* NaslovnaOlimpijske igreTriatlonVesti

Olimpijske igre Tokyo 2020 – Muški triatlon obeležio skandalozan start, pobeda norvežanina i neuspeh Jonathona Brownlee-ja

Nema komentara

Rizikujemo da zvučimo poput tabloida ali skandal koji se desio organizatorima Olimpijskih igara u Tokiju jednostavno nije moguće zaobići.

https://www.youtube.com/watch?v=Th_8W9-nJCg

Ponovljeni start zbog broda sa TV kamerama

I to se dogodilo, na najvećoj sportskoj smotri na svetu. U zemlji koja važi za najorganizovaniju… Brod sa TV kamerama je uspeo da blokira polovinu takmičara na startu trke u muškom triatlonu.

Povrh svega, osoba koja je davala znak za startk trke je uspela da ne primeti brod dužine 10m koji se nalazio ispred takmičara.

Kao da to nije dovoljno, brod je krenuo da se izvlači unazad i samo zahvaljujući sreći nije zgazio nekoda od triatlonaca koji su već bili u vodi iza njega.

Epilog svega je, da su sudije u čamcima morale da jure takmičare i vrate ih na ponovljeni start. Ako nikada niste bili na startu triatlonske trke, možda vam bude komična situacija. Ako jeste, onda sam siguran da je pre tragična.

Komenatri na društvenim mrežama su najrazličitiji ali ovo je možda najbolje poređenje

Neizvesna trka u jako teškim uslovima

Posle neuspešnog startna i pauze od nekih 10 minuta, Norvežanin Kristian Blummenfelt osvojio je zlatnu olimpijsku medalju u triatlonu za muškarce.

Norvežanin, koji je bio na petoj poziciji nakon 1.500 metara plivanja i 40 kilometara bicikle, završio je trku sa vremenom od jednog sata, 45 minuta i četiri sekunde.

Pobeda Blummenfelta daonela je Norveškoj prvu zlatnu olimpijsku medalju od Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, kada su osvojili zlato u rukometu i sprintu u kanuu.

Iza njega, Alex Yee iz Velike Britanije osvojio je srebro za šestu olimpijsku medalju Velike Britanije u triatlonu.

A Novozelanđanin Hayden Wilde osvojio je bronzu za prvu medalju Novog Zelanda na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Blummenfelt, koji je, kako je sam rekao, imao osećaj da će osvojiti zlato kada je „stajao na pontonu spreman za start“, borio se sa svetskim šampionom Yee.om i Wildeom za vođstvo u poslednja dva kruga trkačkog segmenta.

Želeo sam medalju, naravno priželjkivao sam zlatnu medalju, bio razočaran da nisam osvojio medalju. Tako da mi je izuzetno laknulo što je sada imam oko vrata.

Kristian Blummenfelt

Na 2.5km do finiša izdvojili su se Blummenfelt i Yee a onda je Blummenfelt krenuo jako napred i ostavio Yee-a na drugom mestu, sa 11 sekundi zaostatka – ( Yee je završio trku za sat, 45 minuta i 15 sekundi.) Wilde je bio dalje za devet sekundi. (1:45:24)

Da, prilično je strava osećaj. To je prva medalja Novog Zelanda, pa sam znao da ako bih imao dobar dan i poravnale se zvezde, da bih uradio nešto prilično posebno ako bi osvojio medalju.

Hayden Wilde 

Koliko su uslovi za trku bili teški i koliko su svi triatlonci dali sve do sebe može da ilustruje i to da su posle trke, redom svi padali. Pobednik je završio u invalidskim kolicima jer nije mogao da stoji na nogama.

Postolje bez porodice Brownlee – malo čudno zvuči

Odsudstvo najboljeg triatlonca na ovoj distanci u poslednjoj deceniji Alistaira Brownlee-ja je značilo da je trka bila otvorena i bez izrazitog favorita.

Njegov brat Jonathon se nadao da će zadržati mušku olimpijsku titulu u triatlonu u porodici i upotpuniti svoj set olimpijskih medalja nakon što je osvojio bronzu u Londonu 2012. i srebro u Riju 2016. godine.
I posle prve dve discipline, Brovnlee je vodio i bio u dobroj poziciji u borbi za titulu. Ali, u poslednjim fazama je posustao i zaostao za Belgijancem Martenom van Rielom, da bi završio na petom mestu.

Napravio sam sve što sam mogao, pripremio sam se za vrućinu, trenirao sam koliko sam mogao, imao sjajan tim oko sebe i to je sve što možete da tražite. Ovo su moje poslednje olimpijske igre.

Jonathon Brownlee

Da li će u budućnosti biti građeni gradovi po meri trkača? Šta jedan grad čini pogodnim za trkače?
Kako da znate kada je pretoplo za trčanje?
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed