blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trening

Ponosno nosite vaš broj! Kako se kače, koriste i čemu služe takmičarski brojevi?

Svi trkači koji su bar jednom učestvovali u bilo kojoj trci u Srbiji znaju da se takmičari prepoznaju po startnim ili takmičarskim brojevima. Nemali broj nas ih i uramljuje ili čuva uz svoje medalje.

Čip ili samo broj?

Iako u  svetu , pa i na velikom broju domaćih trka sada imamo i čip, on je najčešće smešten upravo na  – startnom broju. On se nalazi iza malog sunđerčića na poleđini broja.

Čipovi tačno određuju kakve ste prolaze imali na pojedinim tačkama na stazi, naravno i u cilju, što sudijama znatno pojednostavljuje posao.

Osnovni razlog što se čipovi ne koriste na svim trkama je cena i mali broj učesnika. Ako trku trči stotinak učesnika, jednostavnim “uskim grlom” i zapisivanjem može da e utvrdi relativno tačan redosled prolaska kroz cilj i vreme do u sekundu. Kako ne računamo na obaranje svetskog rekorda, to je sasvim okej metod za male trke.

Ipak, prednost čipa je u brzom izbacivanju rezultata, nemogućnosti krađe (skračivanja) staze i brzoj sistematizaciji (muški, ženski, age grup rezultati)

Na čemu se štampaju brojevi?

Broj štampan na papiru koji je laminiran folijom

Takmičarski brojevi se u našoj zemlji uglavnom izrađuju od papira. (Info iz 2009. godine). Problem sa papirom je taj što je on izrazito hidrofilan (lako upija vodu), čime gubi mehanička svojstva i brzo se cepa. Da bi se ova pojava koliko – toliko sprečila, papir se laminira tankom PE/PVC folijom sa obe strane.

Tako laminiran broj se seče na željene dimenzije. Laminirani papirni broj nije večan i ne može dugo da traje ako ga loše zakačite za majicu, pogotovo ako se trka odigrava po kiši ili izrazito toplom vremenu.

Beogradski maraton, a danas (2017. godina) i veći broj trka koristi kvalitetne brojeve koji nisu izrađeni od papira već od veoma lagane i izdržljive plastične folije. Ona nije hidrofilna i veoma ju je teško pocepati. Ovi brojevi su toliko kvalitetni da se ponovo mogu koristiti u nekim lokalnim trkama.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pojedini organizatori trka u Srbiji praktikuju da štampaju brojeve na platnu (rođendanska trka ARK Tron, Palić) ili ciradi (Trka protiv droge i nasilja, Maraton-maratona) ili je na samoj takmičarskoj majici (Maraton-maratona 2010). Tada se brojevi obično vraćaju pa ih organizatori mogu iznova koristiti.

Pravi i pogrešan način kačenja startnog broja

Kada uplatite kotizaciju i podignete takmičarski broj, dobićete 4 zihernadle kojima broj kačite na majicu. Najčešće dobijate samo jedan broj i on se stavlja napred, na prsa/stomak. Poznati izuzetak je Beogradski maraton (za maratonce)  na kojem dobijate dva broja – za svaku stranu majice po jedan.

Loš način kačenja brojeva, jer je broj “rastegnut” zihernadlama, pa ako je od papira brzo ćete ga izgubiti.

U trkama u kojima sam učestovao povremeno se dešavalo da pojedinim takmičarima posle nekog vremena broj spadne sa majice. Takvi slučajevi su česti kada pada kiša, a rezultat su neinformisanosti o pravilnom načinu vezivanja broja.

Većina trkača ne obraća naročitu pažnju na način na koji kači broj i to radi gotovo mehanički. Često zihernadla samo jednim krajem prolazi kroz materijal broja, a drugim kroz majicu. Ovo je pogrešan način kačenja, jer broj bukvalno visi o zihernadli umesto da bude prilepljen za majicu pomoću nje. Još ako je neki kraj broja više a drugi manje zategnut, broj se pomera i na posletku otpada.

Sigurno kačenje broja

Da sprečite otpadanje broja, zakačite ga na sledeći način: prislonite broj na majicu i istovremeno bušite zihernadlom broj i majicu, prolazite ispod majice i vraćate vrh zihernadle ponovo kroz broj. Na taj način ćete imati dva spoja zihernadle za materijal broja i majice. Pri tome ne koristite rupe koje mogu biti izbušene, jer tada broj ima više prostora za kretanje, što je nepoželjno.

Broj sa Beogradskog maratona, zakačen zihernadlama za majicu na siguran način (upravno na dijagonale)

Sledeća stvar koju možda ne znate je da se majica prilikom trčanja širi i skuplja, naročito ako je od sintetike. Brojevi su napravljeni da se ne šire i to onda postaje dodatni problem.

Ne bi trebalo da zihernadle stoje u istoj liniji i prate konture broja (horizontalno i vertikalno) već da stoje pod nekim uglom. Iz iskustva znam da je taj ugao 45°, odnosno zihernadle stoje upravno  na dijagonale broja. Na taj način širenje i skupljanje majice neće imati uticaja na položaj broja. Pošto su sada majica i broj čvrsto spojeni – cepanje i otpadanje broja je smanjeno na minimum.

Po meni, najbolje rešenje je kačiti broj dok se majica nalazi na ravnoj površini, recimo na stolu, normalno zategnuta. Potom je pažljivo obucite. Jedina loša stvar ovakvog kačenja broja je u tome što duže traje, ali ako želite da vam broj ostane na grudima, potrudite se malo!

Loš način kačenja broja jer broj “visi” o zihernadlama. Siguran način da ga izgubite ako ga slučajno zakačite ili ako pada kiša.

Loših načina kačenja broja ima puno, a par njih sam vam i predstavio. Izbegavajte da broj “rastežete” zihernadlama ili da vam visi na njima.

Rešenje iz triatlona – pojas za trčanje

U triatlonu je praksa da se broj kači na pojas za trčanje. Takmičarski pojas je zgodan jer ga takmičari stavljaju posle plivačke sekcije, u tranziciji za bicikl. Dok voze bicikl broj je okrenut ka pozadi, a kada prelaze u trkački segment, takmičari prebacuju broj spreda.

Ovaj način nošenja brojeva ima niz prednosti: majica se ne buši, nemate mogućnost ubadanja, a i vaš logo na majici je vidljiv sve vreme. Dodatno, često pojasevi imaju i posebne džepiće u koje možete staviti gelove, čokoladice ili npr sitan novac. 

Korisni saveti

 • Male zihernadle ostavljaju manji trag na majici, a lakše ćete probiti i zakačiti broj.
 • Sakupljajte zihernadle, naročito kvalitetnije, mogu vam dobro doći ako na trci budu davali neke neodgovarajuće ili ih ne dobijete.
 • Nikada ne koristite zarđale zihernadle, jer ćete teško moći da operete majicu.
 • Čim završite trku skinite broj sa majice, a zihernadle umotajte u papirnu maramicu ili salvetu ako želite da ih sačuvate.

Vidimo se na trci!

Advertisement. Scroll to continue reading.
19 Comments

19 Comments

 1. Damir Markovic, Sombor

  09.07.2010 at 09:06

  Nauka, Igore, nauka. dr zihernadla

 2. Veki

  09.07.2010 at 09:42

  Jeste, Vuja je ovo inžinjeski precizno odradio, sve pod uglom od 45 stepeni :))

  Evo i mojih glavnih saveta:

  0. Broj kačite pre nego što obučete majicu. Znači skinite majicu, položite je na sto i onda stavite broj.

  1. Posle trke obavezno odmah skinuti broj i zihernadle (ja uvek mislio da se kaže zihenadla) jer kada ostavite mokru majicu u torbu vrlo brzo metal zarđa.

  2. Postoje i posebne lastiš trake koje služe da se na njih stavi broj (u inozmestvu koštaju 5€). Kod nas ih koristi Srećko, te onda tu nema smaranja oko spadanja brojeva i što je stvarno greota bušenja majica.

  3. Broj se može zakačiti i na šorc sa strane.

  4. Na trkama se desi da organizatorima ponestane zihernadli tako da je uvek dobar savet da u kolima ili rancu imate koju.

 3. Nion

  09.07.2010 at 11:01

  najgora stvar je kada treba na majcu od 20-30eur da je busite najbolja stvar je ovo sa trakom od 5eur inace triatlonci koriste i bas je dobra stvar

 4. Igor Vujičić

  09.07.2010 at 11:11

  Majice su tu da se nose i da se buše, a kad odrade svoje, nosićemo nove i lepše. Traka je po meni nepotrebna i ne raširi broj već ga samo drži na dve gornje ivice, pa ako duva vetar on se teže uočava, kao što se vidi na nekim Srećkovim fotkama :)
  Ideja za ovaj članak je došla posle komentara u kojima sa razočaranjem govorite kako vam spadaju brojevi na kišnim trkama koje smo imali od Sombora do Novog Sada.
  Sad znate kako vam broj neće spasti, pa izvolite.

 5. Вујаклија

  09.07.2010 at 12:58

  И… пазите да вам зихернадле буду довољно испод брадавица :) , да вас не би качиле када мајица крене да “поскакује” током трчања. Ја сам то научио на тежи начин. :D

 6. Damir Markovic, Sombor

  09.07.2010 at 13:42

  Ja ću opet na repliku:))) Hteo sam samo da kažem da ovo jeste dosta važna stvar i baš je ok tekst i stavrno koristan.
  Ja iz iskustva mogu samo da kežem da je tu jedna od najvažnijih stvari po meni da UVEK ponesete rezervne zihernadle, ali to je bitno. Na nekoliko trka je bio prblem da im ponestane. To je moj mali iskustveni savet:)
  PS. I pazite da ne probušite bradavice…naravno ako želite to je već druga stvar :)))

 7. Душан

  09.07.2010 at 13:50

  Какву сам глупост ја направио после Новосадског ноћног маратона. Скинуо сам број са тотално мокре мајце да бих га сачувао, а зихернадле оставио на мајци. Када сам кући извадио мајцу остали су рђави трагови. Иначе мајца је беле боје са мотивима античких маратонаца на грудима због чега ми је посебно драга.
  Да ли неко зна чиме може да се опере та рђа?

 8. seba

  09.07.2010 at 14:20

  Traka je zakon, u pitanju je obična guma širine od 2,3, 4 cm, ko kako voli, ima da se kupi u svakoj prodavnici koja prodaje materijal na metar, dugmiće i slično. Ja sam pravio 20-30 komada za 3.TRON Rođendasku trku, za štafetne brojeve, kako bi takmičari što brže i jednostavnije predali broj na izmeni. Mislim da je koštalo ispod 100 dinara komad (sa krojačem koji je ušivao dva kraja trake)

 9. triple X

  09.07.2010 at 15:35

  kada sam video ovaj tekst stvarno sam se nasmejao,ali ne zbog teksta vec zbog jedne moje situacije.Naime na ovogosnjem polumaratonu u Beogradu pre trke,kada sam hteo da zakacim startni broj video sam da su mi ispale dve ziherndale a da si ostale samo dve…i tako ja sa 2 zihernadle zakacio broj i trcao…

 10. Igor Vujičić

  09.07.2010 at 23:57

  Dušane, to sa rđom može zaista da bude problem. Ja sam prao praškom i toplom vodom i posle dosta trljanja i prethodnog natapanja skinulo se nekako. Ne znam koliko su efikasni preparati što vrte na tv-u… kako se zove… nešto – oksi ekšn?
  Bilo kako bilo – najprostije je sprečiti.
  Što se tiče rezervnih zihernaldli ja ih uvek imam, pa kome zatreba na trci, neka mi se javi, podelićemo bratski :)
  Bradavice isto čuvajte. dva flastera i nema da vas boli glava. Nemojte da vam se desi kao Damiru u Apatinu kad je upropastio majicu zbog njih :)

 11. stoj@

  11.07.2010 at 12:14

  ja kažem šigureca. :-)

 12. Pavle

  11.07.2010 at 19:09

  Odlican i jako koristan tekst.
  Od sada mi po kisi nece broj tek tako spadati.
  Na NS nocnom maratonu mi je bas bio ostao na samo jednoj zihernadli i to mi je samo bio dodatni moiv da odustanem na pola trke po prvi put u zivotu.
  To se vise nece desiti :)

 13. Petar Poznic

  19.09.2010 at 11:28

  Ja sam na bg maratonu ove godine lose zakacio broj. Ziherica mi je bila uz bradavicu, pa je od trenja tokom trcanja pocelo da pecka. Sto je najgore, u pocetku nisam ni obracao paznju. Posle sam mislio da se ziherica otkacila, pa da bocka…pa kad sam video da nije to, nisam odmah znao u cemu je problem i prlicno me iritiralo sto sam stalno pomerao majicu da ne osecam to peckanje. Kasnije sam premestio broj, i sve je bilo ok. Nepotrebno oduzimanje energije, posebno kada se trci maraton ili polumaraton. Tako da iz licnog iskustva mogu da kazem da stvarno treba obratiti paznju kako i gde se kaci broj.

 14. Marko

  15.04.2011 at 12:28

  Prvo, pohvale za web lokaciju kao i za tekst koji puno znači pojedincima, među kojima sam i ja, koji nikad nisu učestvovali u zvaničnoj atletskoj trci pa otuda i moja nedoumica oko takmičarskih brojeva koja sledi.
  U zvaničnoj mapi, uputstvu koje se deli takmičarima za predstojeći maraton, navedeno je masnim slovima (bold) da se takmičarski broj mora nalaziti na grudima pri evidenciji u predstartnoj zoni pošto je to jedini ispravan način evidentiranja i u suprotnom se plasman takmičara neće naći u zvaničnom biltenu.
  Da li je ovo striktno pravilo ili se odnosi na to da se broj sme nositi samo na prednjem delu majice? Primetio sam, gledajući slike sa mnogih manifestacije ovog tipa, da mnogi takmičari nose brojeve znatno niže u predelu abdomena, tako da ne vidim zašto bi se kod nas primenjivala drugačija pravila a da ne pominjem koliko bi za osobe ženskog pola ovakvo pravilo bila apsurdno.
  Ne želim da gubim bespotrebno vreme skidajući opet majicu i nameštajući broj na licu mesta u slučaju da me opomenu za to, a još gore ako me ne opomenu uopšte i ne evidentiraju pa bi se tako moj trud na trci bacio u vodu na kraju.
  Još jedno pitanje koje je vezano za odsečke.
  Očigledno je kada se odsečak za stvari koristi ali ne i drugi odsečak. Na zvaničnoj prezentaciji Beogradskog maratona, na stranici uputstva za takmičare tačka 14, stoji da se odsečak predaje sudiji na cilju. Gledajući slike od prethodnih godina nigde nisam primetio da neki od takmičara drži taj odsečak na samom broju tako da pretpostavljam da se taj odsečak ipak predaje ranije, verovatno u predstartnoj zoni pri evidenciji?

  Verujem da ću ovde pre dobiti odgovor nego slanjem ovih pitanja na mail adresu (jedinu) Beogradskog maratona. Nisam pronašao odgovarajuću temu na forumu pa zato ovde postavljam pitanja. Ako nadležni smatraju da je na pogrešnom mestu neka je prebace gde treba ili neka obrišu, a odgovor mi mogu poslati na e-mail adresu ostavljenu pri kreiranju Guest account-a.

  Hvala unapred.

  • Nikola Perać

   15.04.2011 at 13:32

   Jedan odsečak vezuješ za kesu (kesu dobijaš tamo) u koju ostavljaš stvari i koju predaješ redarima pre ulaska u zonu starta.
   Drugi odsečak ti uzima sudija na ulazu u zonu starta.
   Broj možeš da kačiš na bilo kojoj visini, ali napred, na leđima nikako.
   Kada završiš trku ideš do kombija u u kome su tvoje stvari (znaćeš u kom su kombiju prema svom startnom broju) i tamo uzimaš svoju kesu. Posle toga ideš u šator za presvlačenje.

   Nadam se da ti ovo pomaže.
   Srećno u nedelju.

   • Marko

    15.04.2011 at 13:41

    Hvala puno na brzom odgovoru, tako sam i ja mislio da je procedura ali su me kontradiktorna objašnjenja u uputstvu i na web lokaciji maratona bacile u konfuziju.

    Sve najbolje na trci takođe i svim ostalim učesnicima

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Tehnika trčanja

Bilo da je reč o bolu, osećaju, motivu ili posledicama - postoje znaci koje ne bi trebalo da ignorišemo.

Mršavljenje

Naučno je dokazano da fizička lepota pozitivno utiče na sve aspekte života, kako lične tako i poslovne i ljubavne. Svaki čovek je jedinstven –...

Gedžeti za trčanje

Sve što vam je potrebno da biste počeli sa trčanjem jeste par trkačkih patika. To ne moraju da budu najskuplje patike, i ne moraju...

* Naslovna

Jedna od najvećih grešaka koje trkači prave jeste da nakon završetka maratona ne daju svom telu dovoljno vremena da se oporavi od napora. Bez obzira...