Trening

Kada trenirate? Prema studiji idealno vreme za trening se razlikuje kod žena i muškaraca

Nema komentara

Kad god da vežbate – dobro je. Ali doba dana kada se postižu najbolji rezultati se mogu razlikovati kod žena i muškaraca prema novoj studiji. Zato se bavimo studijom koja može odgovoriti na pitanje – koje je idealno vreme za trening.

Prema studiji, otkriveno je da žene sagorevaju više telesne masti tokom jutarnjeg treninga, dok su večeri naklonjenije muškarcima.

Nedovoljno istražena tema

Photo by Jon Tyson on Unsplash

Dosadašnja istraživanja su većinski bila usmerena na muškarce. Međutim, razlike u hormonima, biološkim satovima i ciklusima spavanja i buđenja među polovima po svemu sudeći igraju značajnu ulogu.

Studija je sprovedena na 30 muškaraca i 26 žena – svi aktivni i starosti između 25 i 55 godina. Trajala je 12 nedelja i pratila efekte različitih trenažnih programa. Svaki je uključivao istezanje, sprint, trening snage i izdržljivosti.

Jedna grupa je vežbala sat vremena pre 8:30, a druga je pratila identične aktivnosti uveče između 18 i 20h. I ne samo to, svi učesnici su pratili posebno osmišljen plan obroka.

Tok istraživanja

Istraživači su testirali krvni pritisak učesnika i telesnu masnoću tokom studije, kao i njihovu fleksibilnost, snagu i aerobnu snagu na početku i na kraju.

Svi oni koji su učestvovali u studiji poboljšali su svoje opšte zdravlje i performanse tokom ispitivanja tokom 12 nedelja, bez obzira kada su vežbali.

„Najbolje vreme za vežbanje je najbolje vreme kada možete da vežbate i uklopite u svoj raspored“

Dr Pol Arsijero, vodeći autor studije i profesor na univerzitetu u Njujorku

Dr Pol Arsijero sugeriše da se ipak „nešto drugo dešava“ što može značiti da se idealno vreme treninga razlikuje kod žena i muškaraca.

I kada je idealno vreme za trening? Rano ili kasno?

Photo by Ishan @seefromthesky on Unsplash

Na osnovu rezultata, žene koje žele da smanje masnoću oko struka i krvni pritisak bi trebalo da vežbaju ujutru.

Ovo je važno jer masnoća koja se nalazi na ovom delu tela obavija unutrašnje organe, uključujući jetru i može biti opasna.

Međutim, žene koje pokušavaju da ojačaju mišiće u gornjem delu tela, kao i opšte raspoloženje, bi trebalo da treniraju uveče.

Muškarci su sa druge strane manje osetljivi na doba dana kada su vežbali, na primer, poboljšavali su snagu i ujutru i uveče. Mada je idealno vreme za poboljšanje zdravlja srca i metabolizma, kao i emocionalno blagostanje – veče.

Poboljšanje metaboličkog zdravlja znači smanjenje rizika od stanja kao što su gojaznost, dijabetes tipa 2, bolesti srca i moždani udar.

Nisu sva pitanja dobila odgovore, nove studije su neophodne

Još uvek nije jasno zašto su odgovori i reakcije muškaraca i žena toliko različiti, a istraživači kažu da je neophodno više istraživanja.

Pretpostavke su da žene sagorevaju više telesnih masti ujutru jer je se masti najčešće i nalaze u predelu stomaka. Unutrašnji ritam je takođe jedan od faktora.

Ova studija, objavljena u Frontiers in Physiology, pratila je ljude sa zdravom težinom, ali prema istraživačma, istraživanje bi trebalo da se sprovede i kod ljudi koji imaju prekomernu težinu ili su gojazni.

Zašto su mi teške noge kada trčim? Kako da imam više energije dok trčim?
Sve o disanju – Kako da dišem kada trčim?
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed