Pre nego što odete na trening, nekih 2-2,5 sati ranije pojedite voćku ili bonžitu…”

  Koliko znam voće se brzo vari, uglavnom do pola sata provede u želudcu (max sat za neke “teže” voćke kao dinja), dok je za bonžitu koja sadrži žitarice u zrnu sve to mnogo duže. Čini mi se da bi se voće smelo jesti do sat i po pred trčanje, dok bi za energetske pločice tipa bonžite možda trebalo povećati pauzu? Umesto bonžite preporučujem malteks (ječmeni slad) u koji se može umešati kašičica cimeta (zbog nivoa šećera) i/ili kakao (zbog Mg). Potpuni sam početnik u trčkaranju ali se u hranu ponešto razumem. ;)

 4. Katarina

  31.12.2020 at 12:30

  Nikako samo voće pre treninga, može vam se slošiti u toku treninga kako se poveća kiselina u želudcu.

 5. Kuglica

  06.01.2021 at 06:18

  A sta ako se napravi pauza od mesec dana i usput dobije koji kilogram? Kako se vratiti??

 6. Jelena

  06.01.2021 at 08:25

  Sta obuci zimi?? Kako odrediti jaknu/duks?? Hvala

  • Nikola

   09.01.2021 at 00:29

   Neko zlatno pravilo u oblacenju je da se obuces kao da je 10 stepeni toplije. Ukoliko pada kisa i duva vetar suskavac je odlican izbor. Licno, kada je temperatura blizu nule nosim i duks i jaknu za trcanje. Ako je izmedju 5-10 onda samo duks za trcanje. Ali opet, vidi kako tebi prija.

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Zdravlje

Možda je teže, ali je važnije. Kada je reč o trčanju u kasnijim godinama, ono samo može da vam podigne kvalitet života.

Tehnika trčanja

Bilo da je reč o bolu, osećaju, motivu ili posledicama - postoje znaci koje ne bi trebalo da ignorišemo.

Mršavljenje

Naučno je dokazano da fizička lepota pozitivno utiče na sve aspekte života, kako lične tako i poslovne i ljubavne. Svaki čovek je jedinstven –...

Gedžeti za trčanje

Sve što vam je potrebno da biste počeli sa trčanjem jeste par trkačkih patika. To ne moraju da budu najskuplje patike, i ne moraju...