* NaslovnaMršavljenje

Najbolji načini kako da se pripremite se za mršavljenje. Drugi deo.

Nema komentara

Mršavljenje ne mora biti bauk. U prvom delu članka smo pričali o tome koje ideje bi mogli da usvojite da bi počeli sa mršavljenjem. Važno je da shvatite da se mršavljenju treba pristupiti studiozno, uz maksimalnu posvećenost cilju. Dajte sebi dovoljno vremena i rezultati neće izostati.

Ovde nastavljamo listu koja vam može pomoći na vašem putu mršavljenja:

Ohrabrujte sebe.

Govorite sebi pozitivne stvari, na primer: Mogu da kažem „ne“, Znam da mogu da to uradim, Ovo će mi omogućiti da budem zdraviji, Sad ću da se pazim i sve će biti u redu, Ne moram sve da uradim perfektno, ali danas ću se potruditi da bude kako želim, itd.

Opraštajte sebi.

Ako vam se desi da preterate sa hranom ili jedete ono što izbegavate, ne znači da je plan propao. Podsetite se da će se ovo dešavati sve ređe, kako budete razvijali zdravije navike i praksu obedovanja. Nikada se ne kažnjavajte, bilo preterivanjem bilo postom. Umesto kazne, shvatite taj osećaj i oprostite sebi. Ne odustajte od plana.

Ispoštujte sebe.

Vi ste taj (ta) ko odlučuje šta će jesti i koja hrana će vam dati pozitivan uticaj. Prihvatite stvari koje vas učvršćuju u tom cilju i ponavljajte ih dok vam ne postanu rutina. Ovako se najbolje stiču dugoročni efekti.

Ne popuštajte pod svojim nagonima i razmišljajte.

Ako dobijete nagon za jelom, razmislite: da li ste zaista gladni? Ako niste, pokušajte da zaključite šta u stvari u tom trenutku želite da uradite i uradite to. Postoje 7 najčešćih razloga zašto se neko prejeda: glad, ljutnja, usamljenost, umor,dosada, frustracija i nervoza. Hrana nije pravi odgovor ni na jedan od njih. Mislite o tome.

Nagradite se.

Napravite listu aktivnosti koje ne uključuju jelo i koje će vam omogućiti da se relaksirate, pregrupišete i tako se nagradite. Listu stavite na vidno mesto gde ćete je videti pre nego što bez razmišljanja krenete da jedete, na primer na frižider.

Budite optimistični.

Mnogi koji su počeli da drže dijete i isprobali nekoliko bezuspešnih, misle da je svaka osuđena na propast. Kako pokušavate da napravite izmene, možete se  obeshrabriti zbog „neuspeha“ koji vam se dešavaju usput. Onako kako gledate na stvari, utičete na to kakav će vaš plan imati ishod. Tako, umesto da se obeshrabrite neuspesima, gledajte da to zaobiđete, optimističkim stavom. Oni uspešniji, koji su naišli na probleme i izborili se, posmatrali su to kao privremene prepreke na tom putu a ne kao znak za propast.

Budite smireni.

Učinite da vam svaki dan počne smireno, meditacijom, dubokim disanjem, dovoljno je 10 minuta. Ovo vam može učiniti dan lakšim. U toku dana činite kratke odmore i opustite se. Tako ćete izbegnuti nagomilavanje stresa i ostati smireni.

Planirajte društveni život.

Hrana nebi trebala da bude osnova vašeg društvenog života. Pozovite prijatelje na partiju karata umesto na klopu, pođite na koncert pre nego u restoran i slično.

Učite i analizirajte napredak.

Sve što doživite gledajte kao lekciju. Ako ste nezadovoljni putem kojim se krećete da biste smršali, razmislite o tome da li postoje bolji načini da se izvesne stvari promene. Analizirajte greške iz prošlosti, tako ćete lakše moći da ih ispravite.

Poštujte druge.

Svi smo mi različiti. Pošujte razlike, imajte na umu da je težina samo jedan mali deo onoga što vas čini osobom. Budite pažljivi prema drugima, ne davajte nepotrebne i neprijatne komentare na račun drugih.

Uživajte u hrani koju jedete.

Najzad, uživajte u hrani koju jedete. Hrana može biti vaš saveznik, ali i neprijatelj, pa se postavite na pravi način.

Zapamtite, vi ste odgovorni za vaše zdravlje i izbor hrane koju jedete, a ne vaša rodbina, prijatelji, partneri i ostali.

Najbolji načini kako da se pripremite se za mršavljenje. Prvi deo.
Koje rečenice nikako nemojte da izgovorite kada pričate sa maratoncima? čuli smo ih hiljadu puta i smara nas da vam odgovaramo ponovo, zato evo svih odgovora na jednom mestu!

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed