* NaslovnaTrail & TrekingVesti

ITRA zamrzla sabiranje poena do kraja godine, što ne znači da vam se trail trke iz 2020-e neće računati

Nema komentara

Kao odgovor na sveopštu krizu usled pandemije korona virusa, Međunarodna asocijacija trejl trčanja (ITRA) odlučila je da obustavi kalkulaciju ličnih bodova trkača (Performance Index) koji su nastali u periodu od 1. marta 2020. do januara 2021. Ova odluka je donesena radi poštovanja svačijih mogućnosti da se takmiči, fer pleja i jednakosti.

Ta znači da je juče, 12. maja, indeks svih trkača koji su se registrovali na ITRA portalu, vraćen na vrednost koju je imao 1. marta ove godine. I ostaće nepromenjen do kraja ove godine, nakon čega sledi „odmrzavanje“ i nastavak regularnog bodovanja.

Šta je ITRA indeks i kako se računa?

ITRA Performance Index (PI) obuhvata poene sa trail trka u poslednjih 36 meseci, s tim što skoriji rezultati vrede više nego stariji. Pošto je većina skyrunning i trail trka otkazana ili pomerena, svuda u svetu – mnogo trkača nije u mogućnosti da se takmiči i tako održi svoj indeks. Ako bi ITRA nastavila da računa indeks na standardan način, većina bi bila oštećena, tj. indeks bi im samo padao kako vreme odmiče. Ovo naravno dotiče najviše profesionalne sportiste.

S obzirom da je viša sila delovala na mogućnost takmičenja, zamrzavanje bodovanja treba da postigne sledeće: da niko ne bude oštećen, da neko ne dobije prednost ako je u mogućnosti da trči u svojoj zemlji, da se izbegne pritisak na trkače da prebrzo uđu u trening i takmičenje da bi nadoknadili poene.

Šta se dešava sa trkama koje ipak istrčimo u toku ove godine?

  • poeni će biti obračunati, ali neće se dodavati na ukupni indeks, za sada
  • ti poeni će biti uračunati na početku 2021. godine, kada se nastavi sa bodovanjem. Dakle, neće propasti!

A šta se dešava ako uopšte ne istrčimo ni jednu trku koja nosi ITRA bodove do kraja 2020-e?

Za izračunavanje Indeksa koriste se rezultati iz poslednjih 36 meseci, kao što je gore navedeno. Ali u ovom slučaju, period od marta do decembra se praktično ne računa (rupa u kalendaru, ako nemate trka) pa su u indeks uključeni bodovi iz 2019. i 2018. godine.

Međutim, Indeks će svakako pasti u januaru.

Više o tome kako se izračunava indeks, kome je to važno, ili zanimljivo, može se naći ovde.

U svakom slučaju, ovo je samo jedna zanimljivost u svetu trka, nadamo se da neće nikoga razočarati, ili naterati da po svaku cenu pokušava da održi svoj indeks. ITRA je učinila što je bilo do njih da zadrži fer plej među trail trkačima. Cela vest se nalazi na sajtu ITRA-e.

Ako želiš da se dobro pripremiš za trail trke koje će se odigrati u Srbiji, a kasnije kada kretanje bude olakšano i svuda po regionu – priključi se BRC Trail Crew! Trener Spartak već nekoliko godina izvodi generacije trkača sa asfalta u najlepše kutke našeg regiona i Evrope. Upis je u toku!

5 načina da se ubrzate na 21k! [VIDEO]
Najomraženiji u vreme epidemije – džogeri!
Tags: , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed