* NaslovnaRecepti

Moćni prokelj: Salata sa brusnicama, bademom i feta sirom

6 komentara

Nepravedno zapostavljen, a veoma zdrav. Lep i lako uklopiv. U ovome slučaju izgled ne vara – prokelj je super namirnica za trkače.

Jednom sam probala da napravim prokelj. Stavila ga da se kuva, okrenula se i otišla. Bio je gorak i nisam ni htela da ponovim isprobavanje. Posle sam pročitala da je to jedna od najzdravijih povrćki.

Prepun vitamina, folne kiseline, gvožđa, ma čini mi se svega što je zdravo na ovom svetu. Sadrži antioksidanse, sprečava nastajanje raka, ima antiflamatorno dejtvo, snižava holesterol… Skoro pa da te nervira koliko je zdrav.

Povrh svega izgleda kao kupusić, boja mu je divno zelena i zaista je jako privlačan na prvi pogled. I što je najbolje, u ovom slučaju izgled ne vara.

prokelj salata

Malo sam se raspitala jer ipak sam htela da mu dam drugu šansu. I saznala da se prokelj jako brzo skuva i da ga treba držati na oku. U suprotnom će razviti gorčinu i neprivlačan miris. Dovoljno je 5-10 minuta i on je već gotov.

Kako bi se ujednačeno ispekao ili skuvao, dobro je napraviti krstić sa donje strane. Mada to nije toliko bitno ukoliko su u pitanju sitne glavice. Ili se može iseći na četvrtine ako su glavice krupnije.

Njegov ukus je u stvari orašast i savršeno se slaže sa nečim slakastim. Kao npr med ili brusnice. Ili suvo grožđe. Totalno minimalno kalorija, maksimalno uživanja.

Kuvaju se na pari, peku u rerni, sa njima se pune tartevi. Kombinacije su beskonačne. Divan je kao prilog. Da se pojača kalorijski, može se služiti uz pečeni krompir ili neki ugljeni hidrat, uz meso, uz ribu a odličan je i samo brzo pržen na kineski način.

Pošto izbegavam da kombinujem proteine i ugljene hidrate za večeru, najčešće volim da prokelj pripremim kao salatu uz ribu ili sir. Danas vam predlažem jedan jako fin, brz i lagan obrok.

Prokelj salata sa brusnicama i bademima sa zapečenim feta sirom

Za dve osobe:

  • 350g prokelja
  • Šaka brusnica
  • Šaka pečenih badema
  • Limun, ekstra devičansko maslinovo ulje, so, biber
  • Feta sir
  • Sušeni paradajz ispod ulja
  • Beli luk

Feta sir isecite na kriške jednake debljine, poređajte po nauljenoj vatrostalnoj posudi i preko pospite sitno seckanim belim lukom i sušenim paradajzem.
Rernu uključite na 200°C i pecite sir dok se ne zarumeni od gore.

Dok se sir peče, prokelj operite i isecite na vrlo tanke reženjeve. Bademe usitnite i pomešajte sa prokeljom. Dodajte brusnice i začinite salatu sa maslinovim uljem, limunom, soli i biberom po želji neposredno pred služenje.

Poslužite dok je sir još uvek topao.

Prokelj možete pripremiti i kao pitu, i kao prilog ribi, ili  kao topla salata.

Prvi triatlon – moguli ja to?
Organizatori Londonskog maratona će praviti test trku na 10km po nalogu vlade UK
Tags: , ,

Povezani članci

6 komentara. Leave new

  • Ja bih rekla po opisu, i po slici da je u pitanju kelj. Prokelj su on zelene loptice, precnika do 2cm.

    Odgovori
  • jedan savet kod kuvanja prokelja-da ne bi imao gorak ukus, koji sam ja dobila od starijih generacija: „prva“ voda u kojoj se kuva se uvek prolije. dakle, kuvati ga u posoljenoj prokljucaloj vodi svega 2-3 min i onda proliti tu vodu i skuvati opet u „novoj“ vodi koja je predhodno opet prokljucala.

    Odgovori
  • Ne znam po čemu je on zapostavljen. Mi to zovemo kupusom pupčarom i jedemo ga kao što jedemo i raštan, kelj, karfiol, brokoli, prokule raštana i ostali zeleniš. Ja nikada nisam primijetila da ima orašast ukus, a mislim da imam dosta dobro nepce. Pošto se gnušam suvog voća u bilo kakvoj kombinaciji, slatkoj ili slanoj, kupus pupčar (ovdje „prokelj“) narađe jedem samo obaren i sa maslinovim uljem. Kada postim, on predstavlja cio obrok. Sa čašom vina je sasvim dovoljan da me zasiti do narednog obroka. A kad nisu posni dani, jedem ga kao prilog bifteku ili ramsteku. Kuvam ga cijog (ako su manje glavičice), ili presiječem glavičice na pola, ako su veće. U posljednje vrijeme ga ne jedem toliko jer mi izaziva kiselinu (može izazvati gadne gasove, grčeve i slične stvari kod osoba sa osjetljivim stomakom). Slažem se da prvu bodu treba proliti i uraditi onako kako je napisala Milica.

    Odgovori
  • Kuvam ga stalno i uglavnom samo dodam sira šargarepe rendane na njega i to je to 🙂

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed