Trening

Kako da ponovo počnete da trčite?

Nema komentara

Čak i najposvećeniji trkači i trkačice skreću sa staze. Puno obaveza, dugo očekivani odmori, letnje vrućine, povrede koje se odugovlače. Ne opterećujte se koliko će vam biti potrebno da se vratite na trening, samo ga ne gubite iz vida.

Ne osećajte se krivim ako ste napravili pauzu, jednostavno, fokusirajte se na svoju želju da nastavite. Obrišite prašinu sa svojih patika i vratite se jači na stazu.

Loša organizacija

Sprečile su vas da trenirate nagomilane obaveze, osećate se umorno i pomalo i mrzovoljno. Uvek imajte na umu da je trčanje, kao i vežbanje generalno, pravi alat za popravljanje raspoloženja kao i da je odgovorno za vaš dobar osećaj. Kada ne trenirate, osećate se umorno i tromo.

Plan povratka: uvek se dešavaju trke ili događaji koji mogu da vam posluže kao motivacija. Dajte sebi zadatak da budete tamo. Okružite se drugim trkačima i trkačicama jer u društvu je uvek lakše. Kada krenete da trčite sa prijateljem to će vas obavezati da budete istrajni. Obradujte sebe novim parom patika, skinite novu muziku za trčanje i činite sebi male stvari koje će vam pomoći u vašem povratku.

Posle odmora

Bili ste na odmoru, ali patike koje ste poneli niste ni izvadili iz kofera. Ako napravite pauzu od jedne do dve nedelje to neće upropastiti vaš nivo fizičke spreme. Osetićete da niste baš u istoj kondiciji kao pre, ali ono što slabi je vaš odnos i stav prema daljem treniranju.

Plan povratka: ne izbegavajte svoje patike za trčanje, obujte ih makar kada idete do prodavnice, to je mali korak ka povratku staroj rutini. Neka vam svaki trening bude posebna avantura, kao da ste doneli odmor sa sobom kući. Idite u prirodu, trčite pored vode, neka vas ljudi gledaju koliko vam je dobro. Prisetićete se koliko uživate u trčanju i koliko vam donosi radosti pa ćete vremenom i pojačati svoj trening.

Nakon povrede

Bilo da vas je istezanje tetiva držalo van staze dve nedelje ili neki prelom tri meseca koji je nastao zbog premora, trkači i trkačice koji se vraćaju treningu moraju pažljivo da se nose sa nadolazećim entuzijazmom. Budite oprezni kada ponovo počinjete da trenirate jer je potrebno da se potpuno oporavite od povrede.

Radujete se što se vraćate na stazu, ali zbog te energije nemojte da mislite da možete da nastavite tamo gde ste stali. Frustrirajuće je što morate da pauzirate, ali je važno da izbegnete da se to ponovo desi.

Plan povratka: krenite lagano. Doktor vam je dozvolio da krenete ponovo sa treningom i radujete se tome. Bez obzira koliko se dobro osećate, pripazite na svoja očekivanja i usporite da ne biste stvorili idealne uslove za ponovno povređivanje. Trčite manje distance i sporijim tempom na ravnim površinama da bi vaše telo obnovilo snagu i izdržljivost. Ubacite hodanje u trening i koristite pravilo 10 posto (svake nedelje povećavajte kilometražu za 10 posto).

Pauza posle trke

Zavšili ste trku ili bilo koju distancu koju ste isplanirali, zaslužujete da se opustite. Često se dešava da pauza prestane da bude pauza, već dug period bez fizičke aktivnosti. Kratak odmor posle trke je veoma koristan za vaše telo jer mu daje vremena da se oporavi, da se obnove oštećena tkiva nakon velikog napora. Ali je važno i znati kada ponovo krenuti sa treningom.

Plan povratka: zacrtajte sebi novi cilj. Razmislite koje su sve stvari ukojima ste uživali tokom treniranja ali i u kojima niste, zapišite ih. Na taj način ćete jasno videti šta je to što vas motiviše, a sprečićete greške koje ste pravili.

Ako ste imali pozitivno iskustvo sa trkama, sada je vreme da postavite sebi novi cilj. To može da bude bolji lični rekord ili, prosto, odaberite neku trku na nekoj novoj destinaciji.

Ako ipak niste bili oduševljeni trkom, uvek možete da radite vežbe snage ili da se posvetite nekom početniku kome možete da pomognete da krene sa trčanjem.

Kako da vam trčanje uđe u naviku

Učinite da vam trening trčanja uđe u potpunosti u rutinu. Toliko da ga radite automatski.

UVOD – Potrudite se da radite iste stvari pre svakog treninga jer ćete na taj način navići svoje telo, a i mozak na tu aktivnost. Čak i ako ne možete da postignete da trčite svakoga dana u isto vreme, vaše telo će biti spremno za trening posle uvodnog rituala.

NAGRADA – Nagrađivanje sebe nakon treninga pomoćiće vam da stvorite naviku. Izaberite šta najviše volite, da li je to dugo tuširanje ili omiljeni slatkiš, vaš je izbor, ali neka vam to bude konstanta.

PONAVLJANJE – Nove navike nastaju ponavljanjem. Potrebno je da vežbate i potrudite se da ih stvorite. U prvom periodu, otprilike nekoliko nedelja, vaše telo još uvek ne zna da li voli da trči. Ali jednom kada trčanje uđe u naviku, ono ostaje tu dugo.

Vi ste trkač ili trkačica i zavoleli ste da trčite, a okruženi ste prijateljima (ili porodicom) koji to nisu. Da li ste  se zapitali kako oni vas vide i šta možete da učinite da i oni probaju da uživaju sa vama u ovom neponovljivom iskustvu?

 

3 saveta za trčanje bez povreda Krisa Mek Kormaka
Ilustrovani vodič za poboljšanje snage, brzine i izdržljivosti

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed