Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Kako da odredite svoj maratonski potencijal na osnovu poslednjeg rezultata na 5km

Ako niste trčali maraton do sad, jako je teško da predvidite za koliko možete da istrčite trku na 42km. Ipak, postoji kalkulacija koja, bar približno, može da predvidi koji je vaš maratonski potencijal, odnosno potencijalno vreme koje će vam biti potrebno da istrčite ovu distancu.

Svake godine mnogi trkači prelaze na maraton kako bi iskusili zadovoljstvo i radost istrčavanja maratona. Iako je mnogo drugačije od trčanja 5km, postoji način za proračun koji bi mogao da vam bude od pomoći da shvatite svoj potencijal, i to na osnovu poslednjeg vremena na 5km.

Kako izračunati maratonski potencijal?

Evo kako da izračunate svoj maratonski potencijal: uzmite svoje vreme na 5km i pomnožite ga sa 8,5 (toliko je puta distanca maratona duža od 5km), a zatim dodajte 25 do 30 minuta, u zavisnosti od težine staze na kojoj planirate da trčite maraton.

Na primer, ako ste trčali 5km za 22 minuta:

22 x 8,5 = 187

187 + 25 = 212 minuta (što je maraton u 3sata i 32minuta).

Nemojte se oslanjati samo na suvu kalkulaciju

Iako ova kalkulacija nije uvek tačna, može vam dati osnovu za treniranje tokom pripreme za vaš prvi maraton.

Za izračunavanje potencijalnog vremena na cilju maratona, uvek kao osnovu uzimajte poslednje rezultate na 5km. Stoga, ako tokom spremanja za maraton, oborite svoj rekord na 5km, ponovo izračunajte svoj potencijal na osnovu napretka odnosno trenutne kondicije, a zatim primenite novo izračunato vreme u svoj trening i vežbe.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pomoću ove kalkulacije možete pronaći ili strukturisati plan oko vremena koje vam je potrebno. Ono što računica ne predviđa jeste mentalna borba poslednjih nekoliko kilometara na prvom maratonu. Nažalost, čak i sa ovim proračunom, i dalje je neophodno da trenirate.

Da li ste proračunali? Koje je vaše vreme? Pišite!

1 Comment

1 Comment

  1. Sladjan

    14.12.2021 at 15:52

    5 km nikako ne mogu biti uslov za proracun maratonskog vrenena, cak ni polumaratonskog. Matematicki da, prakticno ne. Ko nije u duzem periodu trenirao 8-10 km, na samo da nece uopste istrcati polumaraton (o maratonu i da ne govorim), nego ce u opasnost dovesti svoje zdravlje, pa cak i zivot, makar bio i relativno mlad.
    Rezultat na 5 km moze biti osnova za neki proracun trke na 10 km, nista vise. Za duze trke, potrebni su jaci (duzi) treninzi. Ionako, mi malo utreniraniji trcaci, na 5 km se tek zagrevamo, za manje mi se ni pertle ne vezuju. Iako cu uskori napuniti 58.

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Gedžeti za trčanje

Lululemon, poznata kanadska sportska marka, je izbacila Blissfeel, svoje prve ženske patike za trčanje. Prve Lululemon ženske patike za trčanje Lululemon je godinama nagoveštavao...

Trening

Pušenje je štetno za zdravlje i to već svi znamo. Međutim to ne menja činjenicu da je preteško sa ovom lošom navikom prestati. Čak...

Najave trka

Nešto novo i atraktivno na trail mapi Balkana! Trka koja pretenduje da postane najizazovnija u regiji – Pelister Unique Trail Marathon. Prenosimo poziv organizatora,...

Motivacija

Šta uzvikujete da ohrabrite trkače na trci? “Možeš ti to? Ajdeee? Još malo do kraja?” Ako niste baš sigurni šta radi a šta ne,...